Palm nahoru, Handspring dolů, Pocket PC daleko

Výsledky prodeje počítačů do dlaně poslaly Palm nahoru na úkor Handspringu, celkově Palm mírně oslabil.
Výsledky prodeje počítačů do dlaně poslaly Palm nahoru na úkor Handspringu, celkově Palm mírně oslabil.

Přesvědčivě dominantní postavení platformy Palm OS není ani několik měsíců po představení Pocket PC ohroženo. Podle tržního průzkumu firmy NPD Intelect si v srpnu Palm příjemně polepšil, když se za měsíc jeho díl koláče zvětšil z 61,5 procent na 70,3 procent. Když někdo získává, musí někdo ztrácet, a tak se moc nedařilo Handspringu, který klesl o 41 procent na 15,5% podíl na trhu.

V táboře Pocket PC se může radovat jen Compaq, jeho iPaq je mimořádně povedený, je o něj velký zájem, bohužel je právě pro tento velký zájem obtížně dostupný. Kdyby ho stíhal Compaq dávat do prodeje rychleji, jistě by jeho podíl byl o něco větší. Ostatní výrobci Pocket PC mají podíly pod 2 procenta a slábnou.

Pokud ale porovnáme spojené síly Palmu a Handspringu, klesl jejich podíl za měsíc o 1,8 procenta. Tedy opravdu nic dramatického, jen mírné ševelení, Pocket PC se rozjíždí velmi pomalu, ale již je o něj zájem. Bohužel ve chvíli, kdy bude Pocket PC plně nastartováno, již bude platforma Palm OS nabízet i kombinace mobilního telefonu a organizéru. Handspring bude mít svůj GSM modul, Palm spolupracuje s Motorolou na vývoji nového zařízení.

značka srpen (procenta) červenec (procenta) nárůst
Palm 70,3 61,5 14 %
Handspring 15,5 26,1 -41 %
Compaq 6,6 3,6 83 %
Hewlett-Packard 1,7 2,8 -39 %
Casio 1,4 1,9 -26 %
Váš názor Další článek: Jak poslat textovou zprávu na fax a operátor

Témata článku: Palm, , , Pocket, Pocket PC, Naho