OpenMoko FreeRunner: zobák není v ceně (test)

Jestli máte problémy s MS Wordem, tak na tohoto tučňáka rovnou zapomeňte. Ale jestli si rádi hrajete...
Kapitoly článku

Telefon jen na první pohled

Sice jsem začátkem zmínil, že je potřeba přehrát operační systém, ale který? Díky tomu, že Openmoko Neo Freerunner je spíše než mobilní telefon obyčejný počítač, můžete do něj dostat teoreticky cokoliv, co zvládne fungovat na procesoru ARM. Největší zásluhou programátorů z Openmoko je, že naprogramovali démona Gsmd, který umožňuje volání, odesílání SMS a další komunikační funkce. Teoreticky je tedy možné do Freerunneru nainstalovat jakoukoliv distribuci Linuxu a v případě, že do něj nahrajete Gsmd a aplikaci umožňující hovory, můžete z něj i volat.

Samo Openmoko ale vyvíjí i operační systém, který je uzpůsoben pro samotný přístroj a dotykové ovládání. V současné době je na výběr z pěti distribucí, mezi kterými je mimo Om 2008.8 a 2007.2, kterými se budeme zabývat, například i Qtopia od Trolltechu nedávno koupeného Nokií, nebo dokonce populární Debian (návod na instalaci najdete na Wiki). Právě Om 2008.8 a 2007.2 je přímo od Openmoka a nabídne asi nejlepší použitelnost hned po instalaci. Co se týče instalace operačního systému, ta probíhá na paměťovou kartu, což s sebou nese možnost instalovat hned několik distribucí vedle sebe a celkem snadno mezi nimi přepínat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Co všechno se dá nainstalovat: na prvním řádku Qtopia, na druhém Om2008. Další možností je třeba populární Debian

Starší verzi, tedy 2007.2, jsme měli už v Neo1973. Ta nyní nahraná do Freerunneru umí pár věcí navíc, bohužel je ale ořezaná jen na ty nejzákladnější aplikace. V telefonu tedy nenajdete žádné hry, bohužel ani kalendář, úkoly a multimediální přehrávač. Za to je zde aplikace pro zobrazení polohy na mapě (tu se mi však zprovoznit nepodařilo, protože mapy se stahují z internetu), internetový prohlížeč Minimo na bázi Firefoxu a, bohužel v našem případě nefunkční, aplikaci Wifi Mofi pro spravování bezdrátových sítí. Instalace dalších aplikací probíhá stejně jako na stolním počítači, z balíčků. Žádný instalátor ale nečekejte, konzoli se nevyhnete.

Uživatelské prostředí je stejné, jako v případě Neo1973. Novinkou jsou snad jen analogové hodiny místo digitálních, nové stavové ikonky (pro Wi-Fi a GPS) a nová klávesnice. Ta je sice již klasická QWERTY, ale díky opravdu titěrným klávesám na ní jinak než stylusem psát nejde. V menu a dalších seznamech se pohybujete tak, že táhnete stylus/prst v opačném směru, než chcete vidět obsah.


 

Na testovaném FreeRunneru jsme vyzkoušeli dva operační systémy. Prvním byl Om.2007.2 a pak jsme flashovali na Om.2008.8 Oba systémy jsme natočili na video, takže se můžete podívat, jak vypadá OpenMoko v reálném provozu. Upozorňuji ale, že videa jsou dost dlouhá a celá je shlédnete pravděpodobně jen pokud máte o FreeRunner opravdu vážný zájem. 

Om.2007.2: video základního systému

VIDEO: 269 'OpenMoko FreeRunner: původní uživatelské prostředí'

Om.2008.8: video po flashi

VIDEO: 258 'OpenMoko FreeRunner: uživatelské prostředí' 
 


 
Srpnový software update?

Zato nová verze už je o něčem jiném: elegantní design, hezké animace, vyšší rychlost a především Installer. V zásadě jde o něco podobného, jako má Apple pro iPhone svůj App Store. Pokud klepnete na zástupce v dolní části, vyskočí na vás nabídka kategorií aplikaci. V případě, že si nějakou aplikaci vyberete, můžete si ji stáhnout a nainstalovat. To se musí opravdu pochválit, použitelnost je na vysoké úrovni.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka • seznam spuštěných aplikací • načítání • OpenMoko „AppStore“

Má to však jednu chybu: aplikace nestáhnete bez připojení k internetu a připojení k internetu nenastavíte bez aplikace. Jedinou šancí jak připojit Freerunner k internetu tak zůstává kabel a spojení s počítačem. Návod opět najdete na Openmoko Wiki.

Díky Installeru tedy až tak nevadí, že v systému naleznete kromě Sudoku a aplikací s mapami jen vytáčení, kontakty, zprávy a pár jednoduchých nastavení, ale nic dalšího. Mezi ně patří například nastavení jasu displeje, profil (zvonění, vibrace, zvonění a vibrace + tichý) nastavení automatického suspendu, telefon se uspí buď po 10/30/60 sekundách nebo vůbec. To se hodí, protože příliš dobré výdrže byste se nedočkali. Můžete si nastavit i čas (včetně hezké mapy časových pásem), nechybí ani opakovaný budík a stopky. Zapínat tam můžete GPS i Bluetooth. To je ale tak vše, co s ním můžete dělat, sice prý Freerunner podporuje Bluetooth headsety, ovšem nikde nenaleznete nic, co by se k nim připojovalo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení • hodiny • stopky • informace o systému

