Panasonic GD67: barevný luxus pod devět tisíc (test)

Panasonic GD67 je první telefon nejnižší třídy s barevným displejem a cenou pod deset tisíc korun. Pokud chcete vědět, proč je jeho cena tak nízká, čím vás může překvapit a jestli se vyplatí, máme pro vás velkou recenzi.
Kapitoly článku

Mobilní symfonie

Aby se dalo poslouchat vyzvánění telefonu, mělo by už dneska být vícehlasé. Panasonic na módu v tomto ohledu nezapomněl a tak si v mobilu můžete vybírat z patnácti vícehlasých melodií, které jsou – jak jinak u japonského telefonu – velmi pěkné a hrát v nich může až šestnáct různých nástrojů. Patnácti vícehlasými vyzváněcími melodiemi ovšem nabídka zvuků zdaleka nekončí, protože telefon nabízí ještě dalších pět „klasických jednohlasých melodií, dvě místa v paměti pro vlastnoručně nahrané zvuky (co třeba kvákání žáby nebo houkačka policejního auta?), pět pozic pro melodie stažené z WAPu, jedno místo pro jednohlasou melodii, kterou si budete chtít v mobilu složit sami a konečně jedenáct melodií navržených speciálně pro zvuk SMS. Co se týče stahování melodií z wapových stránek, doporučuji se zaregistrovat na serveru wap.panasonicbox.com. Podívejte se určitě i na web www.downloadpolyphonic.com, odkud je možné nechat si poslat vícehlasá vyzvánění i textovou.

Z možností při telefonování bych ještě vynesl hlasité handsfree. To sice není nejhlasitější v porovnání s jinými mobily, jeho zvuk je ale natolik vyvážen, že není ani při nejvyšší hlasitosti patrné zkreslení. Důležitou část hovoru (max. 18 vteřin) si můžete zaznamenat v paměti. Funkce jako hlasové nebo rychlé vytáčení jsou už docela obvyklé i u jiných mobilů nižší třídy.

Paměť tam, kde má být

Dostávám se k textovým zprávám a tady musím Panasonicu hned na úvod vyseknout velkou pochvalu. Jako jeden z mála mobilů nižší třídy si umí zapamatovat i SMS a to rovnou stovku. Proč jen na vášnivé esemeskáře nemyslí i jiní výrobci mobilů a paměť na SMS je v mobilech stále tak výjimečná? Vůbec nevadí, že paměť pro SMS je sdílená a ukládají se do ní jak přijaté, tak i odesílané zprávy.

 

Stovka zpráv v paměti je docela dost, takže bych očekával i možnost hromadného mazání zpráv. Ta bohužel chybí, místo toho si ale můžete zvolit automatické mazání textovek: buď přijaté a přečtené zprávy – takové pak nebudou rovnou smazány, ale přepsány dalšími příchozími textovkami od nejstarších po nejnovější, nebo všechny přijaté zprávy – takto budou nahrazeny všechny SMS bez ohledu na to, zda jste je už přečetli. Stejně si myslím, že je nejlepší mazat textovky rovnou po přečtení – buď se rozhodnete si ji v paměti nechat uloženou nebo ji prostě rovnou smažete.

 

Už jsem mluvil o pomalejší odezvě telefonu a to se samozřejmě projeví i při psaní SMS. Pomalý telefon je pro psaní SMS velký nepřítel, ne však v okamžiku, kdy má jako GD67 český slovník T9, takže si pak stačí jen zvyknout na jeho ovládání. Mobil umí také psát najednou dlouhé SMS o délce až 640 znaků, tedy jako čtyři běžné textové zprávy.

Microsoft Word v mobilu?

Panasonic GD67 nabízí v režimu práce s textovými zprávami jednu unikátní funkci: Můžete si označit část textu a buď ji zkopírovat do schránky (paměti) mobilu nebo rychle vyjmout, podobně jako v textových editorech na PC. Pokud označený text zkopírujete do paměti, můžete jej vkládat do dalších textovek až do doby, než do paměti uložíte nový text nebo mobil vypnete – po vypnutí totiž text ze schránky zapomene. Psaný text v SMS můžete i formátovat, tedy zvolit jeho styl (tučné písmo nebo kurzíva) a velikost, ovšem formátování se projeví pouze při čtení textovky na jiném mobilu Panasonic GD67 nebo GD87.

