O2 boduje, žádná jiná pobočka nemá „flat“ tak levně!

Na českém trhu může O2 vykřikovat revoluční hesla, ale jak si ale stojíme ve srovnání s ostatní Evropou? Možná budete překvapeni…

Telefónica rozpoutala nefalšovanou cenovou válku, tuzemský trh se otřásá v základech a konkurenti zatím jen slibují. My se nyní zaměříme na srovnatelné tarify, které nabízí Telefónica pod značkou O2 na zbylých evropských trzích. Čekal by to málokdo, ale vězte, že si stojíme velmi dobře!

Jen připomínám, že tarif Free CZ s neomezeným voláním, SMS a 1 GB datovým balíčkem, který je pro toto srovnání výchozí stojí s dvouletou smlouvou a cenou 749 Kč měsíčně. Kompletní novou nabídku tuzemského O2 najdete zde.

Další trhy O2:

Na starém kontinentu působí O2 ještě ve Velké Británii, Irsku, Německu a na Slovensku. Podívejme se, jaké tarify nabízí kyslíkový operátor v cizině. Za kanálem La Manche, konkrétně v Angii, jsou na tom podobně.

Neomezený tarif s neomezeným voláním, SMS a 1GB datovým balíčkem vyjde v přepočtu na 821 Kč. To 72 Kč je oproti ČR, Britové ale mají trochu jiné mzdy (kupní sílu) a také si k tomuto tarifu mohou vzít telefon s dotací. Například Samsung Galaxy S4 za 9 121 Kč. Každopádně můžeme říci, že na ostrovech jsou na tom velmi podobně.

Klepněte pro větší obrázek
Princip jednoduše, přehledně a neomezeně praktikují v Anglii už léta
Klepněte pro větší obrázek
Britové jsou rovněž zvyklí na dotované telefony. K výše uvedenému tarifu může mít zákazník Samsung Galaxy S4 se slevou

Přesuneme-li se dál do Irska, pak si u nás můžeme pískat. Irské O2 nenabízí neomezený tarif vůbec a jeho nabídka je poměrně dost komplikovaná. Nejvyšší tarif „Choices 2000“ sice obsahuje neomezené volání a SMS do vlastní sítě plus 1 GB dat, ale k tomu kombinace tisíc minut a tisíc SMS (nebo jiná ze tří možností). Tento tarif stojí závratných 2 200 Kč měsíčně, tedy jako před pár dny u nás. Zkusme proto raději srovnání s tarifem Free O2 Plus, který u nás stojí bez koruny pětistovku. U irského O2 nacházíme ekvivalent v tarifu „Choices 500“.

Klepněte pro větší obrázek
Irové nemají důvod k radosti, jsou suveréně nejdražší a flatový tarif ani nenajdou v nabídce

Choices 500 nabízí volání a SMS do O2 neomezeně, 350 MB dat a po dvě stě padesáti minutách a textovkách do ostatních sítí. Cena 1 037 Kč měsíčně je opět závratná, dvojnásobná oproti Free CZ u nás. Irsko tedy ve srovnání s ČR zcela propadá a nelze říct jinak, než že tamější trh je předražený.

V Německu stojí „flatrate“ s poloviční porcí dat (500 MB) 777 Kč. Neomezené volání, SMS a dvojnásobná porce dat (2 GB) oproti ČR pak 1 037 Kč. Jasně tak vidíme, že i u našich západních sousedů je dráž. V Německu mají zákazníci na výběr ještě tarify s FUP 50 MB a 5 GB. Ta první stojí v přepočtu 518 Kč, druhá 1 296 Kč.

Klepněte pro větší obrázek
V Německu je to jiné kafe, ale stále dražší než ČR!

Nakonec se přesouváme na Slovensko. U našich východních sousedů je nabídka jiná v tom smyslu, že každých 18 měsíců dostane zákazník jistý kredit na koupi nového telefonu. U nejvyššího Platinového tarifu činí dotace 7 465 Kč, takže pro lepší srovnatelnost odečítám od měsíčního poplatku jednu osmnáctinu této částky (415 Kč). Platinový tarif je stejný jako O2 Free CZ, vyjde na 1 166 Kč, po odpočtu bonusu na mobil 751 Kč měsíčně. Slovenko je tedy konečně srovnatelné s ČR, respektive naopak – konečně jsme na tom my srovnatelně.

Klepněte pro větší obrázek
Roky jsou Slovákům mohli tiše závidět, teď se karta obrátila

Závěr je jasný: nové tarify O2 Free jsou opravdu revoluční a v rámci dalších evropských trhů patří mezi ty výhodnější. Po všech těch letech je to neuvěřitelné, ale je to tak. Česká republika konečně zamířila mezi vyspělé trhy a má plné právo na „francouzskou“ euforii, jako když ceny v zemi galského kohouta klesly přes noc díky Free Mobile. Ostatně, možná není náhoda, že nové tarify O2 nesou název Free…

Diskuze (143) Další článek: Reakce T-Mobilu na O2 Free: „zlevňovat jsme chtěli už dávno“

Témata článku: , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Kafe, Bod, Jin, Západní soused, Free Mobil, Pobočka, Porce dat, F +