nVidia míří na Windows 8, Intel na Android

Mobily s procesorem Intel, tablety s Windows a procesorem nVidia Tegra, tenoučké notebooky bez hlučného větráku. To je budoucnost, která začíná právě dnes.

Téměř v jeden okamžik se sešly dvě události, které předznamenávají budoucnost počítačů a především tabletů. Pokud si trochu zjednodušíme situaci, pak můžeme říct, že dnes Intel (resp. platforma x86) kraluje počítačům, zatímco nVidia Tegra (architektura ARM) vládne tabletům. Už zítra se ale oba světy promísí.

Google a Intel oznámili spolupráci na optimalizaci operačního systému Android pro procesory Intel Atom/Medfield. Všechny nové verze Androida tedy budou fungovat jak na procesorech ARM, tak na procesorech Intel x86. Intel (nejen) s pomocí tohoto partnerství chce prorazit na trhu smartphonů a tabletů, bez zajímavosti nebudou ani tzv. ultrabooky, tedy velmi tenké notebooky (v tomto případě zřejmě častěji s Windows 8).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na konferenci IDF se pro změnu ukázal smartphone s Androidem 2.3 Gingerbread a procesorem Intel Medfield
(foto: Engadget.com)
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ultrabooky na včerejší keynote Microsoftu

 nVidia naopak míří do velkého světa Windows. Vezme útokem jak tablety, tak notebooky, počítače all-in-one a třeba i obývákové počítače s nulovou hlučností a minimální spotřebou. Umožní to podpora Windows pro procesory ARM (dříve pouze architektura x86, tedy Intel a AMD). Co se konkrétních ARM procesorů týče, spíše než o současné Tegře 2 je řeč o Kal-Elovi (= nVidia Tegra 3). Ten se sice ještě nevyrábí, ovšem také Windows 8 mají k dokončení daleko.

Diskuze (8) Další článek: EuroTel účtuje hovory po sekundách! [retro]

Témata článku: , , , , , Wind, #Android, Windows!, Včerejší keynote, Win, Mir, ,