Operátoři okrádají lidi, regulace pokračují

Regulaci cen za volání budou následovat i textovky a datové přenosy, oznámila dnes Evropská komise. Srovnávací tabulka
Kapitoly článku

„Posílání textovek bez hranic, aneb Evropská komise chystá zamezit roamingovému okrádání zákazníků za odeslané SMS,“ píše se doslova v ještě horké tiskové zprávě výše zmíněného úřadu. Ta dále říká, že zákazníci z členských zemí odešlou každoročně v zemích sedmadvacítky (v roamingu) na 2,5 miliardy textovek, za což v průměru zaplatí desetkrát více než v domácích podmínkách. A rozdíly jsou přitom značné. Zatímco průměrná cena za jednu odeslanou SMS v rámci EU činila mezi říjnem 2007 a březnem letošního roku 29 eurocentů (6,80 Kč), najdou se i operátoři, zejména v Belgii, kteří si účtují ještě jednou takovou částku ve srovnání s těmi českými.

My v rámci Eurotarifu platíme při započtení daně zhruba 10 Kč. Ostatně každý zákazník si může ceny, které mu v roamingu účtuje jeho operátor zjistit právě na stránkách Evropské komise. „Obyvatelé Evropské Unie by měli mít možnost odesílat textové zprávy v zahraničí, aniž by byli okrádáni“, poznamenala Viviane Redingová. Předseda Evropské komise José Barroso pro změnu řekl: „Jednotný evropský trh by zde měl sehrát svou roli, rozhodně by se neměly objevovat nové hranice na telefonních účtech“. Pokud návrh projde, regulovaná cena SMS by měla odpovídat deseti eurocentům, což by pro nás znamenalo 2,80 Kč i s daní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Škubání zákazníků má skončit. Od 30. srpna navíc klesnou i ceny volání v rámci EU

Trnem v oku Evropské komise jsou ale také nehorázné poplatky za datové přenosy v zahraničí. Zákazník, který svůj telefon připojí v roamingu k internetu, může podle Redingové zažít po obdržení účtu šok. A jelikož výzvy operátorům ohledně dobrovolného snižování cen nebyly vyslyšeny, chystá se Evropská komise zakročit. Na začátku listopadu předloží návrhy na nové cenové stropy Evropskému parlamentu a Evropské radě. Rozdíly jsou opět obrovské a pohybují se od 0,25 do 16 euro za MB. Převedeno na naši měnu dosahuje současné době propast mezi nejnižší a nejvyšší cenou na trhu zhruba 370 Kč! Cenové stropy by se nově mohly pohybovat na hranici 0,35 euro (8,20 Kč) za jeden přenesený megabajt.

Tip: Pokud se chystáte do zahraničí, určitě nepřehlédněte aktuálního roamingového průvodce

Scénář regulace SMS a dat je přitom podobný jako v případě regulace hovorů, nejdřív byli operátoři vyzváni, aby s cenami pohnuli dobrovolně. A když se nic nedělo, přišel na řadu návrh nařízení cenových stropů. Ten byl posléze schválen jak parlamentem, tak radou a všemi členskými státy. I v případě textovek a dat se předpokládá vůle s tímto předraženým byznysem operátorů něco udělat, návrh by mohl být schválen zhruba za rok, už teď má ale podporu například u holandského a dánského premiéra, kteří k regulaci vyzvali Evropskou komisi dopisem.

A dopisy putovaly i k ředitelům mobilních operátorů, Vividane Redingová jim vysvětluje, že k regulaci přistoupit nechtěla, ale svou nečinností jí nedali jinou možnost. Zároveň vyzívá operátory ke spolupráci, ptá se na velkoobchodní ceny a ceny pro konečné spotřebitele, na zvýhodnění a balíčky, které operátoři nabízejí. Zároveň žádá o aktualizaci dat z roamingových tabulek. Konkrétně se ptá, jakou sazbou zpoplatňovali operátoři svým zákazníkům SMS a data v jiné členské zemi k 1. červenci, jaké nabízejí balíčky a také na propojovací poplatky. Více informací od operátorů pak Komisi pomůže ve stanovení cenových limitů. V případě zájmu můžete do dokumentu nahlédnout.

Klepněte pro větší obrázek
Najděte si svého operátora - kampaň na webu Evropského informačního portálu ; detailní ceny za SMS ve všech členských zemích EU jsou pěkně pohromadě zde

Jak se ukázalo, konkurence na telekomunikačním trhu příliš nefunguje a jinak než regulováním cen se nic nezmění. Operátoři jsou zde sice aby vydělávali, ale to je neopravňuje účtovat zákazníkům nehorázné roamingové ceny. Důkazy by se jistě našly, nejednou jsem například četl o nešťastnících, kteří si na úhradu faktury z dovolené museli kvůli cenám za data vzít půjčku aby účet vůbec byli schopni vyrovnat...

Zdroj: Tisková zpráva

Témata článku: , , , Cenový limit, MTN, Proximus, Regulovaná cena, Telenor, Elisa, Lid, Magyar Telekom, TDC, LMT