O2 v říjnu zruší tarify Special a TXT

Dotčené majitele starších tarifů převede operátor na méně výhodné tarify Na!Pište. Má na to právo. Vy máte právo přejít ke konkurenci a ušetřit.

Po roční odmlce se u O2 opět pustili do „zjednodušování“ a „sjednocování“ nabídky tentokráte na poli předplacených karet. Změna se týká zákazníků s tarify Special a TXT, ti budou chtě nechtě v průběhu října převedeni na novější tarif Na!Pište. Jak se můžete dočíst na webu o2.cz/zmena, proces převedení zákazníků na novější tarif započne už ve čtvrtek 6. října a kdo by s ním snad nesouhlasil, tak toho operátor odkazuje na své všeobecné podmínky, kde si vyhrazuje právo podobné změny provádět.

Jako bolestné připravil operátor majitelům dotčených karet jednu z výhod tarifů Na!Víc, bez nutnosti dobíjet. Za normálních okolností je pro získání výhody třeba dobít alespoň za 300 Kč. Zákazníci s tarifem Special dostanou na 4 týdny volání do sítě O2 po špičce za 0,50 Kč/min., textovkáři zase dostanou SMS do vlastní sítě za 0,50 Kč, ale jen na čtyři víkendy.

Fígl jménem účtování

Ostatně možnost zvolit si jednu ze čtyř výhod za dobití kreditu je snad jedinou pozitivní změnou, kterou zákazníkům nucená změna tarifu přinese. Pokud zákazníci zůstanou na tarifu Na!Pište, budou sice posílat SMSky za 1,90 Kč, což je o deset haléřů méně než u tarifu TXT, ale budou v průměru volat za nekřesťanských 8,25 Kč/min. A při hovorech okolo 70 sekund se prohnou ještě více, takový hovor totiž stojí s předplacenou kartou O2 přes 13 korun!

Pro názornost jsem porovnal ceny starších a aktuálně nabízených tarifů:

TarifSpecialTXTNa!PišteNa!Hlasvýhody Na!Víc (dobití za 300 Kč)
volání do O25,60 / 6,30 Kč6 / 6,72 Kč*6,60 / 8,25 Kč*5,50 / 6,86 Kč*SMS o víkendech na mobil O2 za 0,50 Kč
ostatní sítě5,60 / 6,30 Kč7,50 / 8,40 Kč*6,60 / 8,25 Kč*5,50 / 6,86 Kč*volání o víkendech na mobil O2 za 0,50 Kč
SMS3,30 Kč2 Kč1,90 Kč2,60 Kčvolání mimo špičku (od 20:00 do 8:00)
na mobil O2 za 0,50 Kč
MMS9,60 Kč7 Kč5,90 Kč5,90 Kč
Hlasová schránka3 Kč3 Kč3 Kč3 KčInternet v Mobilu Start
za týdenní paušál 20,- Kč
*přepočtená minutová sazba zohledňující vliv účtování.

To vše kvůli účtování hovorů, kterým si operátor přichází na těžké peníze. Tarify Na!Víc jsou totiž účtovány po celých minutách (60+60), starší generace (do které spadají i TXT a Special) účtuje krapet výhodněji: po třiceti sekundách po první celé minutě (60+30). V tabulce výše jsem proto krom ceníkových sazeb přidal ještě reálné sazby zohledňující vliv účtování.

 
Víte, že účtování po minutách prodražuje minutovou sazbu v průměru o 25 %?
 

Rušení starých tarifů rozjeli u O2 už před dvěma lety, skončit mají postupem času ještě tarify Fun, Fajn, Original a Quatro. Loni v březnu se ale proces rušení kvůli technickým komplikacím zastavil a pokračuje až nyní. Na rušení tarifů jsme se ptali také operátora, tiskový mluvčí Martin Žabka odpovídal na následující otázky: kolika zákazníků se změna týká, kdy má být proces převodu dokončen, jak budou stávající zákazníci informováni a budou mít změnu zdarma?

O2 nabízí pro zákazníky předplacených O2 karet tarify O2 NA!HLAS a O2 NA!PIŠTE, které našim zákazníkům přinášejí výhodné ceny za volání a SMSky, přičemž navíc umožňují všem našim zákazníkům využívat stálých tarifních výhod (večerní volání do sítě O2 za 0,50 Kč/min., víkendové volání do sítě O2 za 0,50 Kč/min., víkendové SMS do sítě O2 za 0,50 Kč/SMS nebo internet v mobilu za 20 Kč/týden při dobití minimálně za 300 Kč), které s předchozími tarify neměli k dispozici.“

Klepněte pro větší obrázek
Naše tarify jsou velmi výhodné a nabízí skvělé sazby volání do všech sítí...

Pro zjednodušení naší tarifní nabídky a s cílem umožnit všem našim zákazníkům využívat těchto výhod, jsme se rozhodli započít s procesem změny podmínek starších tarifů na podmínky nové tarifní struktury NA!VÍC. Abychom lépe demonstrovali výhody nových tarifů NA!VÍC pro zákazníky, jejichž tarify byly takto změněny zdarma a bez nutnosti dobití jsme jim aktivovali jednu z výhod, které tarify nabízejí. Tato změna byla samozřejmě zdarma a zákazníci ani neztratili svůj standardní nárok na změnu tarifu.“

Co dělat, kam přejít?

Pokud chcete zachovat anonymitu předplacených služeb a dobíjíte méně než 300 Kč měsíčně nebo byste prostě žádnou ze zvýhodněných služeb nevyužili, pak se nabízí předplacená karta Vodafone. Ta nabízí volání za 6,50 Kč s výhodnějším účtováním 60+1, SMSky za 1,50 Kč a MMS za 4,50 Kč. A pokud chcete opravu ušetřit, dovolil bych si doporučit jeden z paušálních  tarifů Vodafone ČD, který nabízí slevu 75 % oproti běžné ceně! Pro jeho pořízení přitom stačí jen stokorunová investice do základní In-Karty.

Informace o tarifech Vodafone ČD určitě nepřehlédněte na blogu Mobil(n)novinky:

Diskuze (49) Další článek: Nokia Mapy pro WP7: navigace bude i pro ostatní značky

Témata článku: , , , , , Special, Starý tarif, In Karty, Žabka, Mobil Pro Vas, Tarif,