Palm Pre: kompletní český videoprůvodce

To se vezme jeden Američan, jeden skvělý mobil a začne show. Celou jsme ji pro vás natočili a přeložili. Palm Pre, máme se na co těšit.
Kapitoly článku

Tak tohle je Palm Pre, nový telefon značky Palm. Je vybavený operačním systémem webOS, což je od základu nově postavený operační systém. Na ten se podrobně podíváme později, nejprve vám předvedu hardware telefonu.

Tenhle telefon jsme představili 8. ledna na veletrhu CES v Las Vegas. Už tam sklidil velký úspěch, získali jsme za něj několik cen. Vyhráli jsme cenu pro nejlepší mobilní zařízení, dokonce i nejlepší produkt celé výstavy a také nejvyšší ocenění v hlasování návštěvníků. Takže ta premiéra se povedla a telefon uchvátil mnoho mnoho lidí.

Takže pojďme na ten hardware. Jak sami vidíte, telefon má nádherný tvar. Rádi říkáme, že je inspirovaný přírodou a konkrétně oblázkem, tedy tím oblým, hladkým říčním kamenem. Jak vidíte, tvary jsou velice čisté, nikde nic nepřečnívá, nejsou tu žádné ostré hrany. Hlavním cílem totiž bylo dosáhnout skvělého pocitu, když si vezmete telefon do ruky, nebo do kapsy.

Na vrchní straně je to velice čisté, máme tu pouze jedno tlačítko a to je všechno. Displej má úhlopříčku 3,1 palce, což jak pevně doufám, je 80 milimetrů. Rozlišení je HVGA a to znamená 320 × 480 obrazových bodů.

Když se podíváme na stranu, tak vidíme USB konektor, přes který můžete telefon nabíjet. Ano ano, promiňte, konektor je samozřejmě pod krytkou, tady ho máte. Je to miniUSB. Kromě nabíjení také slouží pro připojení telefonu jako flash-disku, takže pak můžete přenášet soubory –hudbu, videa a další. Uvnitř samotného zařízení je 8GB paměti.

Na vrchní hraně máme hlavní vypínač, se kterým jste vždycky jen jeden dotyk od přepnutí telefonu do leteckého režimu. Takže jednoduše vypnete všechny vysílače, když jdete na palubu letadla, nebo když zkrátka nechcete být rušeni. Pak je tu u Palmu proslavený posuvný přepínač, jímž okamžitě vypnete všechny zvuky, které telefon vydává.

Pak je tu 3,5 milimetrový sluchátkový konektor. Takže můžete použít sluchátka, která jsou dodávaná s telefonem, nebo kterákoliv jiná.

Tady na druhé straně máme ovládání hlasitosti – nahoru a dolu. Na zadní straně přístroje odnímatelný kryt, takže můžete kdykoliv vyměnit baterii. Také na zadní straně máme fotoaparát. Je to 3Mpx fotoaparát s LED bleskem. Tenhle náš fotoaparát je opravdu super, protože má unikátní software, který automaticky ovládá expozici a blesk. Pak je tu také něco nového, čemu říkáme navýšená hloubka ostrosti. Je to skvělá věc pro fotoaparát s fixním ohniskem, umožňuje fotit jak velice vzdálené objekty, tak ty, které jsou naopak hodně blízko. V obou případech dostanete opravdu ostré obrázky.

Pak je tu vzadu ještě reproduktor pro konferenční hovory a poslouchání hudby bez sluchátek.

Uvnitř zařízení máme superrychlý procesor od Texas Instruments – jmenuje se 3430. Je tu také podpora Bluetooth, a to dokonce podpora stereoBluetooth, takže můžete připojit stereoreproduktory, nebo bezdrátová sluchátka. Je tu Wi-Fi, GPS, všechno, co potřebujete v mobilním zařízení.

