Operátoři na Štědrý den: padaly rekordy

Odbavují miliony hovorů a SMS během několika málo hodin. Kolik to bylo, kdo zvládl nápor na výbornou a kdo hůře?

Štědrý den a Silvestr patří tradičně ke dnům, kdy jsou sítě operátorů vytíženy nejvíce. Svým blízkým a kamarádům přejeme hodně dárků, klidné svátky a úspěšný nový rok... A tak naši operátoři odbavují tisíce MMS, miliony hovorů a jako každý rok nezklamaly ani oblíbené textovky. Nadměrné zatížení sítě může občas vést i k výpadkům, zpožděním doručení, či jiným anomáliím. Pojďme se nyní podívat jak si naše operátorská trojce na Štědrý den vedla.

O2: bezproblémové větší než velké množství

V mobilní síti modrého operátora dominovaly SMSky, během Štědrého dne byl dokonce opět překročen rekord, když zákazníci odeslali na 26 milionů textovek. Nejsilnější provoz byl zaznamenán mezi 11 a 12 hodinou, kdy bylo odbaveno 2,4 milionu SMS zpráv. V průběhu nejzatíženější minuty (11:47) odeslala O2 SMS centra 41 738 SMS zpráv. Bylo také odbaveno bezmála 122 tisíc MMS zpráv, což je o 28 % více než vloni. Špička byla zaznamenána mezi 11 a 12 hodinou. V průběhu nejzatíženější minuty (11:25) bylo zpracováno 330 multimediálních zpráv.

Objem hlasového provozu během Štědrého dne se výrazně nelišil od loňského roku, ani od běžných dnů pracovního klidu. Celkem bylo zaznamenáno přes 14 miliónů hovorů, špička byla stejně jako v případě komunikace prostřednictvím MMS a SMS zaznamenána mezi 10 a 11 hodinou, kdy proběhlo přibližně 1,2 milionu hovorů. V rámci pevné telefonní sítě bylo v dopoledních hodinách uskutečněno dokonce přes 2 240 000 telefonních hovorů. Špička byla zaznamenána mezi 10 a 11 hodinou, kdy v průběhu jedné hodiny proběhlo 199 038 volání.

Volalo se také do zahraničí, počet volání z pevné sítě O2 do zahraničí dosáhl 1,4 milionu hovorů. Špička byla zaznamenána mezi 19 a 20 hodinou, kdy se uskutečnilo přes 101 000 hovorů do mezinárodních sítí. Nejčastěji se volalo do sousedních států, konkrétně do Rakouska, Německa a na Slovensko. Dále pak do Anglie, USA, Itálie a Maďarska. Nakonec zde máme SMS odeslané z pevných linek, ten stoupl v porovnání s běžným víkendovým dnem „pouze“ na dvojnásobek.

T-Mobile hlásí dlouhé hovory a třetinový nárůst MMS

I zákazníci růžového operátora jsou důkazem, že mobilní telefon je ve svátečních dnech jedním z nejoblíbenějších prostředníků komunikace. Z porovnání s vývojem v předchozích letech se zdá, že Štědrý den získává komornější charakter. Objem provozu i komunikace stagnuje, v některých ukazatelích se dokonce snižuje. Také těžiště štědrodenní mobilní komunikace se přesouvá do dopoledních hodin, odpoledne a večer už patří pouze našim nejbližším. Nejoblíbenějším způsobem, jak poblahopřát blízkým zůstává SMS zpráva, těch zákazníci T-Mobile odeslali přibližně 26,9 milionu, což představuje nárůst o 2,2 % oproti loňskému roku. Nejvíce se „esemeskaři“ činili mezi 11. a 12. hodinou, kdy odeslali celkem necelých 2,8 milionu zpráv. Nejrušnější čtvrthodinou SMS provozu pak byl úsek 11:30 a 11:45, kdy zákazníci odeslali přes 696 tisíc zpráv.

Mnohem více však vzrostl počet odeslaných MMS zpráv – o plných 30 procent. Jde o největší nárůst: zatímco v roce 2006 prošlo MMS centrem téměř 136 tisíc zpráv (odeslaných z mobilů, externích aplikací, internetu), letos tento počet přesáhl 184 tisíc, což představuje nárůst o 25,6 %. Zákazníci odeslali z mobilů více než 118 tisíc MMS, což je o plných 30 procent více než vloni. „MMS špička“ se odehrála mezi 11:30 a 12:30.

Na Štědrý den zákazníci T-Mobilu uskutečnili téměř 14,8 milionu hovorů, což v porovnání s minulým rokem představuje mírný pokles o 2,19 %. Průměrná délka hovoru se však prodloužila, o čemž svědčí i fakt, že celkový objem provozu se zvýšil o téměř 7 procent. Největší hlasový provoz se odehrál – obdobně jako vloni – mezi 10:30 – 11:30, kdy bylo uskutečněno cca 1,3 milionu hovorů. Druhou „špičku“ síť T-Mobile zaznamenala kolem 21. hodiny.

Vodafone s problémy

Náš nejmladší operátor zatím podrobná čísla nezveřejnil, faktem ovšem zůstává, že Štědrý den se u něj nesl ve znamení potíží. Čtenáři na našem diskuzním fóru si stěžovali především na problémy s odesíláním textovek. Ty chodily buď se zpožděním nebo nešly odeslat vůbec. I já osobně jsem zaznamenal další problém, zprávy od lidí s Vodafonem mi byly doručeny ne jednou, ale vícekrát. Nejvíce mi přišla jedna konkrétní SMS šestkrát, ale jak se můžete dočíst v diskuzi, občas přicházel i dvojnásobný počet, tedy dvanáct. Doufejme jen, že operátor si je problému vědom a duplicitní zprávy nebude účtovat. Pokud se i Vodafone pochlubí vánočním provozem ve své síti, článek určitě doplníme.

Na závěr nesmí chybět ještě přehledná tabulka. Jak vidno, naše modro-růžová dvojice je na tom velice podobně, chybí ovšem údaje od Vodafonu, snad je operátor brzy doplní. Tabulka shrnuje počet hovorů, odeslaných SMS a MMS během 24. prosince 2007.

Operátorhovory v mobilní sítiodeslané SMSodeslané MMS
O214 00026 000122
T-Mobile14 80026 900118
Vodafone7 30017 10050
počty jsou uváděny v tisících

Diskuze (37) Další článek: Odolný obal pro autonavigaci Garmin Nüvi

Témata článku: , , , , , Sousední stát, Den, Běžný víkend, Rekord, Pad, Esemeska, Štědrý den,