Odkud z webu odeslat textovou zprávu na mobil

Nedávno jsme na Mobilmanii psali, jakými způsoby lze odeslat zprávu na mobil. Záměrně jsme vynechali známé webové brány, s kterými se můžete seznámit dnes.
Nedávno jsme na Mobilmanii psali, jakými způsoby lze odeslat zprávu na mobil. Záměrně jsme vynechali známé webové brány, s kterými se můžete seznámit dnes.

Brána mtnsms.com

Tato služba byla na Internetu dostupná již delší dobu, v první fázi pouze pro registrované a platící klienty, nyní je už zcela zdarma – musíte se však zaregistrovat. Registrace je velmi rychlá, kromě jména, věku, e-mailové adresy a povolání nemusíte zadávat žádné další informace. Hlavní výhodou služby je možnost poslat textovku na libovolný mobilní telefon do mnoha zahraničních sítí (včetně obou sítí slovenských), což umožňuje málokterá brána.

  • Výhody: rychlost, spolehlivost, potvrzení o doručení, archív cílových sítí a telefonů, archív poslaných zpráv, automatický podpis do textové zprávy, posíláni textovek téměř do celého světa, do sítí mnoha zahraničních operátorů, služba je zdarma
  • Nevýhody: délka zprávy nedosahuje 160 znaků – do zprávy je přidán podpis a další informace, vzhledem ke kvalitě služby se bojím nárůstu poptávky a přetížení serveru.

V provozu je také evropská verze www.eu.mtnsms.com.

Umožňuje posílat krátké textové zprávy na české a slovenské operátory (Globtel), české pagery a na ICQ. Pro registrované uživatele nabízí více funkcí: adresář, profil, potvrzení. Bohužel, zatím neumí Oskara, zprávy se totiž posílají z e-mailu. Moje osobní zkušenost s doručením zpráv je spíše horší.

Brána www.smsky.sk

Je určena pro po posílání zpráv na slovenské mobilní operátory (Globtel +421905, Eurotel SK +421903).

Brána sms.dlan.cz

Posílá zprávy na česká mobilní operátory a slovenský Globtel. Dále Vám umožňuje zjistit status uživatelů ICQ – online, away apod. Moje osobní zkušenost s doručením zpráv je stejná jako u brány sms.moment.cz.

Brána sms.gate.ru

Tato brána nejenže umí posílat textovky na mobil, zajistí vám také jakousi imaginární emailovou adresu telefonní_číslo_mobilu_v_mezinárodním_formátu@sms.gate.ru. Tu lze použít i pro odeslání zprávy na mobil jako email. Příchozí SMS zprávy chodí z čísla +79017739499, tedy jako kdyby z mobilu. Tato brána nepřidává žádné znaky do posílané textovky.

Příklad e-mailové adresy: +420603654321@sms.gate.ru – zpráva bude odeslána na číslo 0603 654 321.

Spolehlivost je velmi dobrá, ve většině případů zpráva dorazí do 30 minut, výjimečně to trvá déle. Vždy ale dorazí. Brána zajišťuje i opačnou komunikaci, tedy posílání e-mailu z mobilu, viz tento článek.

Několik poznámek

  • Protože posíláte zprávu z webu, adresát nepozná, že ji posíláte právě vy; zpráva totiž nepřijde z vašeho čísla. Proto je vhodné se podepsat, a to zcela nelogicky hned na začátek zprávy, např.: „Ahoj, tady Lubos.“ Nikdy totiž nevíte, kde SMS brána vaši zprávu ořeže.
  • Na takto odeslané zprávy neodepisujte. Odpověď totiž nedojde na mobilní telefon odesílatele, ale skončí někde na webové bráně. K odesílateli se však určitě nedostane.
  • Pokud posíláte textovky tímto způsobem, nemůžete očekávat jakoukoliv ochranu dat ve zprávě posílaných před zneužitím. Proto není vhodné posílat takto „choulostivé“ údaje, např. různá přístupová jména, hesla apod.

Pokud používáte další webové brány nebo máte nějaké zajímavé zkušenosti s používáním těchto bran, klidně je zanechte v diskusním fóru.

Diskuze (12) Další článek: Za kolik koupíte mobil přes inzerát

Témata článku: , Mobil, MOBI, Web, Libovolný mobil, Text