Takže to by asi tak byl celkový pohled na zařízení. Á, málem bych zapomněl, ještě je tu několik senzorů. Je tu senzor vzdálenosti, takže když přiložíte telefon k uchu, deaktivuje se dotyková vrstva displeje. Nestane se tedy, že byste omylem stisknuli nějaké dotykové tlačítko. Také je tu senzor okolního osvětlení, který upravuje jas displeje podle aktuálních světelných podmínek. Za šera to šetří baterii, ale i na přímém slunci máte dostatečný kontrast. No a konečně tu máme i akcelerometr. Jeho funkci vám ukáži později.

Takže to by byl hardware, ale je tu ještě jedna věc, věc zásadního významu. Palm Pre je totiž slider, a jak vidíte, to vysouvání probíhá po křivce. Vidíte tady ten úhel, pod kterým se vysouvají obě části. No a na té vysunuté části vidíte krásnou hardwarovou klávesnici. Všechny zprávy, každý kousek textu tedy můžete napsat velice rychle a efektivně, přitom stále máte k dispozici celou plochu dotykového displeje

Takže jak vidíte, je to krásně navržené zařízení. Váží asi 4,76 uncí (tedy po našem asi 135 gramů), v dlani se drží opravdu skvěle.

To byl tedy hardware, ale to, z čeho jsou všichni úplně na větvi, je software. Teď si tedy ukážeme několik věcí ohledně softwaru. První co uděláte, zapnete přístroj. Uvidíte nádherný displej. Ta plocha je velice uhlazená, není tu žádná změť rámečků, ikon, tlačítek a podobně, naše uživatelské prostředí je o jednoduchosti. Je ohromně jednoduché a téměř neviditelné.

Jedinou věc, kterou vidíte tady nahoře je stavová lišta, ale i ta po grafické stránce vypadá, jako by byla součástí hardwaru. To kvůli kulatým rohům. Důvodem pro tohle oddělení je fakt, že chceme mít tyto informace neustále na očích, neustále k dispozici, ale přitom nechceme, aby rušily. Na spodku máme notifikační lištu. O tom jak se zachází s notifikacemi si povíme později.

Ten displej je samozřejmě dotykový, ale co je tady opravdu výjimečné, je tahle oblast pod displejem. Říkáme tomu gestikulační oblast, takže ten prostor pod displejem také můžete používat pro ovládání. Pak si ukážeme několik klíčových gest.

Uživatelé starších Palmů si pochvalovali tlačítkové zkratky, se kterými jsou jediný dotyk od e-mailu, jediný dotyk od telefonu atd. Tady žádná tlačítka nejsou, přesto jsme chtěli tuto funkcionalitu zachovat, a tak jsme tlačítka udělali virtuálně a seskupili jsme je do lišty pro rychlé spouštění. Takže například když kliknu na tlačítko adresáře, vysune se aplikace se seznamem mých kontaktů. Všimněte si, jak je všechno jasné a bezprostřední. Když chcete seznam posunout, zkrátka se jej dotknete prstem a posunete jej. Všechno je to dynamické, jako živé. Když chcete jednu z položek otevřít, prostě se jí dotkněte. Teď vidíme Sofii a všechny s ní spojené informace.

Chtěli jsme ale pořádně využít tu gestikulační oblast pod displejem. První gesto, které vám ukáži, slouží ke kroku zpět. Když se chcete dostat do seznamu, ve kterém jsme byli před chvilkou, prostě jen položíte prst sem a popotáhnete jím doleva. Jsme zpátky v seznamu, podíváme se na někoho jiného, třeba na Mitche, opět vidíme všechna jeho data a opět jdeme zpátky do seznamu. Skvělé ale je, že to můžete používat oběma rukama, na obě strany. Podíváme se na Robertu – pohnu prstem stejném směrem, ale ve druhé části gestikulační oblasti a jsem zase zpátky. A je tu ještě jedna příjemná drobnost. Všimněte si, že jsou tu malá světélka, která podsvěcují tu gestikulační oblast. Slouží jako zpětná vazba, takže jste si jistí, že bylo vaše gesto skutečně zaznamenané. Udělám to znovu, dívejte se.

