Nudíte se? Kupte si HF s rádiem, aneb moje zkušenosti s rádiovkou

Ještě před sloučením se Sony uvedl Ericsson na trh handsfree s FM rádiem. V tomto článku vám nabízím možnost přečíst si mé zkušenosti s touto levnou rádiovkou.

Ještě před sloučením se Sony uvedl Ericsson na trh handsfree s FM rádiem. Jedná se o klasickou handsfree, kterou výrobce doplnil o monofonní rádiem s  frekvenčním rozsahem 87,5 – 108 MHz, které umístil do umělohmotného nástavce šedé barvy s  konektorem orámovaným modrým krytem. Konektor zabere celou spodní část mobilu - tedy i zdířku napájení - takže nemůžete současně poslouchat i dobíjet. Stejné barvy jsou i sluchátka a mikrofon s  tlačítkem pro přijmutí hovoru.

Telefon se po zasunutí modulu sám přepne do profilu Přenosné HF. Pokud rádio zapnete, objeví se na displeji „FM rádio s HF“ a „zviditelní“ se i v  menu Příslušenství. Rádio se ovládá třemi černými tlačítky. Na pravé straně je regulace zvuku, na přední straně zapínání a vypínaní rádia, které se samo vypne při příchozím hovoru a samotný hovor oznámí krátkým zapípáním ve sluchátcích.

Lovec Pampalíny

Nalevo je „lovec“ stanic - ty se s  ním chytají trošku obtížněji, protože musíte do tlačítka ťukat a tak ho donutíte, aby přeskakoval z  jedné stanice na druhou (čím výše, tím vyšší frekvence a naopak). Pokud jej domáčknete nadoraz, vyresetuje se a vrátí vás zpět na začátek frekvenčního rozsahu. Je však škoda, že se stanice nezobrazují na displeji, jako je tomu třeba u konkurenčních výrobků. Očekávala bych tuto možnost třeba v  menu Příslušenství, ale tam se jen dozvíte, jaké že to rádio vlastníte.

Příjem je stanic je celkem slušný, protože jsem chytla i rakouské stanice, a to bydlím ještě čtyřicet kilometrů severně od Brna. Jen drátky by mohly být silnější (třeba jako u Motoroly), protože mám stále strach, že se zlomí (mimochodem, už jsem je dostala lehce „pochroumaná“).

Pokud vám někdo volá, ozve se ve sluchátcích pípání opakující-se tak dlouho, dokud hovor nepřijmete. Tlačítko s  mikrofonem je poměrně vysoko u ucha a nijak nevystupuje (to tlačítko ;), takže mi chvíli trvalo, než jsem jej nahmátla. Zvuk je opět na dobré úrovni, a to jak ve vašich uších, tak i na druhé straně.

Bubák strašidlák

Celá HF sada působí dost křehce. Chřestí na něm jak tlačítka, tak i modré překrytí konektoru. Myslím si, že se jeho tvůrci inspirovali Strašidlem Cantervilským.

K  rádiu dostanete černé pouzdro se šňůrkou a klipsnu na sluchátka. Do pouzdra se mi vejde jak HF, tak i mobil (T65) - ale obojí jen v  rozpojeném stavu. Co k  rádiu naopak nedostanete je český manuál - ten přikládaný je jen anglicky, německy, francouzsky, španělsky, portugalsky a japonsky. Tady prodejce zřejmě nedodržel předpisy - naštěstí návod doplněn obrázkovou legendou, z  které jsem i já pochopila, jak to vlastně funguje.

Rozměry jsou 5 x 3 x 1,2 centimetrů. Handsfree si bere energii z  telefonu - po zapnutí rádia mi baterka spadla ze 119 na 39 a při HF na 109, po uskutečněném hovoru klesla na 89. Po ukončení hovoru a jejím odpojení betire ukazovala hodnotu 107.

Jestli si toto rádio pořídíte záleží jen na vás, ale při ceně nepřevyšující 400 Kč je to dobrý kup - i pokud byste ji měli používat jen jako HF.

Diskuze (27) Další článek: MobilMania rychle: nejlépe naším prohlížečem

Témata článku: , , Kup, Černé pouzdro, Bubák, Zkušenost