Nvidia Grid: když je mezi tlačítkem a displejem Irsko

Nvidia vpustila špičkové PC hry na Android. Jak to udělala a jak to v praxi funguje? Které tituly si na Gridu můžete zahrát?

Nvidia se pustila do velké výzvy – pomocí technologie Grid dostane na Android hry z PC. Nemusíte je instalovat, ani kupovat, stačí se připojit ke vzdálenému serveru. Hra běží na něm. Z ovladače vašeho Shieldu či Shield Tabletu odchází povel pro pohyb panáčka (auta…), jde na server, tam se vyhodnotí, provede, vyrenderuje se obrázek a ten se odešle na váš displej. To vše v řádu desítek milisekund, tedy tak rychle, abyste nepocítili prodlevu. Vlastně se nedíváte na hru, ale na videopřenos z herního serveru.

V těchto dnech se Grid dostal mezi všechny uživatele Shieldu a Shield Tabletu. Neomezeně a zdarma až do poloviny roku 2015. Do té doby by měla vychytat mouchy, odhadnout zátěž serverů a vymyslet monetizační model.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nejdříve si vyberete hru. Kteroukoliv z nabídky. Pak proběhne analýza spojení.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Když se všechno povede, výsledek může vypadat třeba takhle.

Pro Českou republiku je nejbližší server v Irsku, během prosince bude spuštěn další v Německu, což bude znamenat další zkrácení latence. Ani pak ale nebude mít Nvidia všechny trumfy v ruce. I když Nvidia udělá všechno 100% správně, vždy bude záležet na konektivitě, vždy může váš domácí router vytěžovat jiné zařízení, vždy může dělat problémy váš poskytovatel internetu. K tomu ostatně došlo i při našem natáčení. V redakci máme relativně kvalitní konektivitu a za poslední dva dny jsme na střídačku (a samozřejmě v pracovní době) nahráli asi tři hodiny, a to bez větších problémů. Se zapnutím kamery se ale dostavil „demo efekt“ a Grid začal klopýtat...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Toto jsou hry, které můžete momentálně na Gridu hrát. Každý týden by měly přibývat další.
Diskuze (12) Další článek: Vodafone přišel o 75 tisíc zákazníků. Navýšil však podíl paušálistů

Témata článku: , , , , , Irsko, Herní server, Mez, ? Displej, Displej, Android hry, Domácí router,