Oficiálně: Microsoft koupí Nokii

Mobilní událost roku! Microsoftu už nestačí úzká spolupráce s Nokií, oznámil odkoupení její mobilní divize a bude tak přímo ovlivňovat podobu Windows Phonů.

O čem se roky jen spekuluje, se brzy stane skutečností. Společnost Microsoft oznámila, že od Nokie odkoupí její mobilní divizi, tedy tu, která vyrábí mobilní telefony. Akvizice bude mít hodnotu 5,44 miliardy eur (neboli 7,18 miliard dolarů či 140 miliard korun). Z toho je 3,79 miliard eur za část firmy, zbylých 1,65 miliard eur za patenty. Jde o relativně nízkou částku, vždyť za Skype (firma s méně zaměstnanci, bez výroby a továren) „softies“ v roce 2011 zaplatili 8,5 miliardy dolarů. Časy, kdy kapitalizace Nokie činila 110 miliard eur jsou nenávratně pryč...

Dokončení akvizice je naplánované na první kvartál roku 2014.

Klepněte pro větší obrázek

Nokia ve svých smartphonech používá operační systém Windows Phone právě od Microsoftu. Firmy už dva a půl roku úzce spolupracují a o akvizici se nespočetněkrát spekulovalo jako o dalším stupni. CEO Nokie Stephen Elop bude ve své práci pokračovat, jen se začlení zpět do struktury Microsoftu, tedy firmy, ze které v roce 2010 přišel. Spolu s ním změní zaměstnavatele také asi 32 000 zaměstnanců (z celkových 88 tisíc). Po formální stránce se Elop své současné funkce s okamžitou platností vzdal, aby nemohlo dojít ke střetu zájmů. Sílí také spekulace o tom, že se Elop stane novým CEO Microsoftu.

 

Škarohlídové mají jasno. Elop naplnil svoji roli špióna Microsoftu.

 

Zbylé divize společnosti Nokia bude zatím řídit člen správní rady Risto Siilasmaa a jedním z jeho hlavních úkolů bude najít nového CEO.

Proč?

Jaké jsou motivy Microsoftu pro koupi jednoho z výrobců telefonů s Windows? Steve Ballmer to vidí jako skvělý krok pro zaměstnance, akcionáře i zákazníky. Microsoft si od akvizice slibuje posílení pozice na trhu mobilních telefonů a pochopitelně také zvýšení zisku. To samé v číslech: dnes má Microsoft z jedné prodané WP Nokie 10 dolarů. Po akvizici shrábne celou varži v průměrné výši 40 dolarů. Podle zahraničních komentátorů si firmy pro spojení nemohly vybrat lepší dobu.

Ostatně takový je trend – na dokonalém sladění hardwaru a softwaru založila svůj úspěch společnost Apple, Google ze stejného důvodu koupil Motorolu a zkusí to teď také Microsoft se svými Windows Phones.

Otázkou (a stinnou stránkou akvizice) je, co bude s dalšími výrobci Windows Phonů (HTC, Samsung, Huawei a další). Už teď byli vedle protekční Nokie na vedlejší koleji a dá se předpokládat, že rozdíly porostou. Nebo to bude jinak? Viceprezident Microsoftu Terry Myerson říká, že licencování dalším výrobcům bude pokračovat. Podmínky se změní a měly by vést k větší motivaci výrobců, Myerson vidí akvizici Nokie jako krok vedoucí k dalšímu růstu celé platformy.

Diskuze (245) Další článek: LG G Pad 8.3: osmipalcový stereofešák [preview]

Témata článku: Microsoft, Nokia, , , , Vedlejší kolej, Hlavní úkol, Micro, Risto Siilasmaa, Střet zájmů, Mic, Část firmy, Dokonalé sladění