GPRS v základu

Nechám stranou některé funkce dnes už zcela běžné, o nichž není třeba podrobněji mluvit a stačí jejich přehled v infoboxu, a zmíním se jen o těch, které mě něčím překvapily. Drobnůstka je budík, který sice není opakovaný, ale umožňuje nastavit si čtyři různé časy buzení. Daleko cennější je bezpochyby GPRS typu 4+1, které můžete využít nejen pro WAP, ale i pro rychlé datové přenosy. U mobilů nižší třídy nenajdete GPRS zrovna moc často, takže GD67 opět pochvalme.

 

Patříte-li k hravým mobilistům, budou vás v mobilu asi zajímat i hry. Ty jsou v mobilu pouze dvě. Zdá se mi to málo, protože na barevném displeji by vypadaly určitě dobře. Takto se tedy musíte spokojit pouze se dvěmi logickými hrami, z jejichž názvů poznáte japonský původ mobilu: Principem Atumu (v češtině by se mohla hra jmenovat Atom a bylo by vše už podle názvu jasnější) je složit z několika atomů molekulu tak, aby byly využity všechny vazby a molekula byla dokonale spojená. Máte pouze dvacet pokusů (v nejjednodušší variantě hry s dvanácti různými atomy, v nejobtížnější je pak 36 atomů a 45 pokusů), jak jednotlivé atomy složit do celé molekuly, přičemž předem nevíte, jak má výsledná molekula vypadat a navíc ještě stavíte v omezeném prostoru s překážkami, takže musíte opravdu dobře přemýšlet, kam s kterou částí molekuly. Druhou hrou je Kimang a vaším úkolem je v ní navést pomocí trampolín kuličku na předem určené místo. Tato hra je ještě obtížnější, protože stačí jedna chyba a můžete začít hrát od začátku.

Barevný WAP si zamilujete

Návrháři Panasonicu DG67 asi měli rádi číslo 100. Nejenže označuje kapacitu paměti pro telefonní čísla a textové zprávy, ale také množství záznamů, které můžete uložit do kalendáře. Ten patří spíše k jednodušším, takže nenabízí moc dalších funkcí. Kromě upozornění na událost v daný čas si můžete vybrat ještě opakování a uživatelé s mnoha kamarády asi ocení upozorňování na svátky.

Nijak podrobněji nemá smysl rozebírat ani wapový prohlížeč, protože nabízí opět průměrné možnosti využití, ovšem díky barevnému displeji nadprůměrný efekt zobrazovaných stránek. Hodit by se vám mohla funkce označení stránky, ke které se budete chtít v libovolné fázi wapování rychle vrátit, možnost uložení devíti záložek do paměti (tady už si na oblíbenou stovku míst v paměti návrháři asi nevzpomněli) a nastavení doby nečinnosti, po které se mobil automaticky z WAPu odpojí.

Diagnóza – doporučeno

Vyjmenoval jsem snad všechny nejdůležitější funkce a můžete si tak z nich udělat o telefonu obrázek sami. Podle mého názoru je Panasonic GD67 povedeným telefonem za lákavou cenu, který by mohl (a měl) řadu uživatelů zaujmout. Nasadil docela vysokou laťku konkurenci – barevný displej, GPRS, vícehlasé melodie, kapacita paměti, originální vzhled a další možnosti za cenu pod devět tisíc korun jsou rozhodně lákavé a jak známo, po nějakém čase jde cena ještě o kousek směrem dolů. Přímí konkurenti Sagem My X-5 nebo Sony Ericsson T300 tak budou muset nasadit podobně lákavou cenu a to je jistě pro zákazníky příjemná představa. Tak či tak přibyl v Panasonicu GD67 uživatelům, kteří hledají svůj příští mobil v nižší třídě další kandidát, o kterém se vyplatí při rozhodování uvažovat.

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Panasonic GD 67
  • Zapůjčil: Panasonic ČR
  • Cena: 8977 Kč (Oskar), 4977 Kč zvýhodněná cena (Oskar)

Témata článku: Panasonic, , , Panasonic GD67, Sony Ericsson T300, Pan, Panasonic GD, Tisíc, Symfonie, Tis, Lux, Test, Diagnóza, Bar, Devět, Pán, Rychlé listování, Příchozí textovka, Patrné zkreslení