Panasonic Eluga: nepromokavý Android pro Evropu

Jak slíbil, tak koná. Panasonic se vrací na evropský trh s ultratenkým a voděodolným Androidem. Jmenuje se Eluga a umí i NFC.

Japonská společnost Panasonic nedávno oznámila návrat svých mobilních aktivit na evropský kontinent. Prvním novým telefonem po více než šestileté odmlce bude Panasonic Eluga. Dvoujádrový smartphone, který pracuje s operačním systémem Android, se může pochlubit velmi tenkou konstrukcí těla a zvýšenou odolností proti vodě. Design odpovídá ukázkám, které Panasonic zveřejnil už v prosinci.

Panasonic při svém návratu do Evropy vytasí rovnou těžký kalibr. Eluga bude patřit k nejlépe vybaveným modelům, jeho 4,3" palcový dotykový OLED displej bude disponovat rozlišením 540 × 960 bodů. Smartphone bude poháněn dvoujádrovým procesorem Texas Instruments OMAP4430 s taktem 1 GHz, pro chod aplikací poslouží 1 GB RAM.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zamrzí manýry poslední doby, kterých se naneštěstí chytil i Panasonic. Eluga tedy pravděpodobně nedostane možnost rozšíření vnitřní paměti 8 GB paměťovou kartou. Pro vložení SIM bude nutné mít její microSIM variantu a akumulátor nebude uživatelsky vyměnitelný. To by ani tolik nevadilo, konstrukce telefonu pak může být pevnější, ale do očí bije nízká kapacita 1 150 mAh. Odpovídá tomu udávaný limit 4 hodiny hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Telefon poběží na systému Android 2.3.5 Gingerbread, upgrade na Ice Cream Sandwich očekává výrobce v polovině roku. Systém se bude ovládat trojicí senzorových kláves pod displejem. Eluga se může pochlubit tenoučkou konstrukcí 7,8 mm po celé délce těla, i hmotnost je na smartphone této výbavy velmi příjemných 103 g. Telefon navíc splňuje normu IP57, což jej činí odolným proti prachu a kontaktu s vodou včetně krátkého potopení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Japonci si dali opravdu záležet na konektivitě. Eluga samozřejmě podporuje 3G včetně HSPA+ (21,1 Mb/s pro download), nechybí tradiční Wi-Fi, GPS a Bluetooth 2.1. Navíc je k dispozici DLNA pro bezdrátové sdílení multimédií a NFC pro bezkontaktní styk. Telefon obsahuje 8Mpx fotoaparát s autofokusem, pro blesk už se místo nenašlo. V Panasonicu přehrajete všechny běžné formáty hudby a videa, včetně Ogg Vorbis a DivX/Xvid.

Klepněte pro větší obrázek

V Evropě se Panasonic Eluga začne prodávat v dubnu v černém a stříbrném provedení. Cenu zatím neznáme.

Panasonic Eluga
76 %
rozměry a hmotnost: 123 × 62 × 7,8 mm, 103 g
displej: 4,3'', kapacitní AMOLED, 540 × 960, 256 DPI
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS, EDGE, HSPA (21,1|5,76 Mb/s)
konektivita: microUSB, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, NFC, 3,5mm jack
paměť: uživatelská 8 000 MB, operační 1 024 MB RAM, baterie: 1 150 mAh
procesor: TI OMAP 4430 (2× Cortex-A9, 1 000 MHz, 45nm), PowerVR SGX540
operační systém: Android 2.3 (Gingerbread)
fotoaparát: 8MPx (3 264 × 2 448), video, autofocus
cena: není v prodeji
Klepněte pro větší obrázek
VEIjGJVBXa2U
Diskuze (6) Další článek: V Česku se loni prodaly necelé tři miliony mobilů

Témata článku: Panasonic, , Panasonic Eluga, Nízká kapacita, Evropský kontinent, OGG VORBIS, Těžký kalibr, Pro +, Manýry, Pán, Pan, #Android,