PalmOne LifeDrive: ve znamení kapacity (megarecenze)

Nový kapesní počítač Palm LifeDrive v sobě skrývá pevný disk o kapacitě 4 GB, na který lze uložit prakticky cokoli. Od kancelářských dokumentů až po multimediální soubory. Ani další technologická výbava Palmu LifeDrive není špatná. Je to ideální PDA?

Multimedia

Čtyři gigabajty přímo volají po multimédiích, zaplnit pevný disk kancelářskými dokumenty by pro běžného uživatele snad ani nebylo možné. LifeDrive může být nejen přehrávačem MP3 se solidní kapacitou, ale také přehrávačem videosouborů a celovečerních filmů. Nyní konkrétněji.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek
Přehrávač hudebních souborů iTunes

Pro přehrávání hudby je k dispozici vestavěná aplikace iTunes, která přehrává hudbu i na pozadí a také po vypnutí displeje. Samotná aplikace je poměrně chudá, nedisponuje například jakýmkoli ekvalizérem. Nicméně základní funkce zvládá, začátečníkům postačí a zkušenější uživatel má již jistě v záloze kvalitnější alternativu. Hodnocení kvality výstupu silně závisí na žánru hudby a také kvalitě sluchátek. Přijde-li na pořad relaxační hudba či dokonce klasika, zjistíte, že LifeDrive jako náhrada MP3 přehrávače propadá. Na výstup se přenáší pískot pevného disku, poměrně znatelný šum a také praskání v začátcích písniček. Podobné vlastnosti (vyjma pískání disku) se vyskytují ve větší či menší míře takřka bez výjimky u všech kapesních počítačů, od LifeDrive jsem ale nějak očekával lepší výsledky. Pokud posloucháte rockovou či elektronickou hudbu, budete spokojeni; „plnější“ hudba totiž všechny neduhy zakrývá.

Přehrávání hudby na pozadí je pro operační systém PalmOS stále oříškem, zejména kvůli absenci plnohodnotného multitaskingu. Při spouštění jiných aplikací totiž dochází k četnému trhání hudby. Při poslechu tak doporučuji pouze nenáročnou práci. V tomto směru je platforma Windows Mobile mnohem dále. Na srovnatelném procesoru (MDA Compact) se trhnutí hudby dočkáte jen ojediněle, a to až při spouštění velmi náročných aplikací.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek
Ukázky z přehrávanýh filmů

Čtyři gigabajty paměti lákají k přímému zkopírování filmů ve formátech DivX/XviD přímo do kapesního počítače bez jakékoli úpravy. Mohu potvrdit, že si oněch 416 megahertzů ukrytých v útrobách LifeDrive s takovým neupraveným filmem hravě poradí, pokud mu nenaservírujete zrovna akční podívanou s rychlými scénami. Hlavním problémem je ale dostupnost přehrávače podporujícího všemožné i nemožné formáty. Dnes zřejmě nejlepší přehrávač pro PalmOS je již zmiňovaný TCPMP. Ten si bez problémů poradil zhruba se třetinou testovaných filmů, zbytek byl buď bez zvuku, nebo měl špatný obraz. Možná se ale objeví další plug-iny, které kompatibilitu zlepší. Nicméně i pak zřejmě zůstane problém s titulky, které nejsou podporovány. Proto spíše doporučuji konverzi oblíbených filmů do nižšího rozlišení s „vypálenými“ titulky přímo do videa. Dnes již existuje nepřeberné množství programů, které vám tuto práci maximálně zjednoduší.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek
Standardní prohlížeč obrázků

LifeDrive může dobře posloužit také jako databanka fotografií. Vlastníte-li digitální fotoaparát ukládající na karty SD/MMC, můžete vystačit i s malou kartou na celou dovolenou. LiveDrive má implementován jednoduchý prohlížeč, požadujete-li více funkcí, zabrouzdejte na internetu a určitě něco najdete.

Wi-fi a Bluetooth

Tungsten T5 byl přijat poměrně chladně zejména kvůli absenci bezdrátové síťové karty. LifeDrive se této chyby vyvaroval a nabízí plnohodnotnou Wi-Fi kartu standardu 802.11b. Podporováno je zabezpečení WEP (64 i 128bit) i WPA-PSK. Po aktivaci prohledá LifeDrive dostupné sítě a nabídne jejich připojení. Je-li úspěšné, získáte informace o IP i MAC adrese, adrese DNS serveru, síle signálu a podobně. Při dalším spuštění je automaticky vyhledána síť, ke které jste byli připojeni naposled. Toto připojení můžete také zrušit a začít vyhledávat nové sítě.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek
Připojování ke komunitní Wi-Fi síti a nastavení IP adres

Bezdrátovou síťovou kartu jsem testoval v místní komunitní síti s pevnými adresami i v domácí síti se zabezpečením a automatickým přiřazováním adres. Spojení bylo vždy navázáno rychle a spolehlivě. Dosah bezdrátové karty je plně srovnatelný s konkurenčními kapesními počítači, jako třeba iPAQ hx4700 či FS Loox 720. Na přímou viditelnost bylo možné komunikovat zhruba do vzdálenosti tří set metrů. Nastavení komunikace je velmi jednoduché, rozhraní operačního systému Windows Mobile rozhodně neoplývá takovou jednoduchostí a přímočarostí.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek
Rozhraní pro správu Bluetooth je jednoduché a intuitivní

Mírným zklamáním je integrace Bluetooth ve starší verzi 1.1. Dnes již bývá standardem verze 1.2 přinášející jistá zlepšení ve stabilitě i bezpečnosti komunikace. Rozhraní pro správu Bluetooth je podobně jako v případě Wi-Fi přímočaré, jednoduché a spolehlivé. Co se dosahu týče, respektuje LifeDrive pravidlo deseti metrů. U této technologie, na rozdíl od Wi-Fi, nepovažuji v rámci bezpečnosti vyšší dosah za velkou výhodu.


V další kapitole začneme prohlídku operačního systému a softwarových aplikací.

Témata článku: Palm Treo 650, T-Mobile MDA Compact, Stejné video, Výsledná cena, Znamení, Mega +, Jediný prvek, Pískání, Vestavěný program, Tenký led, Konvence, Citlivý mikrofon, Kapesní přehrávač, Průměrná doba, Mega, Správný úhel