Tím ale práce s gestikulační oblastí nekončí. Je jich více a další, které vám ukáži, nazýváme spouštěcí gesto. Každý se chce rychle dostat ke svým aplikacím, do hlavního menu. Abychom toho dosáhli, mohli jsme přidat další tlačítko, ale to jsme nechtěli a místo něj máme tohle gesto. Prostě začnete tady dole, prstem táhnete nahoru a s jeho pohybem vyjede hlavní menu. Tady máte všechny možné programy, jimi také můžete listovat. No a když jste hotoví, menu zavřete naprosto stejným způsobem, stejným gestem, tedy opět prstem odspoda nahoru. No a jste přesně tam, kde jste předtím byli, jak vidíte, ty kontakty se mezitím nezavřely, stále čekají na vás. Takže ještě jednou. Gestem vysunu menu, spustím aplikaci, ukážeme si třeba nějaké fotky. Lidi si tu trošku hráli s foťákem, takže se podíváme, co tu máme. Podíváme se na všechny obrázky, začneme se San Franciskem. No a když chci zoomovat, prostě ten obrázek dvěma prsty roztáhnu. Zpátky se dostanu stažením prstů. Na další obrázek se dostanu takhle jednoduše. Prostě listuji. Funguje to na obě strany. Když jsem hotový s fotkami a chci se dostat zpět k náhledům, použiji gesto pro krok zpět, to už známe.

Teď si spustím poznámky. Otevřu klávesnici a prostě začnu psát. Vím, že potřebuji sehnat vodu, takže to jednoduše napíši. Nemusím se obtěžovat s virtuální klávesnicí, ve které jednak nemám cit a za druhé by mi ubírala prostor na displeji.

Další gesto, které si ukážeme vám připomene těch pět ikonek na domovské obrazovce. Ty jsou teď překryty spuštěnou aplikací, přesto se k nim snadno dostanete. Ikonky si takhle prstem vytáhnete z té spodní oblasti, kde jsou jakoby schované. Pak si z té vlny vyberete, kterou ikonku, který program chcete spustit. Ukažme si to znova. Není to super?

Je to prostě skvělé, ale ani tohle nám nestačilo a chtěli jsme to celé posunout na další level. Lidé jsou zvyklí používat několik aplikací naráz. Tak jako na počítači, tam je naprosto přirozené, že během okamžiku přeskočíte z internetového prohlížeče do e-mailu a podobně. Nikdo to ale ještě nedokázal udělat efektivně v oblasti mobilních zařízení. My jsme to chtěli dokázat a posunout se dál, než všichni ostatní. Přicházíme tedy s konceptem, kterému říkáme karty. Karty jsou totiž něco, co můžete držet v jedné ruce, máte o nich skvělý přehled, můžete je snadno organizovat, přeskládávat. To jsme použili i my a máme teď každou aplikaci na samostatné kartě. K těm kartám se dostaneme tak, že jednoduše stiskneme to jediné tlačítko na přední straně. Najednou vidíme všechny karty všech dosud otevřených aplikací. Těmi můžeme takhle listovat. Všechny ty karty jsou živé, nejsou to jen nějaké nehybné náhledy.

Karty je také možné zmenšit a pak je můžu libovolně přeskládat. Když na kartu kliknu, aplikace se maximalizuje. A abychom si dokázali, že jsou ty karty opravdu živé, začnu rolovat seznamem a přepnu do náhledu. Vidíte, že ten seznam se pořád pohybuje. Podobné to je s fotogalerií, nebo poznámkami. Později si ukážeme ještě jeden důkaz o tom, že ty karty a aplikace opravdu stále žijí. No a když jste s tou kterou aplikací hotovi a nechcete, aby vám mezi ostatními kartami překážela, prostě ji takhle prstem odstřelíte. Všechno je to ale bezpečné, o nic nepřijdete, neztratíte žádná data, všechno je uložené. Je tu rozdíl mezi gestem zpět a uzavřením aplikace.

