Otočný foťák nové generace. Asus Zenfone 7 Pro má tři objektivy, silnější kloub a nejvýkonnější procesor

Po roce a čtvrt Asus představil očekávaného nástupce svého špičkového modelu s otočným fotoaparátem. Asus Zenfone 7 Pro navazuje na loňského předchůdce a přináší stále unikátní konstrukci otočného flipového fotoaparátu, který se ze zadní strany pomocí krokového motorku překlápí až o 180 ° do stejné roviny s displejem. Zásadní výhody tohoto řešení jsou dvě – displej nemusí mít žádné výřezy a selfie snímky mají stejnou kvalitu jako ostatní fotografie.

Klepněte pro větší obrázek

Najde se samozřejmě i nevýhoda. Výroba takového zařízení je technologicky náročnější a tím pádem i dražší. To je možná jeden z důvodů, proč ostatní výrobci k této konstrukci zatím nepřistoupili a Asus v tomto ohledu zůstává jedinečný. Navíc jakákoli součástka s jemnou mechanikou telefon automaticky vyřazuje ze seznamu zařízení s odolností proti prachu a vodě. Ani Zenfone 7 Pro tedy nemůžete máchat nebo provozovat v příliš prašném prostředí. Jiná omezení ale nemá. Tělo je vyrobeno z osvědčené kombinace kovu a skla. Na výběr jsou dvě barvy zad – černá s odlesky do zelena a perleťově bílá.

Loňský Zenfone 6 přinesl 6,4palcový displej, letošní „sedmička“ natáhla úhlopříčku na 6,7 palce. Rozlišení Full HD+ zůstává (a bohatě postačuje), změnila se ale technologie. Telefon obsahuje kontrastní AMOLED displej od Samsungu s obnovovací frekvencí 90 Hz a podporou HDR10+. Maximální jas ve venkovním prostředí může dosáhnout až 700 cd/m2 (nitů), hodnota nejvyššího okamžitého jasu je dokonce 1 000 nitů. V zobrazení udělal Asus proti loňské generaci velký krok kupředu.

5G s Dual SIM, ale dobíjení pouze s kabelem

Po stránce výkonu je to nekompromisní stroj s aktuálně nejvyšším procesorem Snapdragon 865+ od Qualcommu. Telefon podporuje 5G konektivitu a na rozdíl od některých jiných výrobců neuzamkl ani funkci Dual SIM, takže máte k dispozici šuplík na dvě karty operátorů + jednu paměťovou kartu. Vnitřní úložiště je typu UFS 3.1 a operační paměť LPDDR5. Nejvyšší prodávanou variantou bude 8 + 256 GB.

Loňský Zenfone 6 neměl bezdrátové dobíjení a nedočkali jsme se ho ani u nástupce. Asus stále lavíruje mezi několika parametry, které jdou proti sobě – tloušťka zařízení, kapacita baterie a rychlost dobíjení baterie. Když přidá u jednoho, u druhých dvou musí slevit. A tak šla opět z kola ven indukční cívka. Díky tomu může mít baterie kapacitu 5 000 mAh a proti loňsku je výrazně (zhruba o polovinu) zrychleno kabelové dobíjení.

Klepněte pro větší obrázek

Díky technologii Quick Charge 4.0 s výkonem až 30 W se do 60 % dobije baterie už za 34 minut. Pokud budete chtít baterii šetřit, můžete v propracované nabídce battery managementu nastavit nejrůznější parametry – pomalejší rychlost dobíjení, horní limit kapacity, do které se článek bude dobíjet, nebo dobu, kdy se baterie, byť připojená na nabíječku, bude odpočívat nebude se dobíjet. Telefon se dobíjí přes USB-C konektor. Jednu ztrátu proti předchůdci utrpěl – údajně kvůli uvolnění místa pro 5G antény byl vypuštěn 3,5mm jack. Také umístění diody na spodní hranu vedle USB-C značí, že inženýři hodně bojovali s nedostatkem prostoru.

Otočný foťák s unikátními funkcemi

Otočný fotoaparát je trojitý – nově navíc získal teleobjektiv (3× optický zoom, 12× digitální zoom, OIS, 8 MPx), čímž se spolu s primárním senzorem (64 MPx, Sony IMX686, f1.8, OIS) a širokoúhlou kamerou (12 MPx, Sony IMX363, f2.2) stává univerzálním fotoaparátem v mobilu, kterému z pohledu dnešních nároků nechybí žádná zásadní funkce. Funkci makrosnímače díky autofokusu zastoupí širokoúhlý objektiv, který dovolí ostřit už na vzdálenost 4 cm.

