Nový Siemens SF65: megapixelové véčko ve stylu Apple (dojmy a živé foto)

Siemens včera v Kodani představil nový mobilní telefon. Luxusní véčko SF65 má megapixelový fotoaparát a jeho design velmi připomíná trendy, které v současnosti prosazuje Apple. Telefon jsme mohli vyzkoušet, nabízíme proto článek s prvními dojmy a desítky „živých“ fotografií.
Chvála bohu za evropská véčka. Siemens stejně jako Nokia odmítá následovat uniformní vzhled asijských mobilních telefonů véčkové konstrukce a raději jde svojí vlastní cestou. Nový model SF65 nezapadá do stříbrné šedi a bude rozhodně dobře vidět.

Jedná se o luxusní telefon, o žádnou šunku nejnižší třídy. Siemens SF65 bude stát kolem čtrnácti tisíc korun včetně DPH a na českém trhu se objeví začátkem příštího roku.

Novinku jsem měl možnost poměrně důkladně prozkoumat. Článek proto začnu svými dojmy a postřehy, postupně se propracuji ale i k funkcím a detailním specifikacím. V článku jsme nepoužili všechny fotografie, které jsme nafotili – najdete je v přehledné fotogalerii, která se otevře v novém okně klepnutím na následující obrázek:

Takhle by asi vypadal mobil od Apple

Čím jiným u stylového telefonu začít než designem? Siemens SF65 je z tohoto hlediska velmi povedený. Nechci spekulovat, nakolik se výtvarníci nechali inspirovat trendy, které prosazuje počítačový výrobce Apple. Nový telefon do nich ale každopádně zapadne a na pohled hodně připomíná MP3 přehrávač Apple iPod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čistý bílý vzhled

Siemens SF65 je přesný kvádr s rovnoměrně zaoblenými hranami. Povrch telefonu je čistý – bílý – lesklý, v zavřeném stavu na něm vůbec nic neruší; elegance sama. Všimněte si také úzké chromované lišty, která obíhá na boku telefonu. Při pohledu na proporce je telefon trochu vyšší než je obvyklé, výška 91 mm značně převažuje nad profilem 44 × 23 mm.

První nevýhoda: na čelní ploše není malý displej. Trochu možná pomůže svítivá dioda, která zřejmě různými barvami oznámí, kdo zrovna volá, čelní displej ale samozřejmě nenahradí. Anebo vlastně můžete horní částí otočit tak, aby se vnitřní displej ocitl nahoře.

Výhodou absence vnějšího displeje je velmi čistý vzhled krytu, který zdobí už jen stříbrný štítek, šedý nápis Siemens a otvor sloužící patrně hlasitému reproduktoru nebo pro zvonění. Ten mohl být vyřešen lépe, teď jím vidím dovnitř na nějakou součástku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chybí čelní displej

Objektiv jako špendlíková hlavička

Podívejme se na Siemens S65 ze všech stran. Dole je běžný systémový konektor, nahoře jen zámek krytu baterie. V rohu ruší tvar vystouplé očko pro pověšení telefonu na poutko. Na levé straně najdeme pouze infraport, vpravo dvojtlačítko pro ovládání hlasitosti a spoušť fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Očko vystupuje z rohu • tlačítka na boku telefonu

Zadní stranu zdobí masivní objektiv vestavěného fotoaparátu. Samotná čočka, kterou prochází světlo na čip s rozlišením 1,3 Mpx, ale vypadá jen jako špendlíková hlavička, všechno kolem je ozdoba. Ve výseči tohoto mezikruží je dioda používaný pro přisvětlení snímané scény. Kryje ji ale poloprůhledný plast, který absorbuje část světla; bez něj by dioda určitě měla větší účinek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objektiv fotoaparátu a ozdoby kolem • svítící dioda

Kolem displeje jsou tlačítka

Otvírám véčko a zatím si nevšímám, že předprodukční vzorek trochu vrže. To se jistě spraví, nic nového ale už nečekám ve zlepšení stability. Když SF65 položíte na stůj, převáží se směrem dozadu. Aby se tomu zabránilo, musel by být displej trochu tenčí, nebo naopak podstava masivnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens SF65 není v otevřeném stavu stabilní