Naše karty zkrátka otevírají nový a dosud nevídaný způsob práce s otevřenými aplikacemi. To by byl jeden aspekt nového systému. Dalším je schopnost webOS posbírat podobné informace z několika zdrojů do jednoho cíle. Zjistíte, že jde o úplně nový způsob jak zacházet se svým časem a životem. Online život lidí totiž v současnosti existuje na různých místech – je tu Google, mám nějakou agendu v práci, něco mám na FaceBooku. Dosud tu ale nebyl žádný produkt, který by toto všechno dokázal spojit a to je právě to, co náš operační systém umí. Říkáme tomu Synergie. Je to tedy schopnost přinést informace na jedno místo, do jednoho jednoduchého přehledu a nezáleží na tom, odkud ty informace původně přišly.

Ukažme si, jak to funguje. Otevřu kontakty, myslím že už se znáte se Sofií. Máme tu všechny možné kontakty na ni. Co jste ale dosud nevěděli, je fakt, že tyhle informace pocházejí z různých zdrojů. Tady je ale vidíte všechny pěkně pohromadě. Vidíte tou malou trojku u Sofiiny fotky? Ta indikuje, odkud, z kolika zdrojů všechny zobrazené informace pochází. Když kliknete na ten horní řádek, tak tyhle zdroje uvidíte. Tohle pochází z mého Gmailu, tohle z Linked In a poslední je FaceBook. Všechny tyhle informace byly dány dohromady, chytrým algoritmem byly vytříděny všechny duplicity. Ten software si podle různých indicií uvědomí, že i pod různými jmény se může skrývat jedna osoba. Takže i když je na některé službě naše známá Sofie zapsaná jako Sofí, nebo má třeba nějakou šílenou přezdívku, podle jednoho shodného údaje, třeba e-mailu, je program složit tato data dohromady. No a když tyhle přesně definované indicie selžou, pak je možné tyto virtuální účty ručně spojit v jeden.

No a teď se dostáváme ke komunikaci se Sofií. Někdy není tak důležité, jakým způsobem ji zkontaktujete, jestli je to přes Gmail, nebo jiným způsobem, co je důležité, je Sofie a všechno se soustředí kolem ní. Abychom si předvedli, jak mocný nástroj to je, tak ten obrázek, který vidíte, ten pochází z FaceBooku. Líbí se mi mít u každého kontaktu takový malý obrázek, ale nechci s novým telefonem pobíhat mezi svými známými a každého z nich si fotit a obrázky pak přiřazovat k jednotlivým jménům. Ne, na to jsem až moc líný. Všechno co já udělám, je, že nechám prohledat FaceBook, když své známé najdu, tak si nechám obrázky natáhnout z těchto účtů. To co teď vidíte je její obrázek z minulého večera. Jakmile si jej změní, automaticky se změní i ten v mém telefonu.

S obrázky je to zábava, ale v jiných oblastech se ke slovu dostává opravdová efektivita. Ukážeme si to na příkladu telefonního čísla. Řekněme, že Sofí ztratila telefon. Pořídila si nový, má také nové číslo. Co by musela udělat za normálních okolností? Obeslat všechny své kontakty zprávou typu: „Ztratila jsem telefon, moje nové číslo je to a to, změňte si jej prosím ve svých kontaktech“. Teď je ale všechno jinak. Sofí jednoduše zajde na svůj FaceBook profil, tam své číslo změní a mě se automaticky natáhne do telefonu. Já vlastně ani nemusím vědět, že má jiné číslo… Vždycky si tak můžu být jistý, že mám ve svém adresáři ty nejaktuálnější informace. Jak vidíte, synergie je v kontaktech opravdu mocný nástroj.

