Palm: freeware, který zaujal

V dnešní části seriálu o tom nejzajímavějším z freewarové sekce si představíme utilitku Palm Pi sloužící k měření výpočetního výkonu palmu, dále nám virtuální barman v programu Minibar poradí s výběrem i mícháním drinku a do třetice jsme si naschystali aplikaci Memosplit dělící nebo spojující poznámky. Dnešní přehled uzavřeme představením aplikace PhoneSwitch Basic, která znatelně zpříjemní práci se Treem.


Palm Pi

Maličkatá utilitka "Palm Pi" o velikosti 24 kB podporuje již Palm OS 3.1 a umí jednu velice důležitou věc - díky ní lze porovnat výkony dvou různých palmů. Toto program provede tak, že spočítá číslo Pi s přesností na 4 až 4680 desetinných míst a poté sdělí, kolik že mu to zabralo času. Praktické to je hned z několika důvodů- jednak si při taktování můžeme zjistit, kolik jsme získali výpočetního výkonu navíc, dále můžeme porovnat výkon několika různých přístrojů a konečně na základě známé hodnoty dosaženého času si o určitém přístroji můžeme udělat výkonový obrázek (kupříkladu při koupi nového PDA). Pozor, počítání Pi měří pouze matematický výkon PDA, který nemusí z hlediska poměru korespondovat s jiným, třeba multimediálním či herním výkonem!

Klepněte pro větší obrázek

Hodnocení: 4/5
Stáhnout


Minibar

Zima pomalu končí, dny jsou stále delší a teplejší a než se nadějeme, bude tu doba výletů, dovolených, ležení u vody a venkovních oslav. A jak si takovouto akci zpříjemnit lépe, nežli pořádným kvalitním drinkem? Kdo by si má ale pamatovat ty stovky receptů... Pokud však máte v kapse svůj palm, jste za vodou! Program "Minibar" obsahuje databázi více než 450 nejpopulárnějších míchaných drinků. Kromě toho umí také vyhledat nápoje na základě zadané ingredience. Patřičně zformátované recepty lze rovněž importovat z Memo Padu (systémový zápisník), popř. je k dispozici i analogický export. Mimochodem, právě z vyexportovaného drinku lze nejlépe pochopit syntaxi pro zadávání dalších nápojů. Program umí přidávat i měnit vlastnosti a jména ingrediencí. Ale opatrně, jediná změna v ingredienci se samozřejmě projeví ve všech nápojích, které ji využívají! Program vyžaduje minimálně Palm OS 3.5 a knihovnu MathLib. Délka aplikace je 107 kB.

Klepněte pro větší obrázek

Hodnocení:
Stáhnout


Memosplit

Na kapesních počítačích a smartphonech s operačním systémem Palm OS to pisatel delších poznámek nemá právě snadné. Jde o to, že je zde limit 4 kB na jednu poznámku. Novější verze OS nám sice umožnila používat délku větší, ovšem po synchronizaci s PC (speciálně po hard resetu) často dojde k tomu, že naše poznámky jsou rozdělené či ještě hůře oříznuté na 4 kB. Spuštění aplikace Memosplit nám vygeneruje seznam všech našich poznámek delších, nežli 4 kB a umožní je rozdělit na menší díly. Tento postup funguje i naopak, takže ze dvou malých poznámek program udělá jednu velkou. A do třetice umí zazálohovat celou naši poznámkovou "MemoDB" databázi. Memosplit má délku 57 kB a stačí mu již Palm OS 3.1.

Klepněte pro větší obrázek

Hodnocení:
Stáhnout


PhoneSwitch Basic

Jednoduchá utilitka zpříjemňující práci s Palm OS smartphonem. Poté, co dojde k ukončení hovoru (zavěšení), přesměruje nás aktivní PhoneSwitch Basic na aplikaci dle naší volby. A touto aplikací může být i ta poslední, kde jsme se nacházeli právě v čas zavolání. Pokud patříte k osobám, které se svým smartphonem pracují často a rovněž k lidem, jimž neustále někdo volá, jistě si sami dokážete v praxi představit přínos podobné aplikace... Ušetřené nervy a čas jsou zkrátka k nezaplacení.

Klepněte pro větší obrázek

Hodnocení:
Stáhnout


Článek vyšel na webu PalmHelp.cz

Diskuze (7) Další článek: Seznam spustil Foto.mapy.cz

Témata článku: Palm, , , Dnešní přehled, Jediná změna, Free, Barma, Kter, F +, Jednoduchá utilitka, Memos, Free +