Panasonic GD 95: opravdu super mobilek (test)

Nejnovější mobilní telefon značky Panasonic vyšší třídy nese dosud nejvyšší výrobní číslo – GD 95 – a troufám si říct, že se dostal zatím nejdál ze všech mobilních Panasoniců také funkčně.

Displej jako z pohádky

Zřejmě každému padne první pohled na „obří“ displej mobilu. Větší displej mají pouze komunikátory Ericsson R380, Nokia 9x10 a Motorola Accompli, z „obyčejných přístrojů jej nenabízí žádný současný telefon. I komunikátory se však mohou zastydět, protože deset řádků zobrazených na displeji pro ně zdaleka není standardem. Pro představu velikosti – Panasonic rozměrově i hmotnostně připomíná mobily Sony CMD-J5/6, jen displej je téměř dvakrát delší. Velký displej také opticky mobil zvětšuje, po uchopení do ruky však zjistíte, že do ní padne docela pohodlně. U japonských výrobců elektrotechniky je obvyklá nízká hmotnost jejich výrobků a také tento Panasonic není výjimkou – patří k těm výrazně lehčím mobilům a to je vzhledem k rozměrům příjemné.

Seznamte se - to je Panasonic GD 95.

Sympatický

Ačkoliv se při čelním pohledu může zdát mobil docela velký, už při bočním pohledu budou i „minimalisté“ uspokojeni, protože šířka telefonu je pouhých čtrnáct milimetrů. Na hubenosti přístroje se velkou měrou podílí také ultratenká baterie, kterou vzhledem k její kapacitě hodnotím jako docela výkonnou – pokud z mobilu nebudete neustále telefonovat a budete spíše „na příjmu“, s vypínáním na noc vám baterie vydrží klidně týden, záleží ovšem také na kvalitě signálu GSM v místě vašeho nejčastějšího pobytu. Na druhou stranu, chcete-li mobil rychle vybít, stačí v menu nastavit trvalé podsvícení displeje. To ale zřejmě potřebovat nebudete.

 

Panasonic 95 z různých světových stran - displej skutečně nelze přehlédnout.

Při standardním nastavení mobilu vás ale může potkat jedna nepříjemná situace, zvláště v nočních hodinách. Pokud je totiž telefon vybitý, celé dvě minuty vám to hlasitým pípáním v pětisekundových intervalech dává najevo, než se úplně vypne. V noci jsou tyto signály docela spolehlivým budíkem, po kterém hned tak neusnete. Výstražné tóny signalizující vybití baterie bohužel nelze vypnout. 

Deset řádků do mobilního nebe

U hlavní „atrakce“ mobilu, tedy velkého displeje, se na chvilku zastavíme. Již jsem zmiňoval, že kapacita displeje je deset řádků textu (ať už při práci s textovými zprávami, WAPem nebo elektronickou poštou). K tomu ale ještě připočtěte horní a dolní stavový řádek a máte konečně celou plochu displeje. Vzhledem k tomu, že na každý řádek se vejde přesně šestnáct znaků, jistě si sami spočítáte, že na displej mobilu se vejde celá napsaná textovka. To je opravdu pohodlné. Při jejím psaní můžete lehce odhadnout, kolik znaků textu vám ještě kapacita textovky dovolí a snad proto tedy Panasonicu chybí klasické odpočítávání napsaných znaků. Předchozí devadesátkový mobil Panasonicu – GD 93 – se pyšnil možností nastavení sedmi barev podsvícení displeje. „Pětadevadesátka“ je v tomto ohledu poněkud skromnější, přesto ale může podle vašeho přání svítit mobil bíle, světle oranžově nebo zeleně.

   

Komentáře zřejmě není přiliš třeba - těmito barvičkami s můžete svítit.

I kdyby měl být na velkém displeji zobrazen čas, datum, název operátora a další možné obecné údaje, vypadal by displej docela nevyužitě. Proto můžete v mobilu najít několik desítek pozadí displeje. Tedy je jich přesně 30 a vybrat si v nich může po troše přebírání každý. Já jsem si vybral štěkajícího psa, který mi na displeji vydržel po celé tři týdny testování telefonu. Hračičkové však mohou mít jiné pozadí každý den v měsíci.

