O2 zruší většinu telefonních budek. Zůstanou jen v malých obcích

O2 do konce letošního roku ukončí provoz všech zbývajících telefonních budek, které provozuje v režimu mimo Univerzální službu, tzn. běžným komerčním způsobem. Rušení čím dál méně využívaných veřejných telefonních automatů (VTA), jak se budky oficiálně nazývají, probíhá postupně od konce 90. let, kdy se ve větší míře začaly prosazovat mobily.

Klepněte pro větší obrázek
Takový pohled zůstane minulostí. Budky, neboli veřejné telefonní automaty, zůstanou už jenom v nejmenších obcích a určitě jich nebude několik vedle sebe (Zdroj: Město Bohumín) 

Před více než 20 lety v dobách největší „slávy“ telefonních budek jich po Česku bylo instalováno okolo 30 tisíc, dnes jich O2 podle informací na svých stránkách provozuje 7 400. Většina z nich ale do konce roku zmizí, protože už je lidé nepoužívají. U některých VTA operátor eviduje volání v průměru pouze jednou do měsíce. Nákladná je také údržba a mnohé automaty se stávají terčem útoku vandalů.

O2 ale nemůže zrušit budky úplně všechny. V rámci zákonné povinnosti zajistit tzv. Univerzální službu je musí operátor nadále provozovat v obcích do 200 obyvatel a tam, kde není dostatečně silný mobilní signál. Celkem tak po novém roce zůstane v provozu 1 150 VTA. Rušené telefonní automaty budou funkční do 31. prosince 2019. Poté přístroje i budky dodavatelská společnost postupně demontuje a zajistí jejich ekologickou likvidaci. Z některých budek se mohou stát bezplatné veřejné knihovny, tzv. Knihobudky.

Diskuze (13) Další článek: Apple chce za výměnu skleněných zad iPhonu až 6 000 Kč. Tenhle trik opravu zlevní na stokoruny

Témata článku: , , , Obec, Operátor, Údržba, Česká republika, Automaty, Telefonní budka, Malá obec, Budka, Univerzální služba