Opera spustila vlastní obchod s mobilními aplikacemi

Opera se přidává k velkým hráčům na trhu s mobilními aplikacemi a otevírá vlastní Opera Mobile Store. Vedle zavedených obchodů App Store, Android Market nebo App World se však Opera nemusí soustředit výhradně na majitele smartphonů. Její prohlížeč Opera Mini se používá hlavně na "hloupých" telefonech s proprietárními platformami, proto velká část obsahu dostupného již nyní z mobilů na adrese mobilestore.opera.com bude na univerzálně podporované platformě Java.

Klepněte pro větší obrázek
Grafické pojetí obchodu Mobile Store je velmi prosté

Stránka obchodu je dostupná ze všech mobilních prohlížečů, optimalizovaná je pro Operu Mobile a Operu Mini. V Mobile Storu se postupně objeví na 140 tisíc bezplatných i placených mobilních aplikací pro Android, BlackBerry, Palm, Symbian, Windows Mobile a Javu. Ze současných systémů zatím chybí nový Windows Phone, Bada a iOS. Časem by však Opera chtěla nabízet mobilní obsah i pro tyto platformy.

Obchod umožní filtrovat aplikace jak podle zvolené platformy, tak podle značky a typu používaného mobilního telefonu. Opera Mobile Store je nyní dostupný ve více než 200 zemích světa, pro vývojáře je k dispozici publikační portál, pomocí kterého mohou předložit své aplikace ke schválení a následnému vpuštění do obchodu. Opera jako provozovatel si nárokuje 30 % z příjmů z placených aplikací. V době testovacího provozu v průběhu února využilo Opera Mobile Store na 15 milionů uživatelů, kteří denně stáhli 700 tisíc aplikací.

Zdroj: Opera

Diskuze (22) Další článek: Apple GarageBand: kapela napěchovaná do iPadu

Témata článku: , , Mobil, Aplikace, MOBI, Obchod, SPU