Operátoři škrtají a omezují datové tarify

To všechno kvůli „datovým požíračům“ když Google, Facebook a spol. nechtějí platit desátky. Ale žádný strach, specifická ČR se bát nemusí.

Chytré mobily jedou a s nimi i výrazně narůstá provoz v datových sítích mobilních operátorů. To vše díky webu, službám na internetu, sledování videa a sociálním sítím a aplikacím, které stále častěji využívají tzv. cloud computing a které se z počítačových monitorů nastěhovaly do mobilů. Ale nejen to, díky možnosti využít „utržené sluchátko“ jako Wi-Fi hot spot supluje u mnohých uživatelů mobil pevné připojení k internetu. Výše uvedené má za následek obrovský nárůst datového provozu z čehož operátoři samozřejmě profitují, ale současně nesou s nevolí, že uživatelé jim „nadměrně“ zatěžují jejich síť.

Klepněte pro větší obrázek
Operátoři mají jasno, chtějí buď desátky od datových požíračů nebo přijde omezení datových tarifů... My se ale zcela jistě ničeho bát nemusíme

Pokud si vzpomínáte, loni se operátoři vytasili s tím, že by jim měly Apple, Google, Facebook a možná i další „žrouti dat“ platit, přispívat na výstavbu síťové infrastruktury. Navenek samozřejmě nikdo nic přesně neřekl, tedy ve smyslu odvodu desátků a kolik by to mělo být, ale nadnárodní operátoři jistě mají tuto alternativu rozpracovanou. Další možností bylo skrouhnout neomezené datové tarify, zavést nepopulární FUP a vůbec zavést opatření v neprospěch zákazníků. A kdo chce sosat víc v plné rychlosti, nechť si připlatí…

Specifický trh, vskutku

Při čtení výše uvedeného textu si možná klepete na čelo, co je to za nesmysly. Vždyť přece 3G u nás je jen sem tam, doma máte xDSL, kabel či „wifinu“ a veselé datování na mobilu vám operátor zatrhne po přenesení pár desítek nejvýše stovek megabajtů. Je třeba si uvědomit, že nic z toho u nás v podstatě neplatí, zaostáváme snad ve všem. Sítě třetí generace bída, tarify bída a ceny jakbysmet. Takže zapomeňte teď úplně na domácí tragikomedii, kterou nám operátoři servírují, a přeneste se pryč.

Jen v rychlosti jeden příklad za všechny: Rakousko, operátor „Nový A1“. Nabízí balíček pevného připojení na doma, 1000 minut a 1000 SMS do všech sítí, neomezená data a iPhone 4 16 GB navrch zdarma. To vše za 850 Kč. U nás nabízí opravdu neomezený datový tarif (bez FUP) pouze Telefónica, jen za něj zaplatíte rovných 1 000 Kč. Více se dozvíte v tomto článku. To je sakra rozdíl, co říkáte?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podíl smartphonů na trhu nezastavitelně roste, operátorům mimo ČR ale dělají přístroje hladovějící po datech těžkou hlavu, a tak omezují datové tarify aby se tolik nestahovalo

Na západ, východ, sever a jih od našich hranic tomu ale tak vůbec není. Ostatně je veřejným tajemstvím, že co se narýžuje v České republice, to se posílá zahraničním matkám a na investice se vynakládá jen nezbytné minimum. Za ty stejné peníze, za které u nás máme směšných 150 MB tak mají jinde ve světě (třeba v Rakousku, Švédsku, Velké Británii, USA, atd.) tarify s několika gigabajty či úplně bez limitu FUP. Jenže neomezeným datům zvoní hrana.

Už žádné neomezeně

Neomezené datové tarify se stávají pomalu ale jistě minulostí, konkrétně právě v Americe jde o aktuální záležitost. Operátoři v Evropě ale nejsou výjimkou, plíživě datové tarify omezují salámovou metodou. Situace je jasná, high-endové smartphony jsou v USA za babku, zpravidla každý operátor spolu s nimi prodává své služby, ve kterých jsou automaticky zahrnuté data. Tisíce minut/SMS či gigabajty dat, popřípadě neomezené tarify, Američani neřeší a platí prostě paušál. Nemusím asi připomínat, že jejich služby a ceny bychom tady i s našimi pidiplaty brali všemi deseti.

