Opera Mini 2.0: znovu zdarma a mezi špičkou

Výborná Opera Mini se dočkala své druhé verze. Nabízí změnu vzhledu, češtinu zvládá bez problémů a bezvadně pracuje s obrázky. Jestli hledáte nejlepší javový prohlížeč internetu a nechcete platit ani korunu, jste tu správně.
Právě teď je volně ke stažení dostupná nová verze veleslavného internetového prohlížeče pro mobilní telefony, verze s číslem 2.0 aplikace Opera Mini. Stáhnete ji na stránkách mini.opera.com, třeba přímo z telefonu. Za program se neplatí ani koruna.

Mezi všemi

Původní verze zaznamenala mezi uživateli nebývalý úspěch. K minulému měsíci tohoto roku ji používaly více než dva miliony uživatelů. To je výborný výsledek, protože ke stažení byla plná verze uvolněna jen pár měsíců předtím. Celkový počet uživateli prohlédnutých stránek překračuje denně hodnotu čtyř milionů. Opera Mini komprimuje velikost každé zobrazované stránky na přibližně 10 až 20 kB; při současném počtu jejích uživatelů tak vygeneruje tento prohlížeč celkový denní datový přenos 38 až 76 GB.

Mnoho z úspěchu Opery Mini tkví v možnosti jejího rozšíření mezi mobilní obec. Samozřejmě je to absence poplatku za samotný program, pak ale také ten fakt, že jde o aplikaci javovou. Použití tedy není omezeno jen na stoupence Symbianů nebo Windows Mobile.

K prohlížení stránek potřebujete mít správně nastavený internetový profil. Na to je třeba dát pozor, protože na některých telefonech je přednastaven profil wapový, se kterým by vás surfování mohlo stát až desetkrát více. Způsob nastavení se u jednotlivých telefonů a operátorů liší.

V některých případech stačí nechat si poslat tzv. konfigurační zprávu, po jejímž přečtením bude telefon automaticky nastaven. Bez problémů takto nastavíte telefony značek Nokia nebo Sony Ericsson. Na jejich webech, zpravidla v sekci podpory, stačí jen zadat typ vašeho telefonu, operátora a případně službu, kterou chcete nastavit, tj. e-mail, internet, nebo GPRS.

Stažení nového prohlížeče z webu výrobce Opera Software trvá pár sekund, jde o 96 kB (byť mi telefon předběžně hlásil o sto kilobajtů více, po instalaci je to stále 96 kB). Přímo na serveru si můžete vybrat z nepřeberného množství jazykových mutací, já sáhnul logicky po české, ta nás zajímá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stahování nové verze Opery Mini • její ikonka v nabídce telefonu • je třeba souhlasit s podmínkami

Jen tak projít kosmetikou

Jestli očekáváte obrovské, dechberoucí změny, pak budete zklamáni. Ale postupně. Na úvodní obrazovku se vtěsnaly dvě vyhledávací služby. Po už dříve ohlášených paktech je tu přímé vyhledávání v Googlu a pak je možné rychle brouzdat encyklopedickými výrazy z Wikipedie. Zcela nahoře je klasická lišta pro zadání adresy. Jakmile začnete psát, dostanete se do editoru textu, který používá váš telefon pro tvorbu zpráv (zkoušeno na Symbianu 3rd Edition).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní obrazovka prohlížeče • zadávání adresy • výpis předešlých adres • původní stránka se zpracovává pro ideální zobrazení na displeji telefonu

V další části se zobrazují záložky. Pracuje se s nimi velmi pohodlně, jakoukoli další můžete přidat a spravovat jejich celkové pořadí. Výpis všech je přístupný zvlášť, můžete si ale vybrat oblíbené, které budou „viset“ rovnou na titulní obrazovce. Poslední je výpis historie. Ten mohl být klidně delší, stejně se na něj musí rolovat; zobrazuje jen tři poslední použité odkazy či adresy. Naštěstí není problém nahlédnout do výpisu obsáhlejšího.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všechny záložky • editace jedné záložky • zkrácený výpis posledních adres • úplný výpis posledně navštívených adres

Levá kontextová klávesa ovládá vestavěnou nabídku. Jejími položkami jsou už zmiňované zadání adresy a záložky, návrat na domovskou stránku, vypnutí prohlížeče a konečně soubor nástrojů. Šikovná je nápověda ve stavovém řádku; jestliže je některé z funkcí nabídky přiřazena klávesová zkratka, upozorní vás na to telefon nenuceně při každém zvýraznění položky kurzorem. Za krátký čas se vám tak vryjí klávesové zkratky do paměti samy, ani se je nemusíte učit z nápovědy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ve spodním řádku se automaticky zobrazují přiřazené klávesové zkratky • popis zkratek v nápovědě

V sekci „Nastavení“ se objevila nová položka „Změnit skin“. Při jejím výběru se prohlížeč spojí s domovským serverem a načte dostupná barevná schémata prostředí. Zatím jsou k dispozici čtyři, dá se očekávat, že nová přibudou co nevidět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nově je možné měnit podobu prohlížeče

Jako po másle

Samozřejmě si můžete vybrat, jestli si přejete stahovat obrázky či nikoli. Ušetříte tak někdy cenné kilobajty, které byste jinak zaplatili. A je pravda, že třeba informační servery stejně používají mnohdy jen ilustrační fotografie, na prostý text se dá velmi rychle zvyknout. I když si obrázky stahovat necháte, ještě si můžete vybrat, zda to budou jejich datově horší varianty, anebo kvalitní původní verze.

