Panasonic GD 35: chcete jej? (test)

Panasonic GD-35 je zajímavý mobilek s nezvyklým designem, který se nedávno objevil v nabídkách našich operátorů. Víme, jaký tento mobil je a co všech umí.

Oblinka kam se podíváš

Panasonic GD35 je duální telefon, který můžeme s klidným srdcem zařadit do kategorie pro nenáročné uživatele. Ačkoli je všude nakrásně zaoblen, nepůsobí dojmem, že byl stvořen pro tuhle dobu. Barevná kombinace na testovaném přístroji byla modro červená, která se však prodávat nikdy nebude. Na trhu se objeví varianty v černé a bílé barvě (u Radiomobilu) a stříbrná u Eurotelu. Osobně pasuji do role favorita barvu bílou, neboť se mi z nabízených možností, nejvíce zamlouvá. Konektory pro napájení a handsfree hledejme na spodní straně přístroje

 

Panasonic GD35 - tak takhle tento mobilek vypadá.

Zamkneme si baterii

Váha telefonu byla příjemným překvapením, protože patří mezi ty lepší ve své kategorii. Baterie použitá v přístroji má kapacitu 700 mAh, jedná se však o typ Ni-MH. Zajímavostí je uchycení baterie v těle mobilu, pro které je použit zámek se dvěmi pozicemi. Pro SIM kartu je také určena netradiční pozice pod baterkou na spodní straně telefonu. Kryt baterie se díky svému uchycení ani nehne a myslím si, že nás v budoucnosti nečeká žádné překvapení v podobě vrzání.

 

Na levém obrázku vidíte baterii a vpravo je detail na SIM kartu a prostor pod baterií.

Poměrně velký displej je dobře čitelný, ale matricová mřížka je při ztlumeném kontrastu poměrně viditelná. Nastavení kontrastu displeje nabízí celkem deset úrovní. Podsvětlení lze volit ve dvou krocích – slabší nebo silnější.

Čumáček k ovládání

Pětatřicítka se – jak je u telefonu značky Panasonic zvykem – ovládá kurzorovou středovou klávesou ve spolupráci se dvěma softwarovými klávesami, které najdeme pod displejem. Celkem najdeme kolem velké středové klávesy tři tlačítka na levé straně a tři tlačítka na straně pravé. Materiál použitý na všechny klávesy je guma. Klávesy mají nízký zdvih a psaní je přesné a bez překlepů.

 

Panasonic GD-35: detail displeje a gumové klávesnice.

Zavoláme, zavoláme

Do seznamu kontaktů se nejrychleji dostaneme krátkým stiskem klávesy s obrázkem rozevřené knihy, dlouhým stiskem zobrazíme nabídku servisních čísel operátora.

Telefon nemá žádnou vnitřní paměť na kontakty, tudíž se musíme spokojit s kapacitou paměti na SIM kartě. Tvar telefonu zajišťuje pohodlné držení při hovoru. Zvuk je výrazný a hodnotím ho nadprůměrně. V telefonu nenajdeme žádné profily – můžeme buď vyzvánět nebo vibrovat. Vibrace spustíte, pokud déle podržíte tlačítko s křížkem. Jako náhradu za chybějící profily můžeme považovat rozlišení pěti volajících pomocí jiného vyzvánění. Na výběr máme dvacet melodií – protože však v telefonu chybí skladatel, žádnou si sami nesložíte.

Pohled zezadu: chrobáček.

Anglické SMS

Stejná situace se opakuje při pohledu na paměť pro textové zprávy, kde se musíme spokojit pouze s místem na SIM kartě. Kromě klasického vyvolání zpráv z menu telefonu se k nim elegantně dostanete krátkým stiskem klávesy se znakem „zavináče“. Kdo poskočil nad přítomností T9 v mobilu, může zase vychladnout, protože slovník je pouze anglický. Pohodlnější jedinci využijí deset přednastavených zpráv, které pokrývají běžně používaná témata. Na displeji si zprávy přečteme na čtyřech řádcích a stejný počet řádků využijeme i při jejich tvorbě. Telefon bohužel nepodporuje stále více rozšířený standart EMS.

 

Displej: vlevo v pohotovostním režimu, vpravo rozepsaná textovka.

Velký displej pro WAP

Speciální klávesa se znakem „zavináče“ nás po dlouhém stisku ihned přenese do wapového světa. Na výběr máme dva profily připojení. Wapový prohlížeč je ve verzi 1.1, nemůžeme se tedy spojovat zabezpečeným připojením – ale kolik nás by toho využilo. Při wapování nám displej nabídne celkem pět řádků. Nabídku možností při wapování zobrazíte opět stiskem dříve zmiňované klávesy.

Neporazitelné piškvorky

Jelikož je telefon určen hlavně pro mladší generaci, osobně bych očekával telefon nabušený hrami až po okraj. V telefonu objevíme pouze jednu hru – variaci na piškvorky. Hra má šest úrovní a přiznám se, že se mi ji ani jednou nepodařilo dokončit.

 

Vlevo menu, vedle něj hra Piškvorky.

Smíšené pocity

Jsem na rozpacích, jak ohodnotit Panasonic GD35. Po designové stránce mě přístroj vůbec neoslovil, ale může to být jen můj subjektivní pohled. Anténa mohla být sice integrovaná, nicméně v low-endových telefonech se stále ještě drží. Můžu tedy závěrem říci, že telefon nabízí dostatečný počet funkcí přesně těm uživatelům, pro které je určen. A tak tomu má být.

Všechny parametry Panasonicu GD-35 najdete v naší databázi.

 

Diskuze (35) Další článek: Paegas nabízí zvonění ve stylu Pána prstenů

Témata článku: Panasonic, , Panasonic GD35, Pan, Panasonic GD, Rozepsaná textovka, Test, Pán