Kromě pozadí displeje si můžete zvolit také jeden ze dvou způsobů animací, které vás překvapí vždy při zapínání a vypínání telefonu. Displej můžete přizpůsobit vašim představám ještě dvěma dalšími způsoby – nastavením kontrastu v jedenácti stupních nebo volitelnou dobou podsvícení, která může být deset, třicet nebo šedesát sekund, případně můžete podsvětlení úplně vypnout nebo naopak trvale zapnout.

Joystick a jeho sourozenci

Na pohodlnosti práce s telefonem se samozřejmě nepodílí pouze displej, ale také ovládací tlačítka mobilu. Těm vévodí pětisměrný joystick, kterým lze velmi lehce pohybovat (neklade skoro žádný odpor). Slouží převážně pro vstup do menu a jeho ovládání a jako potvrzovací tlačítko. Jako pomocná ovládací tlačítka slouží také dvě stříbrné klávesy po obou stranách joysticku. Pravé slouží pro korekce nebo návrat v menu o jednu úroveň výš, levým se z pohotovostního režimu dostanete k telefonnímu seznamu, můžete měnit znaky v režimu psaní textových zpráv, případně vyvolat speciální menu při prohlížení wapových stránek. Pro začátek a konec telefonátu slouží tlačítka se zeleným a červeným sluchátkem, po stisku druhé z uvedených kláves také rychle vystoupíte z menu až do pohotovostního stavu. Numerické klávesy nemají žádnou zvláštní funkci kromě vytáčení čísel a rychlé volby, pouze mřížka rychle zapíná či vypíná vibrační vyzvánění. To má dva typy, buď souvislé nebo přerušované.

 

Srovnání velikosti s běžnou bankovní kartou a detail gumové ucpávky konektoru pro bondovku.

Jiná tlačítka na telefonu nenajdete. Všechna vidíte při čelním pohledu, mobil nemá žádné boční klávesy. Na levém boku vedle vstupu pro nabíječku najdete konektor pro připojení bondovky. Aby byl popis vzhledu telefonu úplný, nesmím zapomenout na dvoubarevnou diodu vpravo nahoře nad displejem. Ta signalizuje příchozí hovory a textovky nebo vybitý či nabíjející se mobil.

A co menu?

Po přímém stisku joysticku se dostanete k hlavní nabídce menu, kterou tvoří devět grafických ikon nejdůležitějších skupin funkcí. Nabídka je téměř vždy stejná, rozdíl je pouze v první položce shora v prostředním sloupci. Vložíte-li do mobilu kartu SIM se SIM Toolkitem, bude na této pozici ikona s nabídkou SIM Toolkitových aplikací, je-li vaše SIMka bez SIM Toolkitu, budete mít na tomto místě ikonu Hry.

V menu telefonu můžete brouzdat buď pomalu pomocí joystisku, kdy potvrzujete vybrané funkce nebo rychleji pomocí číselných zkratek funkcí. Stačí znát přesné umístění funkce. Tak můžete například stiskem klávesové sekvence joystick – 6 – 1 – 3 – joystick začít rovnou psát novou textovku nebo joystick – 1 – 4 – 3 nastavovat barvu podsvícení displeje.

Tip: Pro zamknutí klávesnice stiskněte joystick, čtyřku a opět joystick. Klávesnici opět uvolníte dvojitým stiskem joysticku.

Má pamatováka

GD 95 disponuje pamětí pro dvě stovky telefonních čísel na kartě SIM a také stejným množstvím záznamů přímo v telefonu. Do telefonního seznamu se dostanete buď rychle stiskem levého ovládacího tlačítka nebo pomaleji z menu telefonu. Volbou z menu si můžete vybrat, zda se podíváte do seznamu na kartě SIM nebo v paměti telefonu. Přístroj si pamatuje, se kterým seznamem jste pracovali naposled a do toho vás také přepne po stisku levého ovládacího tlačítka. Ukládáte-li nové telefonní číslo do seznamu na kartě SIM, budete se muset spokojit pouze se zadáním telefonního čísla a jména, jestliže však nové číslo uložíte do paměti mobilu, lze k němu kromě jména přiřadit také e-mailovou adresu a navíc je toto číslo možné zařadit do některé z devíti vyzváněcích skupin (pro více čísel společně). Deseti číslům bez rozdílu jejich umístění v paměti lze přiřadit také soukromý „vyzváněcí profil“. „Vyzváněcí profily“ či skupiny můžete odlišit různou melodií, animací (na výběr je jedenáct obrázků) a barvou podsvícení displeje.

