O2 nabízí příspěvek 200 Kč na tarify a speciální telefony pro sociálně i zdravotně znevýhodněné

Od začátku roku platí povinnost pro operátory poskytnout sociálně znevýhodněným zákazníkům slevu 200 Kč na mobilní tarif nebo jinou telekomunikační službu (podrobněji jsme psali zde). Slevu lze čerpat na služby mobilních a pevných sítí a nově i na internet, zákazníci mohou vybírat z běžné nabídky tarifů, od jejichž paušálu se odečte 200 Kč. Příspěvek se dá u O2 navázat i na předplacené karty, kde se sleva promění v nahraný kredit 200 Kč.

"Lidé hledají cesty, jak snížit své měsíční výdaje. Nejvíce to samozřejmě platí pro lidí s nízkými příjmy. Proto je státní příspěvek na telekomunikační služby nově i pro tyto osoby určitě velmi dobrým krokem, jak jim v současném náročném období trochu pomoci odlehčit rozpočet," říká Silvia Cieslarová, ředitelka segmentu mobilních služeb O2.

Žádat o příspěvek je možné již nyní, operátor doporučuje zajít osobně na prodejnu O2, a to kvůli tomu, aby bylo možné přímo na místě ověřit, zda má zákazník na příspěvek nárok. Žádost je nicméně možné zaslat i poštou, v takovém případě se ale vyřízení může protáhnout a potřeba budou i ověřené kopie některých požadovaných dokumentů.

O2 zároveň nabízí pro vymezené skupiny zdravotně znevýhodněných zákazníků i speciální telefony a zařízení za zvýhodněnou cenu. Například pro osoby slabozraké a nevidomé nabízí O2 Apple iPhone SE 64 GB 5G (2022) za cenu 2 789 Kč. Seznam všech nabízených koncových zařízení poskytovaných dle druhu postižení včetně jejich technických specifikací je uveden na webu O2.

Kdo může žádat o slevu na tarif?

Zdravotně postižené osoby

  • a) držitel průkazu ZTP z důvodu úplné nebo praktické hluchoty,
  • b) držitel průkazu ZTP/P,
  • c) osoba závislá na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost) nebo, jde-li o nezletilou osobu, spotřebitel, který o ni osobně pečuje, nebo
  • d) spotřebitel, který vychovává nebo který osobně pečuje o nezletilou osobu, která mu byla svěřena do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu a která je držitelem průkazu podle písmene a) nebo b).

Osoby s nízkými příjmy

  • a) osoba, jejíž započitatelný příjem za uplynulé kalendářní čtvrtletí je nižší než 2,15násobek životního minima, jde-li o jednotlivce, nebo
  • b) osoba, která žije v téže domácnosti s dalšími osobami a součet jejího započitatelného příjmu a započitatelných příjmů těchto osob za uplynulé kalendářní čtvrtletí je nižší než 2,15násobek životního minima osob žijících v této domácnosti.

Zdroj: ČTÚ

Diskuze (19) Další článek: Od mobilních aplikací máme velká očekávání. Jen polovina se dožije dalšího měsíce, čtvrtinu smažeme do 24 hodin

Témata článku: , , , , Osoba, Příspěvek, Operátor, Ředitelka, Speciální telefon, Příjem, Telekomunikační služby, Sleva, Tarif, Silvio Cieslarová