Oskar spouští bankovní SIM Toolkit

Na tento okamžik již zákazníci Oskara čekají od doby spuštění jeho sítě na začátku roku 2000. Nová služba M-Banka bude zpočátku nabídnuta s eBankou a GECB. Známe další podrobnosti.

S M-bankou do banky

Nová služba M-Banka není nic jiného než tolik očekávaný bankovní SIM Toolkit. Tato služba bude nabízena jak novým, tak stávajícím zákazníků. Stávající mají tu nevýhodou, že si budou muset vyměnit kartu SIM za novou (SIM Plus); stačí ale zavolat na infolinku, která novou kartu pošle, nebo využít webové Samoobsluhy. Výměna karty je sice zdarma, nicméně za aktivaci služeb na této kartě (M-Banka a SIM Info) zaplatíte 300 Kč, a to bez rozdílu toho, zda jste noví či stávající zákazníci.

Až deset bank na kartě

Oskar bude zpočátku spolupracovat se dvěma bankami, eBankou a GE Capital Bank. Do konce roku se přidají další banky, hovoří se o České Spořitelně, ČSOB či Union Bance. Na jedné kartě SIM můžete mít M-Banku až s deseti bankami zároveň, tedy stejně jako u Eurotelu. Každá banka může mít přitom zcela rozdílnou nabídku služeb.

Poznámka: GSM bankovnictví je služba mobilního operátora, která umožňuje ovládat bankovní účet z mobilu. Jednou formou je zasílání příkazů pomocí SMS, další pak ovládání přes wapové rozhraní a konečně poslední ovládání účtu z menu mobilu – bankovní SIM Toolkit. Zatímco pro SMS a wapové bankovnictví stačí běžná karta SIM, pro bankovní SIM Toolkit musíte získat kartu novou, která má tuto aplikaci nahranou. Rovněž potřebujete mobil, který SIM Toolkit podporuje, což kromě historických modelů umí všechny.

Přístup do bankovního menu je chráněn speciálním kódem MPIN (např. u T-Mobilu se tento kód jmenuje BPIN), k jehož nastavení použijete speciální osmimístný kód MPUK, který dostanete se svojí kartou SIM Plus. Protože MPIN a MPUK defacto chrání váš bankovní účet, je vhodné mít je uloženy mimo dosah nepovolaných očí a rukou a ideálně si je pamatovat a na papíře vůbec nemít.

Za kačku či za dvě

Protože se komunikace s bankou pomocí SIM Toolkitu děje pomocí běžných (ale zabezpečených) textových zpráv, platíte za každý příkaz či dotaz na stav vašeho účtu patřičný poplatek, u Oskarty dvě koruny bez daně, u paušálu korunu bez daně. Pokud se nacházíte v zahraničí, platíte stejný peníz jako za běžnou SMS. Cena za zprávu banku je pak účtována dle ceníku té které banky a může být rozdílná podle cenového programu a typu účtu, který používáte. Na tyto poplatky se můžete kdykoliv podívat ve výpisu vašeho účtu.

Diskuze (150) Další článek: Pět plus jeden důvod proč nemít mobil

Témata článku: , , , Bank, Ban, Oskar, Běžná karta, SIM Toolkit, Tool,