Uživatelé si zvykli na onen komfort – hodně muziky, tedy dat za měsíční paušál a nic víc neřešit. Tomu je ale teď konec. Američtí giganti AT&T a Verizon Wireless zavádí pásma (FUPy) a uživatelům dali k dispozici datové kalkulačky. Na těch si mohou dle předpokládaných úkonů spočítat, jaký datový objem potřebují, ti nicméně tápou. Běžný Američan, ale i Čech (v tom se snad nelišíme) s chytrým mobilem nemá ponětí o tom, kolik MB představuje třeba stažení určité aplikace, třeba Angry Birds (19 MB) či odeslání mailu s textem (0,01 MB) nebo fotkou (1,5 MB).

Klepněte pro větší obrázek
Je to nezvratné, ale klasické hlasové služby a SMS nakonec odsunou na vedlejší kolej data. Mladší ročníky s chytrým mobilem prohlížející Facebook každých pět minut mi jistě dají za pravdu

Nebo třeba fotky. Uživatelé už nefotí jinak než mobilem a jak dostat fotky z mobilu někam jinam? Mnozí je jednoduše odesílají e-mailem nebo nahrávají na sociální sítě a to spolyká stovky megabajtů, možná i gigabajty. Prostě chování Američanů jako spotřebitelů, penetrace mobilního připojení k internetu i chytrých mobilů je za velkou louží úplně někde jinde než u nás.

Písíčko netřeba, když nám pánbůh smartphone dal

Tak například americký výzkumný ústav Pew provedl studii na téma Američané a smartphony. Průzkum byl prováděn po telefonu na reprezentativním vzorku 2 277 respondentů od 26. dubna do 22. května letošního roku. Vyplývá z něj mimo jiné, že celá čtvrtina majitelů chytrých mobilů se primárně připojuje k internetu přes svůj telefon. Dále bylo zjištěno, že 87 % majitelů smartphonů využívá především internet a e-mail, 68 % z nich pak úplně každý den. A pětadvacet procent respondentů uvedlo, že on-line chodí raději na mobilu než na počítači.

Další zajímavosti:

  • 35 % dospělých Američanů vlastní chytrý mobil
  • více než polovina z nich (58 %) je ve věku mezi 25 a 34 roky
  • ze všech mobilů v USA jich 15 % má Google Android
  • každý pátý mobil v USA je buď iPhone nebo BlackBerry (oba mají 10 % celého trhu)

Pokud vyjdeme z faktu, že zhruba třetina uživatelů využívá mobilní data, je to velmi reálné číslo zhruba na úrovni penetrace mobilního broadbandu v Evropě. Česká republika je ovšem výjimkou, která táhne průměr dolů, dle kvalifikovaného odhadu Jiřího Peterky je penetrace 3G služeb u nás někde na úrovni 10 %. Což je opravdu málo a není divu, že se operátoři snaží mobilní internet popularizovat – třeba vyšší dotací na mobil, pokud slíbíte, že budete využívat Internet v mobilu.

Klepněte pro větší obrázek
Kvůli vysokým cenám, nekalým praktikám operátorů a špatným zkušenostem mnozí zákazníci u nás mobilní data ani nechtějí a připojují se jen přes Wi-Fi

Tedy nejde jim ani tak o nějakou bohulibou činnost, ale o peníze. Bohužel pro nás mobilní broadband tuzemští operátoři pohřbili už před léty vysokými cenami a chabou infrastrukturou (popřípadě různými experimenty jako T-Mobile 4G) a teď se snaží pomyslnou mrtvolu resuscitovat.

A co si o tom všem myslíte vy? Máte smartphone, využíváte mobilní data? A pokud ano, vyhovují vám domácí ceny, tarify a pokrytí? Popřípadě, co byste na toto téma vzkázali tuzemským operátorům? Věřte, že naše diskuze také pročítají…

Zdroj: conversations.nokia.com

Diskuze (169) Další článek: HTC ChaCha: Facebooku král [recenze]

Témata článku: , , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Nezbytné minimum, Mnohý uživatel, Tarif, Reálné číslo, Počítačový monitor