Synergie ale funguje také v kalendáři. Tohle je můj kalendář na tento den a jak můžete vidět, je tu několik různých barev a důvod pro to je takový, že i můj život má několik různých aspektů. Mám svůj osobní Google kalendář, do kterého má přístup moje žena a může mi tam psát poznámky – třeba hej, dnes večer máme večeři s mými rodiči. Pak mám ale svůj kalendář také v Outlooku, ale do něj nechci, aby se kdokoliv dostal. No a pak je tu kalendář na FaceBooku. Palm Pre a webOS tohle všechno sloučí dohromady v jednom přehledném náhledu. Takže pak mám všechny své události pohromadě, každou s odlišným indikátorem, s odlišnou barvou. Myslím že modrá je moje práce, žlutá je můj osobní kalendář a jsou tu i další události. Google má totiž jednu skvělou funkci – jmenuje se veřejný kalendář. S její pomocí si mohu do telefonu natáhnout třeba program svého oblíbeného sportovního týmu. Vidíte, že jsem hokejový fanoušek, takže tady vidím, že Sharks hrají zítra s Edmontonem a když to mám ve svém telefonu, jen tak to nepropásnu. Když si ale uvědomím, že nechci vidět všechny tyhle události naráz a chci se koncentrovat pouze na práci, tak si ty události jednoduše vyfiltruji. Zůstane jen to důležité, v mém případě ten jediný konferenční hovor s Tokiem. Přesto mi zůstanou šedou barvou zvýrazněné oblasti, takže vím, že se tam něco děje.

Teď se vrátím k celkovému pohledu a ukáži vám další skvělou věc. Dneska to mám opravdu nabité, ale všimněte si tohoto zubatého místa. Abych mohl na jednom displeji vidět celý den, tak se mi bloky delšího volna takhle scvrknou dohromady. Když do toho volného období chci něco přidat, tak na tu zubatou položku kliknu a ona se roztáhne. Teď ji vidím v plné dílce a mohu s ní normálně pracovat. Když jsem s tím hotový, tak znovu kliknu a ona se znovu scvrkne.

V kalendáři funguje také to listování, takže mohu takhle nahlédnout do příštího dne. Vidíte, že i kalendář je naprosto skvělý, je to kombinace propracovaného uživatelského prostředí se synergií.

Další věc, kterou si ukážeme, je synergie v e-mailu. Tohle je právě ta oblast, kde tuto funkci využije nejvíce lidí, protože většina z nás má několik mailových účtů. Tady mám pěkně pod sebou moji schránku na Gmailu, firemní schránku Palm, nebo mohu mít kombinovaný pohled na všechny schránky v jednom pohledu. Stále mi ale zůstávají jednotlivé schránky. Můj Palm účet a můj Gmail účet. Všechno mohu snadno ovládat. Když si ukážeme, jak ty e-maily vypadají, vidíte, že je to opět velice čisté, přehledné. Když chci jít ze seznamu zpět na přehled stránek, použiji gesto zpět, které už známe. Takhle to vypadá, když si prohlédnu všechny moje dnešní e-mailové zprávy.

Když se podívám na jeden konkrétní e-mail, tady mám jakousi službu od Time.com, je to takhle graficky krásné. Je to totiž HTM, se kterým mohu pracovat podobně, jako jste předtím viděli u fotek, mohu tedy zoomovat. Teď se vrátím zpět a zkusím napsat novou zprávu. Máme tu několik tlačítek a to správné je tady to dole. Otevře se formulář a já mohu začít psát. Vysunu klávesnici a můžu napsat, co se mi zlíbí. Pak si ale vzpomenu: „Ale ne, na něco jsem zapomněl, potřebuji se podívat do jiného e-mailu“. Nemusím ale tuhle rozepsanou zprávu ukládat jako koncept, tedy tak, jak byste to museli udělat u jiných mobilních telefonů. Právě v tomto momentě se ukazuje síla systému karet. Ten nový e-mail je totiž samostatná karta, takže já se přepnu zpět do schránky a zjistím, co potřebuji. Přečtu si co chci a pak se vrátím k rozepsané zprávě. Ta je přesně tak, jak jsem ji nechal, nemusím ji vytahovat ze složky rozepsaných zpráv, nic takového.

