Oskar nabízí stipendia, třeba i právě vám

Oskar ve středu oficiálně oznámil zahájení nového stipendijního programu pro studenty vysokých škol. Jaké jsou jeho podmínky?
Společnost Český Mobil ve středu oficiálně ohlásila zahájení nového stipendijního programu pro studenty vysokých škol. Program bude realizován ve spolupráci s Výzkumným a vývojovým centrem na FEL ČVUT (RDC), jehož spoluzakladateli jsou kromě Českého Mobilu i společnost Ericsson a ČVUT

Kdo může o stipendium požádat

O stipendium může požádat jakýkoli student vysoké školy bez ohledu na to, zda studuje bakalářské, magisterské či doktorandské studium (ať již prezenční či kombinovanou formou). Student, který chce o stipendium zažádat, však musí projít náročným výběrem. Ten započíná již při předávání všech potřebných dokumentů. Liší v závislosti na tom, zda chce žádat o stipendijní program Junior či Expert (viz dále). Hlásit se přitom mohou jak jednotlivci, tak týmy, které mohou být složeny i z Juniorů a Expertů zároveň.

Všichni studenti, kteří ve výběru uspějí, se stanou po dobu stipendia studenty ČVUT, konkrétně pak Fakulty elektrotechnické (www.feld.cvut.cz). Zde si přihlásí semestrální projekt vypsaný Katedrou telekomunikační techniky, jehož náplní bude právě daný projekt. Při úspěšném absolvování pak student získá dva kredity. V případě zájmu si studenti mohou zapsat také libovolný předmět vyučovaný na fakultě, což bez nutnosti složit zkoušku rozhodně není k zahození (pokud student nemá zájem o získání kreditů). Kredity si student na své domovské fakultě může nechat uznat a započítají se mu (v závislosti na požadavcích fakulty) jako kredity za celoškolsky volitelné předměty, případně oborově volitelné předměty apod.

Fakulta zároveň poskytuje studentům veškerou podporu včetně průkazu studenta, možnosti získání zlevněného jízdného na MHD, získání stravenek a možnosti stravování v menzách ČVUT, možnosti přístupu do fakultní sítě a k fakultnímu softwaru apod. Pro mimopražské studenty je pak důležitá možnost získání bydlení na kolejích po dobu trvání stipendia.

Jaké jsou stipendijní programy

Stipendijní programy jsou celkem tři – RDC Junior, RDC Expert a RDC Guru. První z nich je určen pro začínající studenty, kteří se třeba jen chtějí připojit k některému z existujících projektů, dostat se do kontaktu s mobilními technologiemi v RDC (jako například GSM síť 2,5. generace s podporou GPRS i HSCSD – viz tento článek) anebo si zatím netroufají vytvořit projekt pro stipendijní program Expert.

RDC Junior musí dodat kromě přihlášky, životopisu a potvrzení o studiu také aspoň jeden doporučující dopis (vzorový formulář pro doporučení je přímo na stránkách stipendia). Účastníci tohoto programu se mohou přihlásit na dobu jednoho až tří měsíců, kdy od Oskara, respektive ČVUT, získají stipendium ve výši 2 000 Kč + až 3 000 Kč na úhradu zvláštních výdajů jako jsou skripta, učebnice apod. Důležité je, že stipendium nepodléhá zdanění ani placení sociálního a zdravotního pojištění, jedná se tedy o čistý příjem. Výběr účastníků stipendijního programu RDC Junior podléhá tzv. Guru klubu (viz dále).

Program RDC Expert je již o něco náročnější. Je požadováno vše, co pro program RDC Junior a alespoň dvě doporučení. Náročnější je ale zejména proto, že jsou kladeny výrazně vyšší nároky na náplň projektu, na který student stipendium žádá a na studenta samotného. Toho již nevybírá Guru klub, ale zvláštní komise složená ze zástupců vysokoškolských pedagogů z nejrůznějších vysokých škol. Guru klub pouze komisi předá své náměty a hodnocení jednotlivých přihlášek zaslaných do tohoto programu. Účastníci programu Expert se hlásí na dobu 3 až 6 měsíců, kdy získají za každý měsíc stipendium ve výši 5 000 Kč. Každé tři měsíce pak proběhne následné zhodnocení průběhu projektu, kdy se hodnotí jednak účastník sám a jednak jej hodnotí výše zmiňovaná komise. Po tomto hodnocení může získat výsledkové stipendium vyplacené zpětně za předchozí kvartál, a to až do výše 10 000 Kč měsíčně. Celkem tedy student může získat až 15 000 Kč měsíčně.

Guru klub – mobilní elita

Nejvyšším stipendijním programem je RDC Guru. Do tohoto programu se student nemůže přihlásit, ale musí tam být vybrán. RDC Guru nabízí stipendium 8 000 Kč měsíčně + až 10 000 Kč výsledkové stipendium (celkem tedy až 18 000 Kč). Každý účastník programu RDC Guru se stává členem Guru klubu a má právo ovlivňovat a vyjadřovat se k chodu některých věcí ve Výzkumném a vývojovém centru a mimo jiné také vybírá další účastníky programu RDC Junior a doporučuje či nedoporučuje komisi uchazeče o program RDC Expert.

Současní členové Guru klubu byli vybrání na základě jejich předchozí několikaleté práci v Centru:

  • Ivo Danihelka – student magisterského studia na FEL ČVUT, znalec řady programovacích jazyků a vývojářských nástrojů
  • Martin Orlich - student magisterského studia na FEL ČVUT, odborník na prostředí J2ME, znalec řady programovacích jazyků a vývojářských nástrojů.
  • Ing. Peter Mácsadi – student doktorandského studia na Katedře telekomunikační techniky FEL ČVUT, autor několika mobilních aplikací, mimo jiné i aplikace pro OTA nastavování SIM karet, kterou využívá Oskar v komerčním provozu.
  • Ing. Zbyněk Novák - student doktorandského studia na Katedře telekomunikační techniky FEL ČVUT – odborník na SMS a GPRS, specialista na využití mobilních technologií pro pomoc hendikepovaným lidem.
  • Ing. Petr Vacek – student doktorandského studia na Katedře telekomunikační techniky FEL ČVUT, odborník na messaging a SS7, v současné době pracuje na vývoji unikátní aplikace SS7 Box.

Kdy se budete moci účastnit

Oskar prozatím vypsal čtyři termíny, kdy přijímá nové účastníky pro svoje stipendium: 

  • 28. 5. 2004
  • 13. 8. 2004
  • 15. 11. 2004
  • 15. 2. 2005

Bližší informace o stipendiu můžete získat na stránkách www.rdc.cz/stipendium

Diskuze (26) Další článek: Loga, která tu ještě nebyla

Témata článku: , , Unikátní aplikace, Elita, Čistý příjem, Oskar, Zdravotní pojištění,