O2 chystá volání přes Wi-Fi. Z operátorské trojky tuto technologii nabídne jako poslední

O2 finálně testuje ve své síti technologii VoWiFi, tedy volání přes běžné Wi-Fi připojení, které zřejmě častěji používáte k surfování po internetu nebo ke komunikaci přes messengery. Operátor je poslední z celé velké operátorské trojky, kdo tuto službu nabídne. T-Mobile zavedl VoWiFi jako první už v roce 2015, Vodafone jej následoval o rok později. Služba se hodí zejména v místech, kde je horší pokrytí venkovním mobilním signálem.

Službu půjde použít pouze u operátorem schválených zařízení, jejichž seznam by mělo O2 brzy zveřejnit na svých internetových stránkách. Očekáváme podporu stejných modelů jako u podobné služby VoLTE, tedy zejména zařízení značek Samsung, Huawei/Honor a Apple. Použitá Wi-Fi síť musí po celou dobu připojení umožňovat dostatečnou přenosovou rychlost (minimum je 100 kbit/s) a splňovat i další technické podmínky.

Ceny a podmínky se řídí tarifním plánem účastníka a ve většině případů se jednotky účtují stejně, jako by zákazník volal klasicky přes vysílač operátora, tzn. počítá se na minuty nebo sekundy, nikoli na data. V době, kdy je většina tarifů hlasově neomezená, to stejně nehraje roli. Pozor na pár výjimek – Wi-Fi volání O2 nebude fungovat v roamingu a neumožňuje vést hovory na tísňové, servisní a informační linky, přijímat a odesílat SMS a MMS, ani užívat řídicí kódy sítě.

Diskuze (49) Další článek: Black Friday u OnePlus: sleva na vlajkový OnePlus 7 Pro ve výši 3 300 Kč

Témata článku: , , , , , , Huawei / Honor, Tichost, Internet, F +, Jak, Operátor, Volání, MMS, Trojka, Wi-fi síť