Telefonní čísla na pozicích 1 – 10 v telefonním seznamu můžete vytáčet pomocí rychlé volby – dlouze stisknete příslušnou numerickou klávesu, objeví se dané telefonní číslo a zeleným sluchátkem můžete zahájit hovor. Jako zdroj pro rychlou volbu může sloužit jak telefonní seznam v paměti mobilu, tak i na kartě SIM, můžete si jej vybrat z menu stejně jako pevnou volbu úplně zakázat. Pamatujete-li si číslo pozice telefonního čísla, můžete využít další variantu rychlého vytáčení. Zadejte číslo pozice telefonního čísla a stiskněte křížek. Zobrazí se příslušné telefonní číslo, které můžete opět vytočit zeleným sluchátkem. A jako třešnička na dortu je tady hlasové vytáčení k pěti telefonním číslům– jednoduše namluvíte jména k vybraným číslům (z obou telefonních seznamů) a konkrétní číslo pak vytočíte tak, že déle podržíte joystick v jednom ze čtyř základních směrů, až se na displeji objeví hláška „Vyvolejte hlas. příkaz“. Pak vyslovíte kouzelné slůvko a telefon začne vytáčet číslo požadovaného člověka.

Jak telefonovat pohodlněji

Mobil nabízí pomoc také při vytáčení mezinárodních telefonních čísel. Jestliže dlouze stisknete tlačítko s nulou, až se na displeji objeví křížek a poté pohnete joystickem nahoru nebo dolů. Zobrazí se zkratky všech zemí a po vybrání konkrétní země a potvrzení joystickem se vám ukáže mezinárodní předvolba. Pak už můžete zadávat přímo místní telefonní číslo.

Máte-li více telefonních čísel a sami si je všechna nepamatujete, můžete si do GD 95 uložit i tři vlastní čísla. To ale není nic výjimečného, podobnou funkci má většina současných mobilů.

 

Detail klávesnice a zvonítka s anténou

Pokud telefonujete, můžete po stisku joysticku nahoru nebo dolů měnit hlasitost sluchátek nebo  se přímým zmáčknutím přepnout do speciální nabídky, z níž lze zapnout hlasitý příposlech – ten je mimochodem zřejmě nejkvalitnější ze všech telefonů, kteří jím disponují, protože ani při nejvyšší hlasitosti nijak výrazně nezkresluje zvuk. Dále je také možné nahrát jednu ze dvou možných hlasových poznámek, řídit konferenční hovory nebo vyvolat speciální „osekané“ menu s přístupem do telefonního seznamu, kalendáře, zpráv, WAPu nebo nahrávání hlasové poznámky. Hlasové poznámky můžete nahrát pouze dvě, maximální délka je 18 sekund a nahrávání je možné pouze při probíhajícím hovoru. Nahranou poznámku si poslechnete v telefonu v menu joystick – 8 – 2 buď klasicky ve sluchátku nebo také hlasitým příposlechem.

Textovky – malý úkrok stranou

Již jsem zmiňoval, že velmi pohodlná je práce s textovými zprávami, protože se celá textovka většinou vejde na jeden displej, není to ovšem pravidlem vždy. Obzvláště při odesílání textovky z webových bran operátorů bývá text formátován a nezobrazuje se až do konce řádků a tak je přece jen pár slov mimo obrazovku. Jeden dva stisky joysticku navíc ale určitě nijak nevadí. Samotné psaní esemesky mě ale zklamalo. Abyste mohli začít psát novou textovku, je třeba osmkrát (při pohybu v menu) nebo pětkrát (za použití číselných hodnot menu) pohnout joystickem! Vzhledem k tomu, že textovky jsou zdaleka nejpopulárnější mobilní službou bych očekával, že se k jejich psaní dostanu pohodlně stiskem jednoho tlačítka. Při samotném psaní textovky také není mobil zrovna z nejrychlejších.

Deset řádků na displeji, to tu ještě nebylo.