A víte co je nejlepší? Nemusíte hned na začátku myslet na to, ze kterého mailového účtu právě tuhle zprávu pošlete. Zkrátka ji napište a na tohle myslete až úplně nakonec.Pak prostě kliknu na Palm, tedy prosím, odešli se z mého firemního účtu. To je ta síla synergie v rámci práce s e-maily. Nemusím přemýšlet o způsobu komunikace, myslím jen na tu konkrétní osobu a telefon udělá všechno ostatní za mě. Když jsem s poštou hotový, tak tu kartu odstřelím pryč.

Jsem zpátky v mé příchozí poště a ukážeme si další super funkci, kterou zatím neznají ani stolní počítače. Hmm, tohle není nejlepší příklad, zkusím najít lepší. Áaa, to je ono. Tohle je e-mail, který mi od někoho přišel. Se synergií ale mohu kombinovat nejen různé e-mailové účty, ale i různé komunikační služby. Vidíte tu malou oranžovou tečku? Na tuhle osobu mám kontakt přes messengera a ta tečka mi říká, jestli je ta která osoba právě online nebo offline. Kdyby byl ten puntík zelený, tak zkrátka kliknu, dostanu se na Quintonovu kartu kontaktů a vidím, že je právě online na službě G-talk. Teď je sice offline, ale i tak si můžu nechat zobrazit celou konverzaci, protože možná jsem s ním mluvil celé dopoledne a v tom rozhovoru je nějaká důležitá informace. To není nic neobvyklého, každý takovýhle kecálek má svoji historii. Tohle je ale jiné. My jsme si s Quentinem ráno začali povídat přes SMS, pak jsme přešli na G-talk. Teď vidím, že není zrovna na internetu, takže se znovu přepnu do editoru SMS a napíšu, co je potřeba.

Pak se můžu takhle jednoduše podívat, kdo naopak online je. Tady Steve je online. Kliknu a už vidím celou konverzaci s ním – začali jsme na Gmailu, pak jsme si psali textovky a pak jsme přešli na G-talk. Takže ještě jednou – není to o tom jak, ale o tom s kým a to je ta důležitá věc na synergii. Synergii můžete použít ve zprávách, v e-mailech, v kalendáři a v kontaktech.

My v Palmu jednáme s dalšími společnostmi, do naší synergie se zapojuje více a více firem, více služeb. Všechno integrujeme do jednoho mocného nástroje.

Tolik tedy o operačním systému. Ukáži vám ale i další super věci, co tahle věcička umí. Fakt, že je tu tahle klávesnice znamená, že je snazší vkládat informace. Řekněme, že jsem v poznámkách, ale pak si vzpomenu, že potřebuji něco najít. Přepnu se na karetní náhled a bez jakéhokoliv spouštění další aplikace prostě začnu psát. Telefon se automaticky přepne do vyhledávání. Vyhledává v mnoha různých databázích – jakmile napíši „s“, myslí si, že možná hledám aplikaci, takže mi nabídne všechny programy, jejichž jméno začíná na „s“. Když napíši „sp“, tak je nalezena shoda v daleko obsáhlejším seznamu kontaktů. Možná jsem hledal Spartaka. To je sice super, ale není to zrovna to, co mám teď na mysli, protože to, co právě hledám, je Španělsko, tedy Spain. Jakmile je zeskenován celý telefon a je zjištěno, že o Španělsku v telefonu nic nemám, tak jsou mi nabídnuty další možnosti. Zřejmě tedy hledám něco na internetu. No a celou tu dobu jsem měl na mysli výraz „Spain tomato fights“, tedy „španělské rajčatové bitvy“. Cosi jsem o tom slyšel a chci vědět víc o tom, jak po sobě Španělé házejí rajčata. Takže já dopíšu ten výraz a pak kliknu na Google. Automaticky se spustí internetový prohlížeč a nabídne mi výsledek Google vyhledávání zadaného výrazu. Takže už přesně vidím, to, co chci a kliknu. No a během okamžiku už vidím ty bláznivé Španěly, jak po sobě hází tu chutnou zeleninu. Jaké plýtvání, jaká legrace.

