NTT DoCoMo kutí mobil ovládaný pohybem očí

Tlačítka, dotykové displeje, touchpady, rozpoznávání hlasu. Co přijde dál? Japonci mají pár nápadů...

Jak známo, Japonci si potrpí na ty nejnovější technologie, které jsou pokud možno integrované do jejich mobilního miláčka. Co přinese budoucnost naznačuje třeba jeden z projektů tamější operátorské jedničky a výrobce mobilů v jedné společnosti NTT Docomo. Výzkumní pracovníci v čele s doktorem Masaaki Fukumotem se pustili do nového způsobu ovládání mobilu a dalších elektronických hraček – očima. Ruce a tlačítka jsou prostě už zastaralá a pomalá, na to abyste pořídili momentku musíte provést strašně moc operací, vysvětluje Fukumoto.


Budeme v budoucnu nosit mobil pod čepicí?

„Mobil musíte vyndat, přepnout na kamerový režim a pořídit snímek, to je hodně úkonů. S headphonem EOG ho odkódujete a dáte mu všechny potřebné informace jen pohyby očí, ruce k tomu vůbec nepotřebujete.“ Hirojuky Manabe předvádí s helmicí protkanou vodiči přenos dat do počítače. Zakoulí očima a přehrávač hraje hlasitěji, stočí je ostře doprava a záznam se rychleji posouvá vpřed, atd. Senzory a čipy zabudované v headsetu jsou citlivé na elektrickou aktivitu spojenou s pohybem očí.


A ovládat ho pohybem očí bez prstů a klávesnice?

Doktor Fukumoto dodává, že ve výzkumu se řídí vizí, jak by v budoucnu měly mobily vypadat a co by měly umět. Snaží se prostě vytvořit koncepci schopného zařízení, pomocníka v běžném životě, vymýšlí jak do mobilu zabudovat různé komponenty a jak by měly mobily vypadat v blízké budoucnosti. Kdy a zda vůbec se nápady z laboratoří NTT Docomo dostanou k inovacím posedlým Japoncům, to je zatím otázka. Přesto se zdá, že už v příštím desetiletí by se mobilní telefony mohly radikálně proměnit, tedy v zemi vycházejícího slunce samozřejmě. U nás bych se podobných přístrojů nošených na hlavě s futuristickými funkcemi v nejbližší budoucnosti nebál.

Zdroj: NTT DoCoMo

Diskuze (6) Další článek: Magellan MobileMapper 6: odolný navigační počítač (2× video)

Témata článku: , , Kutí, Docomo, Schopné zařízení, Pohyb očí, Mobil, Pohyb, MOBI, NTT, NTT DoCoMo