Navíc jsme v testovaném telefonu neměli k dispozici český slovník T9 a tak bylo psaní opravdu zdlouhavé. Ten zřejmě nebude ani ve finální verzi. Dál už mohu práci s textovkami zase jen chválit. Můžete si vybrat, zda vám bude automaticky chodit potvrzení o doručení textovky, případně nastavit telefon tak, aby se vás na potvrzení ptal před každým odesláním SMS. K dispozici máte také dvanáct předdefinovaných textovek – deset je pevně daných, dvě si můžete upravit sami. Hodit se může také funkce automatického mazání textovek. Nejedná se ale o plnohodnotné smazání textovek třeba k určitému datu nebo po dané době od přečtení zprávy. Můžete si vybrat buď volbu „číst přijaté“, kdy v případě zaplněné paměti přepíše nová textovka nejstarší přečtenou zprávu, nebo možnost „vše přijaté“; pak nové esemeska přepíše nejstarší zprávu bez ohledu na to, zda jste si ji už přečetli nebo ne. Škoda jen, že se nějaké ty esemesky už nevešly do vnitřní paměti GD 95, což by uvítal snad každý uživatel.

E-maily v kapse i v mobilu

Kromě práce s esemeskami najdete pod ikonkou Zprávy také nabídku E-mail. Z toho je zřejmé, že Panasonic umí pracovat i s vaší elektronickou poštou. Pokud e-mailový klient správně nastavíte, začne stahovat vaši elektronickou poštu a to naštěstí od nejnovějších zpráv. Rychlost stahování je velmi potěšující – mých sedm nových e-mailů dokázal mobil stáhnout asi za minutu. Zprávy se stahují přímo celé, bez náhledů; pokud je e-mail příliš dlouhý, mobil zobrazí pouze dostupnou část zprávy a poté napíše dlouhá zpráva. E-mailový klient také informuje o případných přílohách elektronického dopisu. Po stáhnutí nových e-mailů se displej rozdělí na tři okna. V tom největším se ukazují na šesti řádcích odesílatelé jednotlivých e-mailů a čtyři druhy ikon (přečtené, nepřečtené, uzamčené – vysvětlení dále v textu a neúplné zprávy), druhé dvouřádkové okno zobrazuje předmět zprávy a v posledním okně se na jednom řádku dozvíte čas přijetí e-mailu.

 

Pod baterií se ukrývá - SIM karta.

Zprávy si přečtete jednoduše pohybem joysticku směrem dolů. Do paměti telefonu se vejde 40 přijatých e-mailů. Pokud je plná paměť, mobil staré dopisy přemaže. Důležité e-maily ale můžete „zamknout“ – takové zprávy pak nelze přepsat. E-maily můžete z telefonu samozřejmě také posílat – vyplníte pole komu, kopie, věc a obsah zprávy, můžete si také vytvořit svůj elektronický podpis, který lze jednoduše vložit na konec zprávy. Odchozí e-maily se ukládají do paměti, vejde se jich tak ovšem pouze deset. Pracovat s nimi můžete stejně jako s přijatými elektronickými dopisy. Mobil umožňuje uložit do paměti nastavení až tří poskytovatelů elektronických internetových schránek, z nichž pak můžete stahovat novou poštu.

Zážitek z wapování

Ačkoliv nepatřím mezi fanatické zastánce WAPu, na Panasonicu GD 95 mě wapování znovu oslovilo. Přece jen deset řádků aktivního displeje se jen tak nevidí a takto zobrazená wapová stránka už opravdu vypadá jako malý Internet. Ve wapových stránkách brouzdáte pomocí joysticku, který nejen aktivuje jednotlivé odkazy, ale slouží také pro jednoduchý pohyb vpřed a zpět mezi načtenými stránkami. Stiskem levého ovládacího tlačítka vyvoláte wapové menu, z něhož se můžete podívat do svých záložek (těch se do mobilu vejde patnáct), zadat vlastní wapovou adresu, na kterou se chcete podívat, znovu načíst danou stránku, resetovat paměť cache nebo ukončit prohlížení. To je možné také stiskem červeného sluchátka – mobil pak pracuje v režimu offline a vy si můžete načtené stránky prohlížet bez toho, abyste platili za připojení. Práce s WAPem se mi na pětadevadesátce opravdu líbila.