Klepněte pro větší obrázek
Stránka s vypnutým stahováním obrázků

Velikost písma je trojí: podle nabídky střední, větší a zvláště velké. Toto nastavení má vliv už na samotnou titulní stránku i položky v menu, což je docela logické - kdo hůře vidí a potřebuje větší font na webu, potřebuje ho i v nabídkách. Je dobře, že oproti minulé verzi funguje hned od počátku bezchybně podpora všech českých znaků, a to i při volbě nejmenšího fontu (právě tady původní Opera Mini s českou diakritikou zápasila).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Volba velikosti písma • změna velikosti fontu se projeví už v samotné nabídce

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
I nejmenší písmo píše správně českou diakritiku • nabídka při zobrazení stránky

Posledními možnostmi nastavení jsou výběr způsobu pohybování se ve stránkách a zapnutí či vypnutí animací prohlížeče spolu s nastavením vlastních hodin aplikace. Animace spočívají v efektním a rychlém šoupání oken při funkcích „zpět“ a „vpřed“, nebo při přecházení v nabídkách atp. Okna se přesouvají zleva doprava a opačně. Vypadá to pěkně a celou aplikaci animace nikterak nezdržují.

Zůstala zachována možnost zobrazení na celý displej, bez stavových lišt. Těšil jsem se, že se dočkám implementované podpory zobrazení na šířku, jenže teď už vím, že budu muset počkat na některý z neoficiálních add-onů. Škoda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Google a Wikipedia na celém displeji a vyhledávání v nich

Opera Mini se ponechává i svou pověstnou přehlednost zobrazení. Veškeré stránky si totiž přeformátuje tak, aby byl text čitelný v jednom vertikálním sloupci displeje a aby nebylo nutné rolovat i doprava a doleva. Bohužel není možné toto formátování vypnout, čas od času by se hodilo nechat stránku zobrazit v jejím „původním znění“. V pozitivním smyslu znamená přeformátování stránky zároveň podstatné snížení její velikosti, titulka MobilManie zabrala jen 60 kB ve své plné verzi, v textové pak necelých deset.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavička homepage MobilManie po zpracování Operou Mini

Díky za to stahování

Pro rolování na stránce se používá joystick nebo kurzorový ovladač mobilu. Kurzor skáče po jednotlivých odkazech a číslech automaticky, takže není třeba tyto položky pracně vyhledávat. Když podržíte směr nahoru nebo dolů delší dobu, Opera Mini pozná, že neskáčete po odkazech a potřebujete jen rychle rolovat. Funkce PageUp a PageDown zastávají směry kurzoru doleva a doprava.

Velmi různorodě se dá nakládat s obrázky. Na každý se můžete podívat v jeho plném rozlišení, prohlížeč jej sám umí rozřezat a nabídnout vám jeho jednotlivé části, abyste si jej mohli na displeji telefonu dobře prohlédnout. Není problém vytáhnout z aktuální stránky jen samostatné obrázky a dál je spravovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Je možné stáhnout všechny obrázky na stránce • a pak s nimi samostatně pracovat

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Informace o obrázku v textu • možnosti úprav náhledů • možnosti stažení • obrázek po stažení • na celou obrazovku

Pak umí nová Opera Mini výborně pracovat se stahováním souborů. U zmiňovaných obrázků si jednoduše vyberete, jestli byste si rádi uschovali v paměti telefonu soubor v plném rozlišení, nebo ten zmenšený – přizpůsobený celkové velikosti displeje, nebo jen jeho šířce či výšce.

Opera Mini přináší ve verzi 2.0 kromě opravy drobných bugů grafickou změnu vzhledu, povedené stahování vybraných souborů včetně obrázků do telefonu, implementovanou podporu Wikipedie a Googlu a bezvadné počeštění. Na každý pád za stažení z webu stojí, v kvalitách s ní může soupeřit jen výborný nový prohlížeč Nokie. Ten je ovšem určen pro použití pouze v Symbianu.

Diskuze (26) Další článek: Symbian S60: nosit noviny v mobilu

Témata článku: , , , Min, Stavový lišt, Mini +, Nejmenší písmo, Klávesová zkratka, Opera Mini, Mez, Žďár, Výborný výsledek, Mini, Přímé vyhledávání