Siemens podobně jako LG u svého modelu G7100 použil otočný displej. V otevřeném stavu jím lze otočit směrem doprava o sto osmdesát stupňů. Po přiklopení se ocitne nahoře, automaticky se spustí aplikace pro fotografování a mobil se chová jako digitální fotoaparát. Při focení se drží naležato, prst přesně nahmátne spoušť. Překreslování displeje při focení je i v této betaverzi softwaru celkem svižné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displejem lze otočit a překlopit jej

Všimněte si ale ještě dvojice tlačítek v obou horních rozích displeje. Během fotografování jsou přesně pod palcem a slouží k ovládání zoomu. Druhá dvojice tlačítek je pod objektivem, tentokrát nejsou nijak označená. S pomocí této čtveřice lze mobil – hlavně jeho fotografické funkce – ovládat i z přiklopeného stavu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V rozích kolem displeje jsou čtyři tlačítka

Větší displej

Displej má jiný formát, než jsme u Siemensů zatím viděli. Je přijatelně velký a na rozlišení 128 × 160 bodů zobrazí až pětašedesát tisíc barevných odstínů. Displej je samozřejmě aktivní a na pohled jemnější než u trojice Siemensů CX/M/S65. Zdá se, že je zřetelný i na slunečním světle.

Klávesnice je zapuštěna „v údolí“ kolem vyvýšených hran. Číslicová tlačítka jsou příjemně rozměrná, dobře se tisknout, mohu je pochválit. Druhou část klávesnice tvoří dvě funkční tlačítka, klávesy pro ovládání hovoru a čtyřsměrný ovladač, v jehož středu je potvrzovací knoflík.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice

Souhrn známých parametrů

Při zapnutí telefonu mě překvapilo, že telefon nevyžadoval další potvrzení jako všechny ostatní Siemensy. Uvidíme, jestli se tak budou chovat i prodejní kousky. Betaverze softwaru však znemožnila další zkoumání funkcí; v tomto stavu zatím nemá smysl telefon hodnotit.

Nahlédněme proto raději do oficiální přehledu parametrů:

rozměry: 91 × 44 × 23 mm

objem: 85 cm3

hmotnost: 97 g

udávaná doba výdrže: až 400 h

udávaná doba hovoru: až 240 min

baterie: Li-Ion, 650 mAh

displej: rozlišení 128 × 160, 65 tisíc barev, TFT

mobilní sítě: 900/1 800 MHz (opravdu není triální!)

datové přenosy: GPRS třída 10, CSD 9,6 kb/s

fotoaparát: rozlišení 1,3 Mpx, světelná dioda, 8 × digitální zoom (podle jiných zdrojů 4 ×), editor obrázků

zprávy: SMS, EMS, MMS, e-mail

telefonní seznam: 500 míst

Java: MIDP 2.0

Uživatelská paměť: 18 MB (zkoumaný telefon ukázal 21 MB)

Zvonění: čtyřiašedesátihlasé, podpora formátů MIDI, SP MIDI, WAV

Pouze sněhobílá

První dojmy ze Siemensu SF65 jsou jednoznačně kladné. Telefon vypadá opravdu dobře, nikoho nekopíruje (Apple ještě nevyrábí mobily) a rozhodně nezanikne v současné nabídce véček. Bude se prodávat v jediné barevné variantě – polární bílé. To je možná trochu škoda, v červené nebo černé verzi by také nevypadal špatně. Oproti bílé barvě by ale na něm byl vidět každý otisk prstu. Z pohledu funkcí jde o slušně vybavený mobilní telefon, který má všechno, co běžný uživatel potřebuje – a ve srovnání s asijskými véčky ještě řadu věcí navíc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Rozhodně se ale nebude jednat o telefon pro každého, prozrazuje to i předpokládaná cena čtrnáct tisíc korun. Siemens ale na druhou stranu první odhady vždycky nadsadil, takže SF65 nakonec může být trochu levnější; v této cenové hladině ale nejspíš zůstane.

Diskuze (62) Další článek: Sony Ericsson: fotky přes Bluetooth do televize

Témata článku: Apple, Siemens, , Siemens S65, Siemens SF65, F +, Čistý vzhled, Foto, APP, Podstava, Nov, Známý parametr, Mega +, Styl, Mega, #Apple,