O2 XDA Flame: nová hvězda mezi komunikátory

Světový operátor O2 se na trh chystá uvést nejvýkonnější komunikátor všech dob. Novinka XDA Flame nabídne operační systém od Microsoftu, výkonný procesor, podporu sítí třetí generace, 2 GB paměti, rozměrný VGA displej a vlastní grafický akcelerátor GoForce 5500.

Převlečený Asus

Doposud nejvýkonnějším komunikátorem s Windows Mobile 5.0 Phone edition byl rozměrný HTC Universal. Ten je na trhu už poměrně dlouhou dobu a proto je nejvyšší čas uvolnit místo jinému. Pomyslnou korunku už brzy převezme chystaný XDA Flame. Oficiálně je novinka ohlášena pouze pro asijský trh, kde by se měla začít prodávat už v prvním čtvrtletí roku 2007. O uvedení na evropský trh se zprávy bohužel nezmiňují, ale není vyloučeno, že se s ním v budoucnu setkáme.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
První fotografie nového komunikátoru

Výrobcem XDA Flame je společnost Asus, která v poslední době připravila několik velmi dobře vybavených zařízení. Flame se však bude prodávat pouze pod značkou operátora O2. Tento komunikátor byl poprvé představen na veletrhu Gitex 2006, který právě v těchto dnech probíhá v Dubaji. První fotografie na svých stránkách uveřejnila firma DinarSoft, přední výrobce software pro Windows Mobile.

Královská výbava

O2 XDA Flame nabídne operační systém Windows Mobile 5.0 Phone edition s vylepšením AKU 3.2, což je obdoba Service packu pro stolní Windows. Svižný chod zajistí procesor Intel Xscale s frekvencí 520 MHz. V současnosti je sice k dispozici ještě výkonnější verze se 624 MHz, její použití by však znamenalo vysoké energetické nároky. Výrobce se tedy rozhodl pro „slabší“ variantu, která i tak zajistí obrovský výkon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání O2 XDA Flame a kapesním počítačem Dell X50v

Novinkou v oblasti kompaktních komunikátorů je vlastní grafický akcelerátor. Dodala jej společnost nVidia, jedná se o čip GoForce 5500, jehož jádro pracuje na rovných 200 MHz. V kombinaci s procesorovou jednotkou se tak dočkáme vysokého výkonu ve hrách a při sledování videa s velkým rozlišením. Ani dotykový displej s rozlišením VGA (640 × 480 bodů) není zaběhnutým standardem. Jeho úhlopříčka je 3,6 palce (91,5 mm) a dokáže zobrazit 65 536 barevných odstínů.

Poněkud nevyvážený je poměr operační a uživatelské paměti. Úložný prostor má kapacitu 2 GB, což je velice příjemná hodnota. Pouze 64 MB RAM pak působí obyčejně, dvojnásobek by mu určitě slušel mnohem více. Paměť bude možné rozšířit kartou typu MicroSD (v dnešní době se vyrábí s maximální kapacitou 2 GB).

Konečně UMTS

O2 XDA Flame je vybavený triband GSM modulem (900/1800/1900 MHz), chybět nebude GPRS a EDGE třídy 10. Největším lákadlem je však podpora sítí třetí generace (UMTS 2100 MHz).

Novinka je vybavena 2Mpx fotoaparátem s přisvětlovací diodou, dokáže natočit ozvučené video v maximálním rozlišení 320 × 240 bodů. Pro videohovory je připravena malá kamerka na čelní straně zařízení.

Příznivci bezdrátových technologií si přijdou na své, XDA Flame nabízí plnou podporu Wi-Fi (standardu 802.11b/g), na kratší vzdálenosti poslouží Bluetooth 2.0 (s podporou EDR a A2DP), nechybí ani infraport.

Bude to trhák

XDA Flame se může pochlubit integrovaným FM rádiem, nebo televizním výstupem (TV-Out). Své uplatnění určitě najde funkce USB On-The-Go, díky které budete moci přístroj propojit s jinými zařízeními, které tuto funkci podporují (digitální fotoaparáty, tiskárny...). Jako perlička působí funkce SRS Mobile HD surround, tedy podpora prostorového zvuku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Živá demonstrace funkce televizního výstupu

K dokonalosti chybí snad už jen integrovaný GPS přijímač, nebo hardwarová klávesnice. O2 XDA Flame je zařízení pro ty nejnáročnější uživatele, kteří jsou za pokročilé funkce ochotni zaplatit. Oficiální cena ještě nebyla stanovena, ale dá se očekávat někde mezi 25 a 30 tisíci korunami.

Technická specifikace

  • operační systém: Windows Mobile 5.0 Phone edition
  • procesor: Intel Xscale PXA270 520 MHz
  • displej: dotykový TFT, úhlopříčka 91 mm, rozlišení VGA 480 × 640 bodů, 65 tisíc barev
  • paměť: 64 MB SDRAM, 2 GB FLASH ROM, MicroSD slot
  • grafický čip: nVidia GoForce 5500 (jádro na 200 MHz)
  • sítě: GSM 900/1800/1900 MHz, GPRS, EDGE třídy 10, UMTS (2100 MHz),
  • komunikace: Bluetooth 2.0, Wi-Fi 802.11b/g, IrDA
  • fotoaparát: hlavní s rozlišením 2 Mpx, přisvětlovací dioda; přední CIF kamera pro videohovory
  • baterie: Li-Pol 1600 mAh
  • další zajímavé funkce: SRS Mobile HD surround, USB On-The-Go, TV Out, FM rádio
Diskuze (32) Další článek: Nové čivavy s parožím a vánoční soutěž na Vodafone live!

Témata článku: , , , , F +, Zaběhnutý standard, Komunikátor, XDA, Nov, Mez, Hvězda