Nubia Z5: Čínská představa o super-phonu míří i do ČR

Elegance a exkluzivní materiály, čtyři jádra, 1080p displej a troufalá cena. To je Nubia Z5, čínská představa o špičkovém smartphonu.

Pokud jste ještě neslyšeli jméno Nubia, pak vězte, že se jedná o prémiovou značku společnosti ZTE, která pod ní hodlá představovat ty nejvýkonnější smartphony a tablety. Nubia Z5 je první oficiálně představený telefon a bude se prodávat i v České republice. Při slavnostním odhalení se potvrdily spekulované parametry, ovšem hromada dalších specifikací mile překvapila.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nubia Z5

Velký výkon v tenkém těle

Nebyl by to správný telefon z Číny, kdyby neoslňoval svým výkonem. Nubia Z5 se drží této myšlenky a v tenkém těle o šířce 7,6 mm přináší čtyřjádrový procesor Qualcomm APQ8064 s taktem 1,5 Ghz, rovné 2 GB operační paměti, grafický akcelerátor Adreno 320 a prostorných 32 GB uživatelské paměti. Tento výkon, pokud výrobce dobře odladí prostředí, bude jistě více než dostačovat plynulosti operačního systému Android ve verzi 4.1 Jelly Bean.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nubia Z5 v provedení černý mat a bílý lesk (foto: Endgadget.com)

Výkonově se Nubia Z5 může směle rovnat současným vlajkovým lodím zavedených výrobců, čím je ale hravě strčí do kapsy, to je displej. Ten je technologie IPS a má úhlopříčku rovných pět palců s Full HD rozlišením, což ve výsledku dává jemnost 443 PPI. Ještě více však boduje v rozměrech. Ty díky pouze 2,67 mm tenkému rámečku okolo displeje ve výsledku dávají na šířku pouhých 68,8 mm, což je méně, než mají jiné vlajkové lodě s menšími displeji. Pod displejem také jistě zaujmou zajímavě designově vyvedená senzorová tlačítka.

Zvuk a obraz pod záštitou velkých jmen

Hlavní fotoaparát s rozlišením 13 Mpx (BSI, f/2,2) se pyšní pětičlánkovou optikou, jejíž výroba proběhla ve spoluprácí se společností Konika Minolta. Samozřejmostí je pořizování Full HD videa, auto i touchfocus či přisvětlovací LED dioda. Přední kamerka má potom rozlišení 2 Mpx. Na známá jména narazíme i u hlasitých reroduktorů. Technologie Dolby Digital Plus a spolupráce se společností Yamaha dávají tušit čistý a prostorový zvuk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K telefonu se bude prodávat spousta příslušenství, včetně NFC tagů (foto: Endgadget.com)

Na představení telefonu se přítomné novináře podařilo namlsat i s funkcemi, jako je Wi-Fi Display či MHL výstup, podpora LTE sítí nebo přítomnost NFC. Velmi příjemná je i hmotnost 126 gramů, na čemž se zřejmě projevila nepříliš kapacitní baterie. Ta vzhledem k velikosti a rozlišení displeje nabízí jen průměrných 2300 mAh. Nubia Z5 se bude prodávat ve dou barevných provedeních: v matné černé a lesklé bílé.

Již dříve oznámená dostupnost na českém trhu se očekává v prvním kvartále roku 2013. Oficiální česká cena ještě nebyla stanovena, přepočtem z 550 dolarů se ale dostaneme na nějakých 12 500 Kč za plastovou verzi s kovovým rámečkem. Pokud by vám to bylo málo, můžete si pořídit titanovou edici za 29 000 Kč.

Jaký je váš názor na novinku? Nejsou cenovky příliš vysoko za zcela novou značku a za telefon, který ještě nikdo neviděl?

Klepněte pro větší obrázek 
Diskuze (71) Další článek: Galaxy S4 Rozetked Concept: Samsungu, takhle to chceme

Témata článku: Nubia, ZTE, , Mir, Správný telefon, Cin, Pře, Velký výkon, Super, Představený telefon, Yamaha, Představa, Super +, Šup, Sup