PalmOne Tungsten E2: rychleji, ale dráž

Nový kapesní počítač PalmTungsten E2 chce zákazníky nalákat příznivou cenou, za kterou dostanou přístroj se všemi základními funkcemi. Může se pochlubit kvalitním barevným displejem, podporou Bluetooth a novým procesorem. Bude úspěšný stejně jako jeho předchůdce Tungsten E?

Před týdnem byl oficiálně představen nový kapesní počítač s operačním systémem Palm OS s označením Tungsten E2. Jeho předchůdce, oblíbeného modelu Tungsten E, se po celém světě prodalo téměř dva milióny kusů. Vděčí za to především své příznivé ceně, která se udržela pod dvěma sty dolary, a přesto poměrně bohatou výbavou. Novinka je dražší; prodává se za 249 dolarů, ale přináší mnohá vylepšení.

Stejný Palm

Tvar přístroje je stále stejný. Vychází z osvědčeného, líbivého designu původního modelu. Na kapesních počítačích mnoho prostoru na designové výstřelky stejně nezbývá a většinou jsou stejně na škodu. Zachování nadčasové koncepce je tedy spíše přínosem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na čelní straně tedy najdeme velký displej doplněn o pevnou plošku pro zadávání ručně psaných znaků. Ve spodní části se pak nacházejí čtyři funkční tlačítka a čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Na pravém boku přístroje najdeme štěrbinu pro stylus, levá strana je bez jakýchkoli prvků. Na horní straně je slot pro karty MMC nebo SD (včetně rozšíření SDIO), infraport a klasický konektor jack pro připojení stereofonních sluchátek. Překvapení nás čeká na spodní hraně, kde se nachází nový systémový konektor namísto klasického miniUSB konektoru použitého u modelu E. S novým konektorem se můžeme setkat už u modelu T5 nebo Trea 650. Na zadní straně počítače je potom hlasitý reproduktor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jedna z podstatných změn se schovává pod zadním krytem. Najdeme zde akumulátor Li-Ion se zvýšenou kapacitou, který by měl přístroji zaručit delší výdrž oproti předchůdci. Rozměry přístroje jsou 114 × 78 × 15 mm, přibral tedy tři milimetry na tloušťce a ubral jeden milimetr na šířce oproti modelu E. Hmotnost se zvýšila jen o dva gramy na 133 g.

Tepe v rytmu 200 MHz

Displej se podle specifikace zdá nezměněn, nabízí jemné rozlišení 320 × 320 bodů a podporu 65 tisíc barev. Výrobce však zapracoval na zlepšení zobrazení a slibuje jasnější obraz se sytějšími barvami.

Vylepšení se dočkala také paměť. Co do kapacity je stále stejná a nabízí 32 MB paměťového prostoru, ze kterého je uživateli dostupných 26 MB. Nově se však jedná o paměť typu flash, která neztratí uložená data ani po úplném vybití baterie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zřejmě nejpodstatnější změnou je nové srdce přístroje. Původní procesor Texas Instrument OMAP taktovaný na 126 MHz byl nahrazen výkonnějším procesorem Intel Xscale pracujícím na frekvenci 200 MHz.

Nesmíme zapomenout ani na novinku v podobě podpory Bluetooth. Tuto technologii je možné použít pro bezdrátovou komunikaci například s telefonem nebo s osobním počítačem. Při spárování s telefonem můžete plnohodnotně využívat mobilní internet a na svém Palmu vyřizovat e-maily nebo si prohlížet webové stránky.

Zatím bez Cobaltu

Kdo se těšil na nový operační systém Palm OS 6 Cobalt bude zklamán, novince vládne Palm OS ve verzi 5.4. Kompenzací budiž poměrně bohatá nabídka vestavěných aplikací. Najdeme zde klasické programy jako správce kontaktů, kalendář, úkolovník nebo poznámky. Nechybí samozřejmě ani prohlížeč obrázků, přehrávač hudebních souborů, ale také přehrávač souborů s videi. Těšit se můžete i na internetový prohlížeč Blazer ve verzi 4.0.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nově je přístroj vybaven softwarem Documents To Go od společnosti DataViz, díky němuž můžete pracovat se svými soubory ve formátech Word, Excel a PowerPoint. Po snadném převodu lze zobrazit i soubory typu Acrobat PDF.

Zatím není možné určit, jaký vliv na prodejnost bude mít zvýšení ceny nového modelu oproti předchůdci. Dá se však očekávat, že si zákazníci za vyšší výkon rádi připlatí. V základním balení dostanou kromě přístroje samotného také kožený kryt displeje, USB kabel, nabíječku a CD se softwarem. Ve výčtu uvedeném na webu výrobce bohužel chybí synchronizační kolébka.

Diskuze (3) Další článek: Koupit nebo nekoupit? Komunikátor Nokia 9300