Občanské průkazy dostanou technologie z mobilů. K čemu poslouží NFC a čtečka otisků?

Evropská legislativa stanovila, že nejpozději od 2. srpna 2021 musí jednotlivé členské státy začít vydávat občanské průkazy vybavené technologií NFC a čtečkou otisků.

Takzvané eObčanky s čipem už u nás fungují delší dobu a všechno kolem nich si přečtete u kolegů na Živě.cz. Problém je, že tento start směrem k digitalizaci styku občana se státem je poněkud kostrbatý. Uživatel musí koupit čtečku a pamatovat si přihlašovací údaje. Nová generace průkazů dostane technologii NFC, díky které se naučí komunikovat přímo s chytrými telefony (bude stačit nainstalovat příslušnou aplikaci). O ochranu dat se postará čtečka otisků prstů, do paměti se vejdou dva otisky.

Příchod nových občanek nebude znamenat nutnou výměnu, ale pokud nové technologie chcete, dojít si pro ně můžete. Už se současnou eObčankou se přihlásíte na Portál občana, kde např. půjde podat daňové přiznání, dostanete se do datové schránky, k informacím z katastru nemovitostí, zkontrolujete bodové konto svázané s řidičským průkazem atd. Do budoucna má možností a aplikací spolupracujících s eObčankou přibývat a snazší komunikace se smartphonem má být významným impulzem.

Via Aktuálně.cz

Diskuze (50) Další článek: Chytré hodinky Armodd zkouší kombinovat styl a dostupnou cenu

Témata článku: , , , , , , , , , Datová schránka, Datové schránky, CEM, Čtečka, Průkaz, Občanský průkaz, Nemovitost, Otisk, Čtečka otisků, MOBI, Mobil, DOS