Oskarův datový paušál a EDGE: už je to oficiální!

Oskar zveřejnil podrobné informace o svých nových datových tarifech, do kterých patří také paušál s revolučním účtováním. Máme také podrobnosti k EDGE, včetně situace kolem pokrytí. Víme i o nové Fair User Policy, která datové tarify částečně omezuje.
Kapitoly článku

Nebudeme si hrát na vševědy, Oskar informace ke své nové nabídce datových služeb už zveřejnil na internetu. O co tedy jde?

EDGE

V Oskarově síti ode dneška najdete datovou technologii EDGE. Pokrytí se v současné době omezuje na Prahu a Brno a informace o rozšiřování těchto oblastí zatím nejsou k dispozici. Protože EDGE je rozšířením GPRS (správně se také nazývá EGPRS), lze tyto dvě technologie kombinovat a plynule mezi nimi přecházet i bez přerušení spojení.

EDGE není nutné aktivovat zvlášť, stačí když máte aktivní GPRS. To provedete prostřednictvím některé ze Samoobsluh operátora.

Nové datové tarify

Prvním novým datovým tarifem je Připojení Naskok. Je určen uživatelům, kteří se připojují jen občas, neplatí za něj žádný měsíční paušál, operátor účtuje pouze přenesená data. Nejedná se o úplně nový tarif, jde jen o přejmenovaný starší program Basic. Všechny ceny v článku jsou uvedeny včetně DPH.

Připojení Naskok cena
wap 0,48 Kč/kB
internet 0,06 Kč/kB

Kromě názvu zůstává stejný i datový tarif pro předplacenou Oskartu:

Připojení Oskarta cena
wap 0,68 Kč/kB
internet 0,06 Kč/kB

Novinkou je ale datový paušál Připojení Nadlouho, který nabídne skutečně revoluční účtování.

Připojení Nadlouho cena
měsíční paušál (0–10 MB) 238 Kč
pásmo 10–40 MB 476 Kč
pásmo 40–70 MB 714 Kč
pásmo 70 a více MB 952 Kč

Za základní měsíční paušál máte k dispozici 10 MB dat. Když je překročíte, tarif se automaticky změní na vyšší a budete platit 476 Kč. Když budete stahovat ještě víc, nad 40 MB, dostanete se do dalšího pásma s měsíčním poplatkem 714 Kč. Pokud přesáhnete hranici 70 MB, za cenu 952 Kč měsíčně jste se právě dostali do elitního pásma bez dalšího omezení dat.

Vskutku geniální

V diskusi u včerejší bleskovky bylo vidět, že se tento přístup Oskara mnoha lidem nelíbí. Ano, pokud jde o srovnání cen paušálních tarifů, Oskar je nyní nejdražší a na rozdíl od Eurotelu ani nenabízí volné minuty k provolání. Na druhou stranu ale Eurotel zatím neoznámil EDGE a u T-Mobilu se od dubna za vyšší rychlost bude platit měsíční paušál 1 070 Kč, takže to s Oskarem zase není úplně špatné.

Oživeno: T-Mobile nás informoval, že poplatek 200 Kč za používání EDGE s paušálními datovými tarify odkládá. Cena tarifu Data Unlimited tak zůstává na 832 Kč.

Krok operátora s odstupňováním měsíčních sazeb podle přenesených dat a následný dražší neomezený paušál je ale velmi dobře promyšlený. Operátor nemá moc zájem o zákazníky, kteří mobilní připojení přes GPRS využívají jako náhradu pevné linky. Zahlcují mu síť, jejíž kapacitu lze využít účelněji. Rád je v takovém případě přenechá konkurenci, která za méně peněz nabídne víc (když neberu v úvahu EDGE).

Na druhou stranu uživatelé, kteří GPRS/EDGE berou jako mobilní technologii pro práci v terénu, tento přístup často ocení. Jelikož nejsou připojeni nonstop, často nemohou předem odhadnout, kolik dat za měsíc přenesou. S Připojením Nadlouho nyní při malém využívání dat zaplatí méně, nemusí hned vydat 952 Kč za celý paušál. V celkovém pohledu se jim proto nový datový paušál může vyplatit.

Je jasné, že tento přístup Oskara každý nepochválí. Pokud pravidelně přenášíte více než 70 MB dat měsíčně, Oskar se nevyplatí, běžte k jiným operátorům. Nemůžeme ale zapomenout, že dříve se u Oskara za každý přenesený megabajt platilo v tarifu Standard s měsíčním paušálem 244 Kč kolem třiceti korun. Takže jde rozhodně o velký krok vpřed.


V druhé kapitole si přečtěte o omezení FUP, které Oskar aplikuje na všechny nové datové tarify

Témata článku: , , , , Edge +, Remote Desktop, Paus, Příslušné období, NTP, Datový paušál, Oskar,