Text můžete zoomovat prsty ale také můžete zkusit chytré formátování, takže poklepete na text a ten se sám přizpůsobí displeji. Máte před sebou velice mocný webový prohlížeč, načítá stránky velice rychle a také velice přesně. Stránka je zobrazená přesně tak, jak ji její autor vymyslel. Jestliže chcete otevřít novou stránku, kliknete na volbu „Otevřít novou kartu“. Začnu na přehledu svých záložek, což nejsou jen textové odkazy, ale skutečné náhledy webových stránek. Vidíte, že se stránka načte opravdu rychle, ale když máte třeba jen hodně pomalé připojení, tak nemusíte čekat a dívat se na prázdný displej, prostě se přepnete jinam a děláte něco jiného, stránka se načte na pozadí.

Dělali jsme hodně testů, zkusili jsme otevřít hodně stránek naráz, ale není tu žádná pevná hranice, kolik toho můžete mít otevřeného. Všechno záleží na tom jak velké ty stránky jsou, kolik si vezmou z operační paměti a kolik dalších aplikací máte otevřených. Když vidíte, že by se vám stránka lépe četla v zobrazení na šířku, tak prostě otočíte telefonem a stránka změní orientaci. Zajímavé je, že naše známá gestikulační oblast se změní na skrolovací oblast, takže pro posouvání obsahu stránky nemusíte sahat na displej, nebudete si tou rukou nic zakrývat. Když se ale vrátíte k zobrazení na výšku, gestikulační oblast funguje tak, jak ji znáte, gesto zpět vás vrátí na předchozí stránku.

A ještě pro vás mám jeden důkaz o tom, že ty karty s webovými stránkami jsou živé. Když se přepnu do karetního módu a otočím telefonem, vidíte, jak se ty stránky všechny otáčejí. Když je zobrazím ještě menší, je to vidět ještě lépe.

Skvělá věc kolem tohoto telefonu je, že jste neustále online. Někdy to ale může být trochu problém, nechcete být přece pořád dosažitelní, někdy nemáte čas zrovna když vám někdo píše. Takže jsme přemýšleli, jak pracovat s dostupností, jak to zařídit, aby vás nové události nevyrušovaly, přesto aby jste je měli stále na očích. Proto je tu notifikační lišta. To je místo, které vás informuje o aktuálních událostech. Takže tahle malá ikonka dole mi říká, že mám nový e-mail. Ale nevynucuje si pozornost, prostě tam jen čeká, až na ni budu mít čas. Teď zrovna nějaký mám, takže na ni kliknu. Zobrazí se mi další informace, vidím, že je to e-mail od Time.com. Ano, ten si chci právě teď přečíst. Takže si prohlížím nový e-mail a do toho se opět něco stane, takže se objeví další notifikace. Tahle pochází z kalendáře a vidíte, že mi nesebere celou plochu displeje, jen se to celé trochu posune, stále vidím svůj e-mail, stále s ním mohu pracovat. No a k té události mám několik možností. Mohu kontaktovat tu osobu, které se daná událost týká, takže se automaticky přepnu do e-mailu. A nebo, když se vrátím a přijde mi ta samá notifikace, tentokrát to nechci hned řešit, takže stisknu tlačítko snooze a události se budu věnovat později. Pořád ale budu mít na očích tu malou ikonku dole v notifikační liště, která mi bude říkat, že se něco stalo, takže vím, že na to nezapomenu.

