Omate TrueSmart: chytré hodinky v půli cesty [test]

Chytré hodinky zažívají boom. Omate TrueSmart navíc obsahují plnohodnotný telefonní modul. Jak se nám líbí? Stojí vůbec za to?
Kapitoly článku

Chytré hodinky zažívají v posledních měsících nebývalý boom. Většinu z nich ale můžeme považovat za doplněk k chytrému telefonu, bez kterého se neobejdou. Hodinky Omate TrueSmart se tomu vymykají, je to plnohodnotný telefon na zápěstí.

Klepněte pro větší obrázek
Omate TrueSmart se nezaleknou prachu, ani deště. Foto zdroj careerhack.net

Chytré hodinky 2.0, přesně tak autoři označují Omate TrueSmart. Výsledek crowdfundingového snažení na Kickstarteru přetavili do podoby chytrých hodinek, které ke svému životu nepotřebují sekundáž mobilního telefonu. Před nedávnem tento zajímavý hardware doputoval i k nám do redakce a my jsme ho potrobili standardnímu testování.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Hodinky mají oficiálního českého dovozce a balení připomíná soukromou skleněnou vitrínku.

Zpracování

Autoři projektu stanovili výchozí částku pro úspěšné financování projektu na 100 000 dolarů. Co čert nechtěl, vybrali více než desetinásobek, a tak se Omate TrueSmart dočkal několika dalších vychytávek oproti původně deklarovaným specifikacím. Pokud jste tedy již na začátku po TrueSmart pošilhávali, tak vězte, že aktuálně dostanete navíc safírové krycí sklíčko displeje, něco málo náhradních dílů, integrovaný fotoaparát s rozlišením 5 Mpix a schopností zaznamenávat HD video, klávesnici Fleksy a náhradní akumulátor.

Klepněte pro větší obrázek 
Nářadíčko pro výměnu SIM.

To vše zní opravdu lákavě, že? Není ale všechno zlato co se třpytí, Omate TrueSmart skončily někde na půli cesty k uživatelské dokonalosti. Ale to už předbíhám.

Pod pokličkou

Střeva hodinek ukrývají v relativně malých rozměrech celkem dost „muziky“. Dvoujádrovému procesoru MediaTek sekunduje IPS displej, 512 MB (1 GB za příplatek) RAM, Android 4.2.2, baterie s kapacitou 600 mAh a udávanou pohotovostní dobou 100 hodin, nebo třeba fotoaparát s rozlišením 5 Mpix.

  • displej: 1,54" IPS LCD s rozlišením 240 × 240 pixelů, krytý safírovým sklíčkem
  • procesor: MediaTek MT6572 - ARM Cortex A7, dvoujádrový s taktem1,3 GHz na každém jádře
  • paměť: 512 MB RAM (1 GB za příplatek), 4GB vestavěná paměť, podpora pro karty MicroSD až do 32 GB
  • konektivita: GSM: 900/1800/ 850/1900, 3G: 1900/2100, GPRS, EDGE, HSDPA, HSUPA, HSPA, HSPA+, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS
  • FM rádio
  • fotoaparát: 5 Mpix, HD video
  • baterie: 600 mAh
  • OS: Android ve verzi 4.2.2 + proprietální nadstavba Omate UI 1.0
  • standard odolnosti: IP67 (viz. wiki)
  • rozměry a hmotnost: 45 × 45 × 14 mm, 100 g

Vzhled

Po stránce vzhledu není hodinkám prakticky co vytknout. Jednoduchý, elegantní černý kvádřík, který se k vašemu zápěstí připíná pomocí masivního gumového pásku. Tělo samotných hodinek je kovové, což s sebou nese klady jak klady, tak i zápory. Rozměry jsou 45 × 45 × 14 mm, hmotnost se zastavila na hodnotě 100 g, což může uživatelům s drobnějšíma rukama působit problémy. Pásky hodinek nelze sklopit do plně vodorovné polohy, takže kupříkladu při odložení na noční stolek můžou buďto zvláštně „levitovat“, nebo ležet na jednom z boků, takže se může klidně stát, že si nevědomky poškrábete sklíčko integrovaného fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Gumové pásky nejdou zcela sklopit, a tak hodinky odpočívají ve vzduchu. Pro lovení špionážních snímků ideální

