Opravdový virus. Volám po válce

Gavno je první trojský kůň pro chytré telefony se Symbianem, který se netají zlým úmyslem. Neměli bychom mu to odpustit, ale včas ho zastavit a potrestat? Přečtěte si jeden, možná kontroverzní názor.

A je to tady – viry pro chytré telefony. Já sice vím, že jde o červy, koně a jinou havěť, ale odpusťte mi, jinak tomu asi už nikdy říkat nebudu. Ještě nedávno jsem se usmíval při pomyšlení, že by se mi někdo dobýval do telefonu přes Bluetooth. Bez obav jsem jej ponechával zapnutý, kdykoli bylo potřeba a často i tehdy, kdy to nutné nebylo. Měl jsem radost z bluejackingu a ačkoli jsem ho sám užíval zcela výjimečně, zdála se mi tato zábava neškodná a díky zájmu o nové technologie málokoho rozzlobila.

Je tu záměr ublížit

Je podle mě neomluvitelné, že se kolotoč rozjíždí nanovo. Viry, koně – čím zdůvodní tyto novodobé výtvory ti, kdo je dělají? U počítačů se chvástají, že hledají chyby tam, kde je Microsoft ponechává. Ale ruku na srdce, vadí snad někomu z nás díry v Symbianu? Objevila se snad nějaká aplikace nebo jen informace o ní, která by dokázala uživateli ublížit? Nikoli. Ubližují tu jen ti, kdo škůdce vymýšlejí.

Dokud šlo jen o prográmky, které si zahrávaly s obrázky v telefonu, nebo se rozesílaly, nešlo o nic. Ale představa, že mi díky viru, který si omylem přijmu do telefonu, nebude fungovat volání, je děsná. A to i když vynechám obvyklé řeči o záchraně lidského života nebo podobné odůvodnitelné nutnosti. Telefonovat je prostě moje svaté právo.

Vyhlásit válku, dokud to jde

A tak docházím k myšlence, že bychom neměli rezignovat. Co s námi viry dokáží udělat, už víme. Situace se rychle sune od neškodného pohrávání s nejrozšířenějším systémem Series 60 k záškodnické činnosti v plné parádě. Neměli bychom tedy otevřít dobrovolně prostor firmám, které si již dnes brousí zuby na zisky za propracované antivirové programy.

Měli bychom se bránit. Nebo se o to alespoň pokusit. Nic nebrání žalobám na servery za šíření takového obsahu. Možná bychom měli donutit poskytovatele, aby aplikace na jejich webech byly prověřené. Bylo by vhodné zjistit první výskyt červa Gavno a zažalovat toho, kdo ho na svých stránkách nabídl ke stažení. Jako precedent.

Měli bychom donutit stání správu, aby se do boje pustila včas. Vždyť i za použití stávající legislativy se dá takové jednání odsoudit. Jen z hlavy mě napadá paragraf trestního práva o poškozování cizí věci, nebo zásah do duševního vlastnictví. Bylo by to za stejné peníze z daní, které bychom jinak investovali do antivirů, ale s pocitem, že jsme se tentokrát nedali tak lehce. Antivirové společnosti nás již stejně mají v hrsti a bez zisků z mobilního záškodnictví nezkrachují. Zato státní správa by si jménem tohoto boje mohla vybudovat dobře vybavená pracoviště, která by nám možná pomohla i v boji proti ostatní trestné činnosti.

Každý by měl křičet o pomoc

Zdá se vám, že se vás to netýká? Jen málokdo před několika lety tušil, co se stane s viry pro PC. Nezachrání vás, že zatím nemáte mobil s operačním systémem. Sledujte předpovědi pro letošní rok. Symbianu se má dařit jako nikdy dřív, chytré telefony se setkají co nevidět i s běžnými lidmi. Dnes takový červ blokuje volání, zítra možná dokáže volat bez našeho vědomí. A za naše peníze.

Diskuze (61) Další článek: Jsou tohle nové tarify Eurotelu, služby T-Mobilu a datové programy Oskara?

Témata článku: , , , , Škůdce, Státní správa, Vir