Mobil na přání

Mobil je plný užitečných funkcí a tak mě vlastně ani moc nepřekvapily možnosti přizpůsobení mobilu „na tělo“ každému uživateli. I když jsou to často maličkosti, právě těch si člověk po čase všímá nejvíc, protože běžné funkce se omrzí. Na pětadevadesátce si můžete sestavit úvodní pozdrav z 48 znaků, tedy využít tři řádky z deseti. Mohlo to být ale klidně i víc, pak by byl prostor pro obrázky z alfanumerických znaků, které většinou znáte z textovek na Nokiích. Také zvuk při mačkání kláves si můžete sami vybrat ze dvou možností, případně jej úplně vypnout, což je vhodné zvláště při psaní esemesek s ohledem na vaše okolí. Mobil nabízí třiadvacet vyzváněcích melodií (některé jsou dokonce vícehlasé – polyfonické), které můžeme rozdělit do několika skupin. Melodie s čísly 1 až 15 jsou pevně nahrány a nelze je změnit.

Vyzvánění s čísly 16 až 20 jsou přepisovatelná a vyhrazena pro melodie, které do mobilu nahrajete přes kabel. Vyzvánění si budete moci v nejbližších týdnech stáhnout také z webu Panasonicu. Vybrané melodie si můžete poslat jako krátkou textovou zprávu. Když vám tato textovka přijde na mobil, stačí si jen vybrat, na kterou pozici novou melodii uložíte. Vyzvánění 21 a 22 si můžete sami nahrát přes mikrofon. Standardně je nahrána kukačka a zvuk sirény (ideální jako ranní budík), můžete si však nahrát třeba mňoukající kočku, děsivý výkřik, kousek vaší oblíbené písně nebo vlastní slova typu „Zvoní mi mobil“. Tím jistě překvapíte svoje kamarády a okolí. Konečně poslední melodii s číslem 23 si můžete sami zkomponovat pomocí skladatele. Postup je sice složitější, grafické znázornění jednotlivých tónů však velmi pěkné a pochopitelné i pro laika.

Bijte červy!

Velký displej a povedený joystick doslova svádí k téměř akčním hrám a je tedy velká škoda, že v telefonu najdeme pouze dvě hry. Vcelku neoriginální je 15 Puzzle, tedy skládačka patnácti čísel na šestnácti polích, zato druhá hra je doslova nářez. Využívá se při ní všech dvanácti alfanumerických kláves a jde o to, bacit baličkou po hlavě červy vylézající z dvanácti různých děr. Asi jste už pochopili, že každá klávesa odpovídá jedné díře. Ze začátku to ještě jde, protože rychlost je malá a červíci vylézají po jednom, na konci už však červi vylézají ďábelsky rychle a minimálně po dvojicích. Hru snad není možné dohrát bez ztráty života a dokáže vás udržet opravdu dlouho.

 

S klackem na hada...

Kalendář se vším všudy

Za zmínku stojí určitě také kalendář. Nabízí mimo jiné místo pro stovku událostí, patnáct šablon s často používanými slovními spojeními (mohou být dlouhé maximálně 16 znaků) a třicet pozic pro nastavení svátků. Pro jednotlivé položky v klasickém kalendáři nastavujete čas, typ opakování (jednou, denně, týdně, ročně), datum platnosti (do kdy se má událost opakovat), upozorňování na nastavené svátky, konkrétní poznámku dlouhou maximálně na šest řádků (tedy 96 znaků textu), k níž můžete přidat také kontaktní telefon nebo vkládat patnáct předdefinovaných slov a nastavit typ upozorňovacího vyzvánění. Díky přehlednému displeji je i práce s kalendářem velmi pohodlná.

Pro kalendář je místa víc než dost.

Mezi další povedené funkce patří také čtyři alarmy, fungující i s vypnutým mobilem, dvojí čas – místní a například světový, možnost automatického zapnutí či vypnutí v předem daný čas, kalkulačka a převodník měn.

GD 95 se povedl

Jestliže na první pohled mi připadal mobil zajímavě, na ten poslední ho hodnotím jako opravdu povedený kousek mobilní elektroniky. Nenapadá mě nic podstatného, co by novému Panasonicu chybělo. I když to funkcemi není mobil pro manažery, všem ostatním skupinám uživatelů by se měl líbit. Já si ho docela dovedu představit jako jeden ze svých telefonů.

Přehled všech funkcí a vlastností tohoto mobilu najdete v naší databázi.

 

Diskuze (40) Další článek: Mladé dívky chtějí animované textovky!

Témata článku: Panasonic, , Sup, Pan, Kouzelné slůvko, Elektronický podpis, Nové es, Test, MOBI, Nová textovka, Nepříjemná situace, Pán, Super +, Šup, Panasonic GD, Wapová stránka, Mobil, Mezinárodní předvolba, Jednotlivý tón, Super