Panasonic G50: suvenýr od kolotočů (test)

Panasonic G50 je jeden z nejmenších mobilů, které si můžete v současné době u nás koupit. Vypadá sice jako hračka, ale je to plnohodnotný telefon s barevným displejem, nechybí mu žádná ze základních funkcí a přidává i něco navíc.

Po dlouhé odmlce přichází Panasonic se svým novým modelem – zástupcem malých a dá se říci i stylových mobilních telefonů. Není bez zajímavosti, že mobil se „montoval“ v české továrně v Pardubicích. Pravděpodobně nadchne zejména mladé uživatele, neboť může podtrhnout jejich osobitý styl, a vzhledem k jeho velikosti by se mohl líbit také ženám, kterým nebudou tolik vadit titěrná tlačítka.

Jen pro ženy?

Když jsem telefon poprvé uchopil do ruky, napadlo mě asi to stejné, co vás – Panasonic G50 je předurčen do dámských kabelek. Bylo by ale chybné zaškatulkovat ho dřív, než se s telefonem blíže seznámíte, protože já už mám teď na něj jiný názor. I když je telefon dost malý, na jeho ovládání si po chvilce zvyknete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Číslicová tlačítka klávesnice jsou sice extrémně drobná, ale přesto se telefon překvapivě dobře ovládá. Velký rozestup i zdvih tlačítek vám dodá při psaní jistotu, že jste stiskli právě tu klávesu, kterou jste chtěli. Pokud si klávesnici telefonu prohlédnete opravdu pořádně, sami uznáte, že pro ženy s dlouhými nehty se rozhodně nehodí. A navíc – názor žen v mém okolí na G50 byl většinou negativní.

Pod lupu s ním

Drobný mobil má klasickou konstrukci, jeho rozměry 80 × 43 × 19 mm i hmotnost 74 g by mu mohlo závidět kdejaké stylové véčko. Telefon se proto hodí k nošení na krku, s čímž výrobce naštěstí počítal a přidal na zadní stranu otvor pro uchycení šňůrky. Vzadu se také nachází reproduktor a konektor pro připojení externí antény.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nepřehlédnutelným prvkem je bezpochyby vnější anténa, na kterou však nedám dopustit. Díky ní se telefon příjemně drží a často vám poslouží i při vyndávání telefonu z kapsy. Baterie mobilu slouží zároveň i jako zadní kryt, vykazovala jen malou vůli při pohybu do stran.

Přední straně dominuje displej a zajímavá klávesnice. Číslicové klávesy doplňují čtyři funkční tlačítka – dvě softwarová a tlačítka s červeným a zeleným telefonem – a směrová klávesa. Klávesnice je společně s displejem ohraničena lesklou, světle modrou barvou s chromovým proužkem na kraji. Ostatní části telefonu pokrývá tmavší modrá metalická barva. Telefon díky tomu vypadá neobvykle, ale na můj vkus je zvolená modrá barva až moc křiklavá, mobil skoro připomíná dětskou hračku. Komu se nelíbí modrá, může si vybrat ze dvou dalších barevných variant – červené a stříbrné. Ve stříbrné se mi asi telefon líbil nejvíce, vypadá dokonce elegantně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefonu nechybí ani konektor pro připojení lehké handsfree sady, najdeme ho na pravém boku přístroje. Na spodní straně se nachází jen zdířka pro nabíječku. Celkově působí mobil pevně a je velmi kvalitně zpracován.

Článek pokračuje v další kapitole.

Témata článku: Panasonic, , Panasonic G50, Kolo, Pan, Vnější anténa, Vltava, Dlouhá zpráva, Test, Velký rozestup, Pán, Duha, SUV, Softwarová klávesa