O2 začalo s testováním milimetrových vln. Rychlost přenosů v 5G síti se blíží 5 Gbit/s

O2 začalo s testováním technologie, která do budoucna přiblíží rychlost bezdrátového připojení optickým sítím. Docílit toho lze pomocí 5G připojení přes tzv. milimetrové vlny, tedy v pásmu vyšších frekvencí nad 24 GHz. Rychlost takového přenosu může dosáhnout až několika gigabitů za sekundu při současné vyšší kapacitě a nižší odezvě 5G sítě. Testování bude probíhat do konce letošního roku, O2 při něm využívá zařízení od Ericssonu a spolupracuje se sesterskou společností CETIN.

Klepněte pro větší obrázek
O2 instalovalo v Praze na Brumlovce 5G antény vysílající na milimetrových vlnách

Konkrétně O2 využívá vysílací technologii v pásmu 26,5 až 27,3 GHz s šířkou rádiového kanálu 800 MHz. Tyto frekvence O2 za účelem testování technologie milimetrových vln zatím dočasně získalo od Českého telekomunikačního úřadu.  Síť je spuštěna na několika vysílačích v sídle O2 a jeho okolí na pražské Brumlovce a také na Chodově, kde O2 provozuje své největší datové centrum. Během testovacího provozu se podařilo dosáhnout rychlostí až 5 Gb/s.

Evropa je v komerčním využití vyšších frekvencí pro 5G sítě proti jiným částem světa zatím pozadu. Milimetrové vlny už využívají někteří operátoři v Kanadě, Spojených státech nebo Jižní Koreji. Dostupnost koncových zařízení je zatím omezená. O2 testuje síť na zařízeních americké společnosti Inseego. Venkovní jednotka Inseego FW2010 umožňuje řádově gigabitové rychlosti stahování, propojuje se s Wi-Fi routerem. Díky velkému výkonu 5G antény se může venkovní jednotka připojit i ve vzdálenosti několika kilometrů od vysílače, a výrazně tak rozšířit dosah milimetrových vln. Zařízení podporuje rovněž 5G sub-6 GHz a Cat 22 LTE.

Testování s routerem a notebookem

O2 testovalo svou 5G síť pomocí dvou koncových zařízení: routeru Inseego MiFi M2000 5G a notebooku Acer Spin 7. Router díky kombinaci modemu Qualcomm Snapdragon X55 5G a RF technologii poskytuje rychlosti v řádu několika gigabitů v pásmech milimetrových vln a více než gigabitové rychlosti v pásmech pod 6 GHz. Notebook Acer využívá modem Qualcomm Snapdragon 8cx Gen2 5G s 9 integrovanými anténami pro zajištění maximální možné přenosové kapacity.

Klepněte pro větší obrázek
Testovalo se s modemem od Inseego a notebookem Acer

„5G fungující ve vyšších frekvenčních pásmech, které nyní jako první operátor testujeme, bude dalším krokem, který nabídne řadu specifických využití – ať už se jedná o připojení průmyslových objektů, násobné zvýšení kapacity v místech, kde se v jedné chvíli setkává hodně lidí, nebo plnohodnotnou alternativu připojení domácností oblastech, kde nedává smysl budovat optické sítě,“ popisuje technologický ředitel O2 Jan Hruška.

„Lze očekávat, že nasazení milimetrových vln bude klíčové v případech, kdy je potřeba přenášet značné objemy dat díky velké šířce pásma dostupné v pásmu 26 GHz. Společně s 5G, které již O2 ve spolupráci s CETINem nasadilo, budou milimetrové vlny využívány k poskytování rozšířeného mobilního připojení v místech, jako jsou stadiony nebo nákupní centra, aby se tak zvýšila kapacita a poskytla lepší uživatelská zkušenost,“ říká Cveto Gašperut, Country Manager společnosti Ericsson v České republice.

Milimetrové vlny (tzv. „mmWaves“):

Jako milimetrové vlny se označuje frekvenční pásmo elektromagnetického spektra od zhruba 24 GHz do 100 nebo až 300 GHz. Jejich hlavní výhodou proti nižším frekvencím je řádově vyšší datová propustnost díky větší šířce kanálu, kdy lze přenášet data rychlostí až 10 Gbit/s. Nevýhodou naopak krátký dosah a obtížný průchod překážkami.Klepněte pro větší obrázek

Diskuze (14) Další článek: Retro aplikace. Zavzpomínejte, jak vypadala první verze Instagramu, WhatsApp, Mapy.cz a dalších

Témata článku: , , , , , , , , , , Notebook, Jan Hruška, Brumlovka, Evropa, Testování, Jižní Korea, Česká republika, GHz, Pásmo, Qualcomm Snapdragon, Rychlost přenosů, Chodov, Acer Spin