Tyhle notifikace jsou skvělé, i když vám někdo volá, ta informace zabere jen polovinu displeje. Takže viděli jsme toho hodně, ukázal jsem vám karty, notifikace, synergii a vůbec celé uživatelské prostředí. Viděli jste hodně skvělých věcí, ten telefon je zkrátka revoluční a stane se základem produktové řady Palm.

Poslední věc, kterou vám chci ukázat je zajímavé příslušenství. Říkáme mu Palm TouchStone a v podstatě je to první nabíječka od Palmu, která do hry zapojuje induktivní nabíjení. Takže když chcete nabít svůj telefon, prostě jej jen položíte na tuhle plošku. O správné umístění se postarají magnety. Telefon můžete i nadále používat, v tomto směru se nic nemění. Když vám někdo zavolá, telefon ví, že je právě ve spojení s TouchStone, takže ten hovor přepne na hlasitý reproduktor. Další možností je, že ten telefon zkrátka zvednete a hovor vyřídíte běžným způsobem. Telefon může být také v horizontální poloze, což je dobré třeba na sledování videa.

Pojďme si ukázat, jak se na Palmu Pre sleduje video. Spustím přehrávač a prohlédneme si třeba tenhle klip. No a teď telefon dáme nabíjet. Ta plocha je nahnutá, takže telefon může ležet na stole a vy pohodlně sledujete video. Jak vidíte, neřešili jsme jenom telefon, ale řešili jsme i věci okolo něj, máme skvělé příslušenství a budeme mít také bohatou základnu vývojářů, takže bude dost softwaru. Už teď je hodně společností, které pro webOS vyvíjejí aplikace. Máme dostatek informací pro kohokoliv, kdo by chtěl pro tuto platformu vyvíjet.

Když se vrátím k tomu TouchStone, tak aby na něm Palm Pre držel, tak má speciální zadní kryt. Ten dostanete, když si koupíte TouchStone. Na pohled vypadá úplně stejně, ale jsou v něm magnety. Na spodní straně TouchStone je nový přilnavý materiál od firmy 3M a ten se udrží téměř kdekoliv. Dokonce jej můžu přichytit tady na tu svislou plochu. Fantastický kousek příslušenství.

Ještě si ukážeme krabici. Chtěli jsme co nejvíce redukovat to balení, nejsou tam žádné zbytečnosti, to balení je minimalistické. Jak vidíte, je ta krabička seříznutá, takže stojí takovýmhle zajímavým způsobem. To se bude líbit obchodníkům, krabice se jim bude dobře vystavovat. Na vršku je takový plastový obal a pak už jednoduše otevřete víko. Pak uvidíte telefon, pod ním je jednoduchý návod, snažili jsme se redukovat použití papíru, takže to není žádná velká kniha. I tyhle přepážky, které vidíte, jsou vyrobené z recyklovatelných hmot. Dokonce ani tady u toho příslušenství nevidíte žádné igelitové sáčky, je to jen stočený papír. No a tady uvnitř je nabíječka s různými mezinárodními nástavci, dostanete měkké pouzdro na telefon, USB kabel a také náhlavní soupravu, tedy sluchátka s mikrofonem.

Takže to by bylo asi tak vše. Palm Pre bude dostupný v první polovině roku 2009 exkluzivně u amerického operátora Sprint, o dostupnosti 3G verze telefonu se dozvíte v příštích měsících. OK, to je ode mě vše, viděli jste hodně zajímavých věcí, doufám, že se vám prezentace líbila.

Témata článku: Palm, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Palm Pre, Palm Treo Pro, Kulatý roh, Celkový pohled, Zpětná vazba, Příjemná drobnost, Malý obraz, Důležitá informace, Unikátní software, Důležitá věc, Hloubka ostrosti, Jediný dotyk, Ocenění v, Skvělá věc, Původní nokia, Dotykové tlačítko, Komp, Komplet, Pře, Dostatečný kontrast, Český, Posuvný přepínač