Aplikace pro kontakty je povedená, při přidávání nejdříve zvolíte jméno, to sice není rozděleno na jméno a příjmení, telefon ale kontakty řadí buď ve tvaru „křestní příjmení“ nebo „příjmení křestní“. Jak to dělá? Jednoduše, jako křestní jméno bere to první co vyplníte, jako příjmení to, co je oddělené mezerou. Toto řešení mi přijde naprosto nejlepší - telefon totiž v úvahu bere jen první a poslední slovo, pokud má tedy někdo střední jméno, můžete si ho zapsat, ale nezobrazí vám ho v seznamu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehled kontaktů • detaily

Mimo telefonu (na výběr je z domácího a pracovního telefonu, mobilu, VoIP a faxu) můžete každému kontaktu přidávat mnoho detailů: mail, informace o práci (firma, titul, adresa), osobní telefon/mobil/fax, adresu, web, manžela/ku, děti, svátek a datum narození, na oboje si můžete nastavit upozornění. Nakonec nechybí ani fotografie a poznámky. V případě že zatrhnete, že se jedná o business kontakt, můžete ještě přidat i název a detail firmy. Vektorový panáček má potom kravatu. Jednotlivé kontakty se zobrazují i s názvem firmy a případnou fotografií. Můžete je třídit do skupin, které lze následně zobrazit také a nechat si zobrazit kontakty jen z určité skupiny, nastavení zvláštního vyzvánění také nechybí. Kontakty můžete kopírovat mezi interní pamětí a SIM, zobrazit je Freerunner zvládne i najednou.

Pokud budete potřebovat zavolat někomu, koho v seznamu ještě nemáte, samozřejmě nechybí klasické vytáčení. To naleznete pod položkou Dialer. Ukrývá dostatečně velká tlačítka, která se dají bez problémů ovládat i prstem. Vytočenému číslu můžete potom zavolat nebo poslat SMS, případně si ho uložit do kontaktů. Nechybí ani přehled zmeškaných, přijatých a volaných čísel.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vytáčení čísla • bez SIM karty ale volat nebudeme

Aplikace? Podle hesla pomož si sám

Zprávy umí Openmoko posílat jen SMS a elektronické, podpora MMS zde není. Můžete si vypnout zobrazování zbývajících znaků, vkládat šablony, problémem není ani odeslání více příjemcům. Můžete ukládat koncepty, odeslané zprávy i smazané zprávy. Jak jsem naznačil, místo zbylo i pro mailového klienta. Ten může mít více účtů, podporuje protokoly POP a IMAP i zabezpečení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
nabídka zpráv • psaní SMS

Aplikace Locations má v sobě nahranou mapu celého světa, bohužel s přesností pouze na státy. Pokud se ale připojíte na internet, půjde stáhnout i podrobnější. Kromě zobrazení aktuální polohy umí program spravovat body zájmu, můžete si do nich uložit svoji aktuální polohu. Sudoku snad netřeba vysvětlovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zapínání GPS • aktuální poloha • uložení bodu zájmu • sudoku

Samotné uživatelské prostředí je skoro dotaženo k dokonalosti. Mimo to, že vše doplňují pěkné animace, vektorové ikonky a průhledná okna, musím pochválit ergonomii. Stačí pár „ťuků“ a jste tam, kde chcete. Značných úprav doznala také klávesnice. Ta je nyní opravdu dobrá, podobná té na iPhonu. Jde o plnohodnotnou QWERTY, v případě, že podržíte prst/stylus na nějaké klávese déle, zobrazí se v kruhu i okolní a nakloněním lze vybrat to správné písmeno. Pokud jen ťukáte, telefon bere v úvahu i okolní písmena a nabízí odpovídající slova (samozřejmě anglicky).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
QWERTY klávesnice • podržíte a zobrazí se lupa • nebo můžete ťukat rovnou... • a telefon napovídá
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

A mezi jednotlivými klávesnicemi (velká a malá písmena, čísla a speciální znaky) přepínáte tak, že táhnete od shora dolů: malé znaky • číslice • symboly • a velké znaky

Nelehký život s tučňákem

Co říci závěrem? Je to nehezký, nefunkční, obrovský, těžký nepoužitelný přístroj. Právě takový můžete mít názor po přečtení tohoto článku. Ale pokud se na to podíváte z toho druhého konce, zjistíte, že to až tak špatné není. Ten, kdo si s Linuxem umí vyhrát, si telefon vyladí do podoby, která se mu bude líbit. Mezi současnými uživateli je silná komunita vývojářů, napsat aplikaci pro FreeRunner je asi tak složité, jako napsat jakoukoliv jinou Linuxovou aplikaci. Díky otevřenému zdrojovému kódu se objevují a budou objevovat úpravy, aplikace a všemožné návody, jak na telefonu něco (a tím myslím všechno) vylepšit. A přece jen, nejedná se o telefon pro obyčejné uživatele, ale především pro nadšence, kteří s ním dokáží velké věci.

fr.jpg

OpenMoko Neo FreeRunner zapůjčil eshop na adrese FreeRunner.cz, což je zřejmě jediné místo, kde dnes v ČR můžete přístroj koupit. Jeho současná cena je 8 750 Kč.

Témata článku: , Apple iPhone 4GB, Poslední rozdíl, Debian, F +, Nová klávesnice, Nová barva, Test, Úzký okruh, Free, Nen, Osobní telefon, Free +, BT & amp