Díky brutálnímu výkonu procesoru není pro fotoaparát v režimu kamery žádný problém 8K video 30 fps nebo 4K video 60 fps včetně širokoúhlého objektivu. U videa se využívá elektronické stabilizace obrazu (EIS) a lze plynule přepínat mezi jednotlivými objektivy. Nově Asus zařadil profesionální video režim, kde lze například manuálně ostřit nebo zamknout expozici a vyvážení bílé.

Klepněte pro větší obrázek

Pozornost zaslouží i samotná konstrukce otočného fotoaparátu. Asus opět použil slitinu tekutého kovu, která je pevná a zároveň relativně lehká. Kloub je tvořen novým modulem motorku, jenž má větší sílu, vydrží déle a zároveň má přesnější krokování. Kroutivý moment je proti Zenfonu 6 více než dvojnásobný, přitom modul je velikostně o 40 % subtilnější. Mechanismus fotoaparátu vydrží 200 tisíc překlopení, což při 100 pohybech fotoaparátu denně vychází na více než 5 let výdrže. Že byste si tedy foťák předčasně „vychodili“, se rozhodně obávat nemusíte.

Krokování motorku je ze 2 stupňů zpřesněno na 0,5 %, nastavit si tak můžete opravdu libovolný úhel, pod kterým budete na kameru fotit. Otáčet flipem lze ručně, pomocí tlačítek hlasitosti nebo virtuálními tlačítky v aplikaci fotoaparátu. Úhly 45 °, 90 °, 135 ° a 180 ° mají svoji přednastavenou hodnotu přímo pomocí virtuálních tlačítek. Úhel vyklopení hlídá speciální senzor v sousedství modulu fotoaparát. Gravitační senzor zase automaticky foťák zaklopí, pokud detekuje volný pád. Výhodou flipového foťáku je také pořízení automatického panoramatického snímku – nemusíte ručně opisovat půlkruh, kloub to udělá za vás.

Dva modely s minimem rozdílů

Telefon běží na Androidu 10 s velmi svižnou a líbivou nadstavbou ZenUI ve verzi 7. S ní přibyla možnost ovládání jednou rukou nebo možnost úprav vzhledu prostředí (4 styly písma, 8 barevných schémat, 4 tvary ikon). Zenfone 6 obsahoval speciální tlačítko pro Google Assistant a čtečku ve středu zad. Nový Zenfone 7 Pro spojil tyto prvky do jednoho a obsahuje ploché tlačítko na boku sloužící jako čtečka, zároveň jako odemykací tlačítko a při dvojitém stisku aktivuje hlasového asistenta. Funkci na dvojité stisknutí i podržení ale můžete sami nastavit – např. spustit libovolnou aplikaci nebo zahájit různé akce (vypnutí Wi-Fi, napsání nové SMS zprávy atd.).

Klepněte pro větší obrázek

Dosud byla řeč o modelu Zenfone 7 Pro (ZS671KS). Asus ale bude prodávat novinku také pod názvem Zenfone 7 (ZS670KS). Rozdíly budou minimální a navenek se zařízení nijak lišit nebudou. Model bez „Pro“ v názvu bude obsahovat procesor Snapdragon 865, paměť 6 + 128 GB nebo 8 + 128 GB a fotoaparáty přijdou o optickou stabilizaci (OIS). Lišit se budou také cenově – finální ceny pro jednotlivé modely a varianty bude Asus pro český trh teprve upřesňovat.

Asus Zenfone 7 Pro
ZS671KS
rozměry a hmotnost: 165 × 77 × 9,9 mm, 230 g
displej: 6,7", kapacitní AMOLED, 1 080 × 2 400, 393 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1600|1800 Mb/s), 5G
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, GPS
paměť: 256 GB, microSDXC (2 TB), RAM: 8 GB, baterie: 5 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 865 Plus (8× Kryo 585, 3 GHz, 7nm)
operační systém: Google Android 10
fotoaparát: 64MPx, video (7 680 × 4 320), autofocus, blesk
69 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Asus Zenfone 7
ZS670KS
rozměry a hmotnost: 165 × 77 × 9,9 mm, 230 g
displej: 6,7", kapacitní AMOLED, 1 080 × 2 400, 393 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1600|1800 Mb/s), 5G
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, GPS
paměť: 128 GB, microSDXC (2 TB), RAM: 6 GB, baterie: 5 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 865 (8× Kryo 585, 3 GHz, 7nm)
operační systém: Google Android 10
fotoaparát: 64MPx, video (7 680 × 4 320), autofocus, blesk
67 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (15) Další článek: Google přináší do tabletů dětský režim. První vlaštovkou bude Lenovo Tab M10 HD 2. generace

Témata článku: Asus, , , , , , , , , , , , , , , Asus Zenfone 7, Asus Zenfone 7 Pro, Foťák, Zen, F +, Speciální senzor, Tlačítko, Dual Sim, Asus ZenFone, Objektiv,