Pásek je gumový, shodný s páskem určeným pro všemožné „obyčejné“ sportovní hodinky. Pokud pokukujete po něčem stylovějším, pak vás Omate zklamou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekPohled na klasické menu spuštěných aplikací, volba launcheru a ukázka běhu prostředí alá Apple iOS 7

Na přední straně najdeme rozměry skromný, leč dobře použitelný 1,54“ IPS displej, levý bok skrývá krytku slotu microSIM karty a mikrofon, na pravém se uhnízdilo duo ovládacích knoflíků (první slouží jako zapínací/uspávací tlačítko, druhý vrací uživatele na domovskou obrazovku) proložené čočkou integrovaného fotoaparátu. Vnitřní strana hodinek skrývá poue čtyřpinový napájecí konektor. Pokud vnitřní skořápku hodinek sejmete (je zajištěna pomocí 4 šroubků), pak na vás vykoukne akumulátor a slot na kartu microSD.

Negativa, aneb tohle se nepovedlo

Jak již zaznělo v úvodníku, není vše zlato co se třpytí, hodinkám musím vytknout vytknout hned několik chyb. Prvním je slot na SIM kartu. Ten je vzhledem k nutnosti splnění standardu IP 67 zajištěn pomocí dvou menších šroubků, nicméně i při plném dotažení z přístroje lehce vystupuje a celé to v konečném důsledku nevypadá příliš podařeně. Pod krytem schází nákres pro určení směru složení SIM karty, takže její instalace nemusí proběhnout „na první dobrou“ a samotné těsnění v podobě tenkého gumového plátku (navíc s přesahem) se během druhého rozdělání samo uvolnilo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Šasi hodinek je místy šito poněkud horkou jehlou a rozpadá se už po chvíli používání. Vlevo detail přechodky z microUSB na proprietální konektor

Pokud byste čekali standardní microUSB konektor, tak budete zklamaní. Kvůli zachování odolnosti je TrueSmart napájen proprietálním čtyřpinovým konektorem, který doléhá na piny v dodávaném plastovém doku. Ten přes všechnu shovívavost nelze označit jako povedený. Jeho zpracování je pofidérní, neobsahuje žádnou elektroniku – napájení je řešeno pouhým „přemostěním“ microUSB na proprietální konektor a při nabíjení obepne a uzamkne hodinky uvnitř, takže znemožní přístup k oběma tlačítkům.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Dodávaný dok se také příliš nezdařil, po jeho zavření nelze hodinky ovládat

Na napájení „v terénu“ kupříkladu pomocí zapůjčeného microUSB kabelu můžete zapomenout, bez napájecího doku a jeho přechodky si neškrtnete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Při používání TrueSmartu se budete muset obrnit železnou trpělivostí

Také integrovaný fotoaparát není bez chyby. Jeho umístění je zvoleno velmi nešťastně, na každém snímku foceném „z ruky“ je krom požadovaného výjevu zvěčněno také vaše zápěstí, případně klouby. O kvalitách obrazového výstupu si něco povíme dále v článku.

Klepněte pro větší obrázek
Nějak takto bude končit většina vašich momentek, čočka fotoaparátu je umístěna opravdu nešťastně

Aby toho nebylo málo, tak ani integrovaná baterie nedosahuje bůhví jaké výdrže. Ano, pokud budete hodinky používat pouze jako hodinky klasické, pak to ujde. V tom případě se můžete dostat na výdrž v řádu několika dnů až jednoho týdnu. Pokud ale začnete využívat veškerý potenciál přístroje, pak akumulátor vyždímete za několik málo (cca 4-6) hodin.

Klepněte pro větší obrázek
Hodinky lze vybít za několik málo hodin, při šetrném (ne)používání se ale dostaneme na výrazně jiná čísla

Systém sám o sobě také bohužel trpí na neodladěnost. Aplikace se uprostřed běhu poroučí jak na běžícím páse, tu a tam se celý telefon zaškobrtne celý, výjimkou nejsou ani samovolné restarty. Tuto chybu zřejmě jako jedinou může výrobce zmírnit, nebo zcela odstranit softwarovými updaty, nezbývá tedy než vyčkat.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , Chytré, Půl, Konzervativní uživatel, Vestavěná paměť, Malý rozměr, Klasická verze, Integrovaný fotoaparát, Hod, Endrle, Nebývalý boom, Nabíjecí kolébka, Fleksy, Noční stolek, True, Neodladěný systém, Zajímavý hardware, Testovací hovor, Integrovaný mikrofon, Standalone, Stolek,