Palm Treo 500: bez rukopisu značky (test)

Je to Treo a není to Treo. Má to Windows Mobile, ale dotykový displej to nemá. Co je to? Nový smartphone Palm.
Kapitoly článku

Palm Treo 500 je premiérový produkt amerického výrobce, jenž dal světu synonymum kapesním počítačům, Palm, Inc. Jelikož z různých příčin, které v této recenzi nebudu rozebírat, Palm stále nemá nástupce svého letitého Garnet OS, již mnoho měsíců se setkáváme s přístroji, které jsou poháněné konkurenčním Windows Mobile. Avšak Treo 500 je naprosto jiné, než zbývající komunikátory Palm. V prvé řadě je to smartphone bez dotykového displeje, běží na něm systém Windows Mobile 6 ve verzi Standard. Další zvláštností je fakt, že Treo 500 skoro ani není Palm. Prvky Palmu jsou patrné především v designu, ale po funkční stránce, stejně tak výrobní je velmi patrný ASUSTeK, tchajwanská společnost, jíž byla výroba pětistovky svěřena. Je to škoda, neboť tím ztratilo Treo ze své odlišnosti oproti ostatní Windows Mobile konkurenci. Pětistovka je tak až příliš podobná smartphonu Asus M530w (srovnání technických parametrů obou přístrojů).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Pokud narazíte na označení Treo 500v, pak se jedná o naprosto stejný produkt, který jen byl brandován a uzpůsoben potřebám operátora Vodafone. Jedinou odlišností je jiná hlavní nabídka, která je řazena do horizontálního záložkového menu. Výhodou 500v oproti standardní 500 je ještě cena, která je díky podpoře operátora vskutku lákavá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takto vypadá Vodafonem brandovaná pětistovka

Palm Treo 500
Treo 500 Chytrý telefon s Windows Mobile 6 Standard, QVGA displejem a QWERTY klávesnicí. Podporuje sice sítě druhé a třetí generace, chybí ale přenosy EDGE a HSDPA. Má dvoumegapixelový fotoaparát.rozměry a hmotnost: 110 × 62 × 17 mm, 120 g
displej: ?'', aktivní TFT, 240 × 320, 65 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz)
data: GPRS tř. 10, UMTS
konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 150 MB, paměťové karty microSD
baterie: Li-Ion 1200 mAh, procesor: 312 MHz
operační systém: Windows Mobile 6.0 Standard
hudba: přehrávač hudby
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200), video
66%
(169. místo z 814)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 8 699 Kč (shop.palmhelp.cz)

Smartphone s útlým tělem

Treo 500 se dodává ve známé palmovské krabici, ve které naleznete kromě samotného přístroje také USB synchronizační kabel, stereo handsfree, manuál s instalačním CD a především tradiční nabíječku s vyměnitelnými koncovkami. Jedná se o velice praktickou záležitost, obzvláště jestli cestujete. Podle místa určení jen vyměníte patřičnou násadu na standardní americký dvojkolík.

Klepněte pro větší obrázek 

K testu jsme dostali černou variantu chytrého telefonu. V prodeji je ještě bílá, kterou naleznete především právě u operátora Vodafone. Subjektivně se mi bílá verze zamlouvá více. I v černé se ale jedná o elegantní kousek, kdy kombinace černé a stříbrné k sobě ladí. Stříbrnou je Treo olemováno po celém obvodu. Z tohoto pruhu pak zasahuje dál až k čočce fotoaparátu na zadní straně přes mřížku reproduktoru, vepředu zvýrazňuje funkční blok tlačítek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stříbrná barva zvýrazňuje funkční tlačítka a okolí čočky fotoaparátu

Vrátíme-li se ještě ke zbytky přístroje, pak lze konstatovat, že kromě přední strany je co se týče ovládacích prvků Treo skromné. Na horní straně je jen tlačítko vypínání, resp. změny profilů, dole nalezneme dvojici konektorů jack 2,5 mm a miniUSB, které slouží jak pro dobíjení, tak pro spojení a synchronizaci s počítačem. Pravý bok je ovládacích prvků prostý, nalevo pak najdeme obligátní trojici tlačítek – dvě pro regulaci hlasitosti a třetí je uživatelsky definovatelné. Přední strana skrývá vedle otvoru pro reproduktor také diodu, které si všimnete až po rozsvícení. Svítí červeně nebo zeleně, podle toho, jestli se baterie ještě dobíjí nebo už je dobitá. Je jen škoda, že systém ji neumí i jinak využít, například pro indikaci přihlášení k síti mobilního operátora, zmeškané události atp. Dominantou čelní strany je displej, jeho překrytí je zarovnané s okolím. Ano, pokud přiložíte Treo k hlavě pro provedení hovoru, hned další úkon bude očištění displeje o oděv. Navíc hrozí velké riziko poškrábání. Tradičně pod blokem funkčních kláves své místo nalezla plná klávesnice QWERTY.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Vzhled pětistovky je líbivý. Nejedná se o žádný strohý funkcionalismus nebo o hranatý kubismus, přístroj je celý zakulacený, obzvláště ve spodní půlce. Tím je dosaženo výborného držení v ruce. Tomu pomáhají drobné rozměry přístroje a především šířka, která je i přes fakt, že je Palm vybaven plnou QWERTY klávesnicí a displejem orientovaným na šířku, pro držení v ruce akceptovatelná. Rozměry přístroje jsou 110 × 61,5 × 16,5 mm. Při hmotnosti 120 gramů a vzhledem k celkové konstrukci smartphonu v ruce Treo nepřijde nikterak těžké. Oceňuji velmi pevnou konstrukci. Až při silnějším stisku jsem teprve zaslechl slabý pazvuk. Ze smartphonu mám dojem bytelného přístroje, i když není prezentován jako outdoor, troufnu si říci, že přežije i hrubší zacházení.

Tomuto pomáhá i zadní kryt akumulátoru, který je docela těžké sundat. Pod ním se skrývá baterie typu Li-Ion o kapacitě 1200mAh. Od ní nelze tedy čekat žádné zázraky při výdrži, přesto se lze dostat při běžném používání s občas zapnutými datovými přenosy pro IM klienta a kontrolu pošty na dva dny provozu. Při intenzivnějším využití ale není nijakou zvláštností každodenní dobíjení. Pod baterií se pak nachází slot pro kartu SIM a k mému zklamání i přístup k paměťové kartě. Tudíž pro výměnu microSD je nutné vyjmout akumulátor, tzn. vypnout přístroj. Pro časté střídání karet tedy Treo není dělané. Tohle mohlo být mnohem elegantněji řešené inženýři ASUSTeKu, například jako u sourozence pětistovky – Palmu Centro. S ním totiž Treo 500 sdílí de facto celý design. Jediné rozdíly nalezneme především na přední straně, kde je patrný čtvercový dotekový displej, dále vlastnostmi tolik typickými pro řadu Treo, jako je například velmi oblíbený hardwarový posuvník vypínající všechny zvuky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Palm, , Asus M530w, Palm Treo 500, Kombinace černé, Pětistovka, Velké riziko, Malý zdvih, Rukopis, Palm Treo, Stejný produkt, Každodenní dobíjení, Test