Nový Sony Ericsson F500i: jeden z nejmenších

Sony Ericsson včera představil nový mobil F500i. Je to velmi malinký a atraktivní telefon střední třídy. Bude se prodávat u operátora Vodafone, podle našich informací se ale zanedlouho v běžném prodeji objeví stejný model K500.

Sony Ericsson patří mezi výrobce, kteří rádi spolupracují s velkými „globálními“ operátory. Zatímco některé značky – typicky Nokia – na své telefony nedají ani sáhnout, jiní výrobci proti úpravě a personalizací mobilů vůbec nic nemají. Někteří jsou dokonce ochotni vyrobit telefon výhradně pro mobilního operátora (např. Sharp TM100).

Sony Ericsson dříve spolupracoval hlavně s T-Mobilem, i u nás měl tento operátor u některých telefonů exkluzivitu, kdy je neprodával nikdo jiný. Mobily navíc byly od hlavy až k patě personalizovány pro t-zones. Včera Sony Ericsson udělal další krok: představil zbrusu nový telefon F500i, který se bude prodávat exkluzivně pouze u operátora Vodafone. Švédsko-japonský výrobce ale nešel tak daleko jako zmíněný Sharp. Ačkoli to ještě není oficiální, dali bychom ruku do ohně za to, že to nebude dlouho trvat a stejný telefon se pod označením K500 objeví i v nezávislém prodeji.

 

Kam patří?

Sony Ericsson F500i se u Vodafonu začne prodávat přibližně v polovině července. Je to mobilní telefon střední třídy, posazený přibližně na stejnou pozici jako Siemens CX65 nebo Alcatel One Touch 756.

  

Vzhledem k tomu, že se telefon bude prodávat pouze u mobilního operátora, je jasné, že musí vydělávat. Jde tedy samozřejmě o fotomobil s podporou MMS, možností stahování obrázků a vyzváněcích melodií. Sony Ericsson má na pravém boku tlačítko pro rychlý přístup na wapový portál Vodafone Live, ještě lépe a zákeřněji v tomto případě slouží také joystick. Telefon jsem sice neměl v ruce, ale klidně se vsadím, co udělá pohyb joystickem směrem nahoru...


Joystick je u Sony Ericssonů trochu zákeřný

Nevypadá na to, ale je velmi malý

Design Sony Ericssonu F500i je poměrně střídmý. Nedejte úplně na obrázky, kde nepřirozeně září červený displej s portálem Vodafone Live. Telefon má rozměry 102 × 46 × 14 milimetrů. Na obrázku tak nevypadá, ale bude patřit mezi nejmenší telefony, rekordní je zejména tloušťka. Pokud znáte miniaturní Nokii 6100, Sony Ericsson K500i je jen o dva milimetry širší. Hmotnost telefonu jsem nikde v oficiálních materiálech nenašel.

O přední plochu se rovným dílem dělí displej s klávesnicí. Displej je aktivní, má jemné rozlišení 128 × 160 bodů a dokáže zobrazit pětašedesát tisíc barev. Klávesnici nelze soudit jen podle obrázků. Tlačítka se zdají být velmi drobná, ale pokud mají příjemný stisk, nemuselo by to vadit.

 
Klávesnici si netroufnu hodnotit

Sony Ericsson K500i používá způsob ovládání známý z vyšších modelů, např. T610/T630. Joysticku sekundují dvě tlačítka, jejichž funkce se mění podle pozice v nabídce. Zbývá už jen korekční tlačítko a klávesa pro návrat o úroveň zpět. Klasická tlačítka se zeleným a červeným sluchátkem Sony Ericssony nepotřebují.

Telefon používá marketingový koncept dvou stran: z jedné mobil, z druhé fotoaparát. Při focení se telefon drží naležato a jako spoušť slouží kulaté tlačítko na levé straně. Pod ním je kolébkové dvoutlačítko pro regulování hlasitosti, na pravé straně telefonu pak tlačítko pro rychlý přístup na wap.

