Oficiálně: Nokia 3200 má foťák, rádio a papírové kryty!

Nokia 3200 přináší originální průhledné kryty, které si můžete vyzdobit libovolným papírovým obrázkem. Jedná se o nadprůměrný mobil s foťáčkem, FM rádiem a GPRS 4 + 1. V našem hodnocení má stejně bodů jako Nokia 7250.

Jedna z očekávaných novinek, o které jsme se na MobilManii zmiňovali již v průběhu prázdnin, je tady. Nokia 3200 byla dnes na tiskové konferenci ve španělské Seville oficiálně uvedena na svět, přesně jak jsme předpokládali. Na ostatní avizované novinky si ještě budeme muset počkat, nevěšel bych však hlavu, 25. září pořádá Nokia akci v Londýně a na konci října další ve francouzském Nice. Tam snad uvidíme opět něco nového.

Nokia 3200 je třípásmový telefon, podporující sítě (E)GSM 900/1800/1900 MHz, tudíž si s ním zavoláte i v Americe. Svým zařazením patří do Series 40, kde můžeme nalézt většinu současné produkce telefonů střední třídy finského výrobce. Ačkoli se může zdát, že označení 3200 reprezentuje low-endový mobil, zdání v tomto případě klame. Nokia 3200 je nadmíru vybavená a s původními modely řady 3xxx nemá nic společného, je to stylový multimediální telefon s foťáčkem, FM rádiem, integrovanou svítilnou, GPRS, HSCSD, infračerveným portem a základními organizačními funkcemi. Tím nejzajímavějším a v rámci Nokie nejpokrokovějším jsou ovšem široké možnosti personalizace.

Udělej si sám, z papíru!

Barevné kryty už nevytrhnou ze židle téměř nikoho, Nokia 3200 ovšem přichází s něčím jiným. Přední i zadní kryt má průhledný, přičemž si pod něj můžete vložit jakýkoli papírový obrázek. Je celkem jedno, zdali použijete originální náměty od výrobce, nebo si vyrobíte vlastní, v každém případě záleží jen na vaší vlastní tvořivosti, jež může vyústit ve výjimečnou originalitu. Žádný telefon nemusí být stejný. Koupili jste si časopis, ve kterém jste našli vaši oblíbenou celebritu? Čert vem plátek, vezmete nůžky a během pár vteřin se na vás bude váš idol šklebit z útrob mobilu.

Další možností je vyzdobit si telefon svým miláčkem, jakmile jej sejmete integrovaným foťáčkem. Ulízaní premianti, hrnoucí se na Matfyz, už nemusí trýznit svůj batůžek matematicko-fyzikálními tabulkami, kousek stránky se vzorečky se přece vleze za přední a kousek za zadní kryt přístroje. Papírové podložky pod kryty si zkrátka můžete vyrobit z jakéhokoli kancelářského papíru, Nokia bude k telefonu navíc dodávat speciální řezačku, se kterou bude vše rychlé a hezké. Mimochodem, podobnou věc nabízí už Panasonic GD67, nechci však podceňovat ostatní výrobce, ale myslím, že teprve Nokia dokáže něco tak šíleného masově zpropagovat.

Průhlednými kryty a papírovými motivy to nekončí, ve stejném stylu jako jsou vnější kryty můžete mít i uživatelské prostředí telefonu, pozadí displeje, strukturu nabídky, vyzvánění či obrázky u kontaktů. Spousta toho bude samozřejmě k dispozici na internetu a majitelé se budou předhánět, kdo má nejhezčí telefon. Nokia 3200 je zkrátka typickým přístrojem pro aktivní lidi, sledující módní trendy, milující moderní sporty a taky muziku.

Příjemný vzhled a multimediálni vyžití

Co se týče tvaru, telefon se drží v zaběhnutých liniích, je trošku dohranata, zaujmou hlavně kulatá a zdvojená alfanumerická tlačítka. Místo dvanácti je jich pouze šest. Rozměry jsou standardní, 107,5 mm x 45,1 mm x 20,8 mm při hmotnosti 90 gramů. Barevný displej je takový, jaký nalezneme v ostatních přístrojích Series 40, rozlišení 128 x 128 obrazových bodů nabízí 4096 barev. Příjemností je rozhodně pravá konfigurovatelná kontextová klávesa, můžete jí přiřadit funkci dle vlastní potřeby.

   

V úvodu jsme se zmínili o digitálním fotoaparátu, ten má rozlišení 352 x 288 pixelů. Fotky lze pořizovat ve třech stupních kvality, k dispozici je i noční mód a samospoušť. Pořízené snímky lze obdivovat v prohlížeči obrázků, těm je spolu s kontakty, MMS, melodiemi, aplikacemi a položkami kalendáře vyhrazena paměť o velikosti jednoho megabajtu, což není mnoho. Do paměti se vleze 256 kontaktů, 50 textovek a 100 záznamů v kalendáři.  Další důležitá zmínka patří FM stereo rádiu, které má tu zajímavou funkci, že dokáže zastat i funkci budíku.

Rychlá data letí

Co se týče datových funkcí, Nokia 3200 podporuje GPRS, a to nově ve verzi 4+1, resp. 3+2, (class 10). Datovat můžete taky přes HSCSD. K dispozici je i EDGE, což jsou datové přenosy o rychlosti až několik stovek kbps, u nás je zatím nevyužijete. S počítačem telefon můžete rozpovídat prostřednictvím kabelu přes Pop-Port nebo infračerveného portu. Ve výbavě samozřejmě nechybí XHTML prohlížeč (WAP 2.0), polyfonní melodie, hry, Java, dále minutový záznamník, hlasité handsfree a integrovanou svítilnu. Ta září z útrob konektoru, tedy spodní části těla přístroje. Maximální udávaná doba hovoru je 240 minut, v pohotovosti by měl telefon dle výrobce vydržet 288 hodin.

Co víc říct, Nokia 3200 je vzhledem ke své cílové skupině nadprůměrně vybavený telefon, k dokonalosti mu snad už jen chybí větší paměť a e-mailový klient. V rámci naši redakční srovnávací metodiky dostal celých 90 procent, čímž se staví na úroveň Nokie 7250.

Podrobné technické parametry a srovnání s ostatními telefony naleznete v našem katalogu.

Diskuze (64) Další článek: 12.9.2003 Registrace do Nokia Game 2003 otevřena!

Témata článku: Nokia, , Nokia 3200, Nokia 7250, Panasonic GD67, Matfyz, Foťák, Příjemnost, Kryt, Plátek, Nejhezčí telefon, Papír, F +