O krok blíž k Apple SIM. Operátoři, bojíte se?

Apple SIM = snadná změna operátora v menu telefonu. Letos jsme se nedočkali, ale vidíme kroky, které k integrované SIM vedou. Dočkáme se s iPhonem 7?

iPhone 6s/6s Plus nemá integrovanou SIM kartu (tzv. Apple SIM). Ale z českého operátorského zákulisí víme, že na první letošní dodávku čekali s napětím. Už jednou se totiž stalo, že se Apple touhle vychytávkou nepochlubil. U loňského iPadu to bylo překvapení a Apple pomalu sbíral zkušenosti.

 

Apple SIM = Změna operátora v menu telefonu. Klidně každý měsíc

 

Apple totiž se svými partnery podřadné velikosti (čti český operátor s pár milióny zákazníků) jedná z pozice síly: „Buď přistoupíte na naše podmínky, nebo iPhone prodávat nebudete.“ O2 s tím má zkušenost.

Za přechodem na Apple SIM jsou velké systémové změny a není to něco, co by bylo možné zprovoznit ze dne na den. Už dnes vidíme kroky, které k Apple SIM směřují, ale je jisté, že bude nejdříve za rok v iPhonu 7. I tak mají operátoři obavy, že vyjednávání budou probíhat stylem „Berte, nebo nechte. Necháte? Vezme váš konkurent.“

Klepněte pro větší obrázek
Na regiony Apple nehraje, vyrábí jeden telefon, který bude fungovat prakticky kdekoli.
Klepněte pro větší obrázek
Novinka v USA, Apple nabízí iPhone za paušál, 64GB model 6s vychází zhruba na tisícovku měsíčně včetně daně.

Na Apple SIM je třeba dívat se z vyšší perspektivy, než z pohledu malé České republiky. Ostatně k čemu by nám bylo jedním kliknutím přecházet mezi nabídkami tří operátorů, kteří mají prakticky stejné ceny? Navíc to mají zařízené tak, že kdo se neupíše, ten si připlatí. To celý proces přechodu zpomaluje, a to se bude muset vyřešit nejen v ČR.

Doma v USA to z pohledu Applu funguje jinak – operátoři iPhony dotují a jakási forma splácení převlečená do poplatku za tarif je normální. Kvůli tomu také nebylo v minulosti pro Američany snadné poskytovatele změnit, AT&T a spol. iPhony blokovali, aby nebylo možné je využít v jiné síti. I u nás musíme překonat překážky. Kdo není pod smlouvou, může číslo přenést v řádu dní, tedy teoreticky.

Klepněte pro větší obrázek
Každý rok nový iPhone za měsíční paušál přímo od Applu. Ceny jsou bez spotřební daně, která se v jednotlivých státech USA liší.

Tyto pořádky chce Apple v USA nabourat, referuje o tom server Wired. Až pak bude následovat zbytek světa. Apple rozjel Upgrade Program a v USA nabízí iPhone 6s s péčí Apple Care za měsíční poplatek. Tím posílá ven ze hry operátory, protože závazky přecházejí z telekomunikačních služeb na zařízení. Apple si tak připravuje půdu pro snazší přechod mezi operátory.

Jen pro zajímavost: Apple zprostředkuje úvěr a ten se splácí bance výhradně z kreditní karty (viz podmínky). Pokud by měl iPhone vestavěnou SIM kartu, vše by se dalo zvládnout několika dotyky v nastavení. Operátora tak budou zákazníci mít možnost změnit klidně každý měsíc.

Applisti zaplatí za obsah i za data

Zrealizovat projekt vestavěné SIM karty vyžaduje čas a vyjednávání s operátory a jejich asociacemi. Apple totiž pravděpodobně bude chtít na vestavěné SIM kartě profitovat ještě tím způsobem, že platit za služby se bude jemu skrz Apple ID a registrovanou platební kartu, až Apple pak zaplatí operátorům. Těm se to určitě líbit nebude, ale Apple má velkou vyjednávací sílu a uživatelé jeho ekosystému jsou ochotni platit – nejen za obsah, ale typicky za data a operátoři sami ví nejlíp, jak moc datový provoz narůstá a kolik z něho generují iPhony.

Co si o Apple SIM myslíte vy?

Diskuze (35) Další článek: Nový výmysl leteckých dopravců: na dovolenou bez náhradní baterie

Témata článku: Apple, , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 6s, Apple iPhone 6s 128GB, Apple iPhone 6s 64GB, Apple iPhone 7, Jednotlivý stát, Úvěr, Milión zákazníků, Krok, #Apple, Esca, Boj, Změna operátora, Apple car, APP, Měsíční poplatek, Splacení,