 
Levý a pravý bok telefonu

Zadní strana telefonu je celkem nudná, trochu neforemná. V kruhu posazeném nesouměrně k levému okraji je objektiv fotoaparátu chráněný odsuvnou krytkou a zrcátko pro pořizování autoportrétů. Fotoaparát má klasické rozlišení 640 × 480 a věřme, že Sony Ericsson použil stejný čip a optiku jako v novějších modelech a nikoli ze starších telefonů T610/T630/Z600. Pod děrovanou mřížkou se ozývá hlasitý reproduktor, kolečko kousek vedle bych tipoval na zátku konektoru pro externí anténtu.

 Zadní strana telefonu

Sony Ericsson F500i má klasický systémový konektor, k propojení s počítačem lze použít kabel nebo vestavěný infraport. Bluetooth telefonu chybí. Díky hardwarovému modemu se ale přes mobil dá z počítače připojit k internetu, pomůže při tom GPRS třídy 10 nebo HSCSD.

Funkce jsou tajné

Telefon je triální, Sony Ericsson se ale stejně jako jindy nechlubí kapacitou telefonního seznamu. Vzhledem k pěti stům položkám ve vyšším modelu K700 ale asi nemá smysl čekat něco lepšího; položka „dynamická paměť“ bude určitě patřit jen obrázkům. Údaje k vnitřní paměti se trochu liší, Sony Ericsson na svých stránkách udává dvě různé hodnoty: 10 MB a 12 MB. Kromě čtyřicetihlasého vyzvánění výrobce k funkcím pro telefonování neřekne už ani slovo, jako by to nebylo to nejdůležitější, kvůli čemu si člověk mobil kupuje.

Práci se zprávami zaštiťují SMS, EMS, multimediální MMS a e-mailový klient. Uvidíme, jestli už zvládne plnohodnotnou práci s přílohami jako Sony Ericsson K700. Přímo ve firmwaru je také klient pro posílání rychlých zpráv (instant messaging) – snad jej operátoři nezakážou podobně jako ve starších telefonech.

Hodně stručné informace jsou k také k organizačním funkcím. Sony Ericsson F500i má budík, kalendář, paměť na kódy a podporuje synchronizaci dat s počítačem. Novinka podporuje mobilní Javu s 3D hrami (Mascot Capsule Engine Micro3D Edition) a přímo v telefonu bude nejméně jedna taková hra.

Pro vyzváněcí melodie je možné využít MP3 soubory, pomocí aplikace MusicDJ lze vytvářet vlastní vyzvánění. Kromě nahrávání videa je možné pohyblivé obrázky také prohlížet – třeba streamované z internetu.

Hlavní musí být cena

Sony Ericsson pomalu rýsuje novou řadu svých mobilních telefonů. Stejně jako dříve začíná z vršku a nejdůležitější oblast – levné telefony – zatím nechává volnou. Model T230 se sice prodává teprve půl roku, začíná ale být už zastaralý.

Nově představený Sony Ericsson F500i (resp. K500) je zástupce střední třídy. Nad ním se snad již velmi brzy objeví model K700 coby nástupce současných telefonů T610/T630. V nejvyšší třídě, ale stále ještě mezi běžnými mobily, se koncem roku začne prodávat Sony Ericsson S700. To ale ještě není všechno, očekáváme ještě nepředstavený model F700, což by měl být luxusní stylový telefon se špičkovou výbavou.

  
  
Takhle by měl vypadat Sony Ericsson K500

Cenu Sony Ericssonu F500i zatím neznám, nikde jsem nenašel žádný oficiální údaj. Vzhledem k situaci na trhu bych ji ale po přepočtu odhadoval tak na osm tisíc korun. Četl jsem sice i o deseti tisících, to se mi ale na telefon této kategorie zdá trochu přehnané.

Diskuze (15) Další článek: Kde hledat programy pro Symbian?

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Alcatel One Touch 756, Sharp TM100, Siemens CX65, Sony Ericsson K500i, Eri, Son, F +, Nov, Kulaté tlačítko