Palm opět dolů, důvodů k obavám ale moc není

Palm tradičně ztrácí podíl na trhu na úkor svých licenčních partnerů.
Palm tradičně ztrácí podíl na trhu na úkor svých licenčních partnerů.

Únorové výsledky opět ukázaly, že Palm si licencováním svého operačního systému zajistil drtivou převahu na trhu a boj mezi Palm OS a Pocket PC vyznívá stále jako boj oblíbeného Goliáše s dravým Davidem. V únoru tvořily spojené síly tábora Palm OS 89 procent podílu na koncovém trhu s kapesními počítači v USA. Samotný Palm měl přitom 59 procent, Handspring dosahoval 28 procent, Sony obsadila 2 procenta. Podíl Palmu přitom setrvale klesá zejména na úkor Handspringu, Ten vyskočil během měsíce o 2 procenta a Palm naopak o 2 procent klesl dolů. Nízký podíl Sony je způsoben především vyšší cenou jejích přístrojů, které mají stále spíše punc exkluzivity. Podíl na trhu přitom získávají především levné přístroje.

V Evropě je situace jiná, zde je podíl Palmu udáván okolo 55 procent a Pocket PC má naopak výrazně silnější podíl okolo 30 procent. Tradičně je také v Evropě silný Psion, ten ale setrvale klesá a jeho postavení zejména v poslední době nevypadá příliš optimisticky.

Palm nemusí vnímat pokles vlastního podílu nijak tragicky, příjmy má stále z licenčních poplatků. Co ale oslabuje pozici Palmu výrazněji, jsou různé modifikace a zasahování do samotného operačního systému právě licenčními partnery, Sony zvyšuje rozlišení displeje, přidává multimediální vlastnosti, Handspring přidává moduly a další. Řada těchto vylepšení časem najde cestu i do nové verze operačního systému Palm OS, většinou se ale jedná o ryze proprietární řešení. Palm již není tím lídrem v inovacích, spíše sleduje, co udělají jeho partneři, a pak jejich koncept adaptuje a rozvíjí.

Váš názor Další článek: CeBITmánia: den první, příjezd

Témata článku: Palm, , , Nen, Obava, Moc, Důvod