Panasonic GD67: příjemné překvapení (zkušenosti)

S modelem GD67 vypálil Panasonic před časem rybník všem svým konkurentům. Za rozumnou cenu nabídl mobil s barevným displejem a celou řadou zajímavých funkcí. Jaké jsou mé zkušenosti po půlročním používání?

Když jsem si mobil přinesl domů a vybalil ho z krabice, vcelku příjemně mě překvapil svou subtilností, protože z reklamních fotografií jsem mu přisuzoval větší velikost. Součástí balení je dle mého názoru klasická výbava skládající se z cestovní nabíječky, baterie o kapacitě 690 mAh, dokumentace a také specialitka tohoto telefonu - výměnné papírky určené pro zasunutí za zadní průhledný kryt mobilu. Abychom nebyli omezováni pouze obrázky přibalenými výrobcem, přibalil Panasonic i šablonu pro vytváření vlastních obrázků, aby bylo možné si mobil vyšperkovat podle svého gusta.

Odolnost až na prvním místě

Konstrukce mobilu je i přes použitý materiál (plast) velmi povedená. Přístroj je pevný a po všem, co jsem s ním již zažil, ve stále dobrém stavu. Jediné, co mě trošku mrzelo ihned po vybalení z krabice, bylo nepříjemné vrzání v oblasti spárů kolem displeje (za to může nejspíš použitý plast). Nutno podotknout, že mobil mám již půl roku a ono vrzání se nijak nezvětšilo a nepozoruji ani žádné jiné opotřebení konstrukce, snad až na průhledný plastový kryt na zadní straně (o tom později).

Další konstrukční specialitkou modelu GD67 je vtipné ukrytí rozhraní přístroje. Na spodní straně, kde byste běžně čekali systémový konektor, uvidíte pouze modrý, na první pohled napevno umístěný kryt. Na druhý pohled si již všimnete malého vybrání na zadní straně přístroje. Když na toto místo zatlačíme, kryt konektoru díky pružině vystřelí a odklopí se na stranu - ukáže se konektor, včetně zvukového kanálku pro mikrofon. Ze začátku jsem měl strach, jak dlouho mechanismus vydrží funkční, protože už na první pohled nevypadal příliš důvěryhodně.

   

Mé obavy se vyplnily jen napůl. Občas se stane, že po odjištění kryt vystřelí, uvolní se ze svého uložení, odletí a dopadne jeden až dva metry ode mě. Naštěstí jde kryt celkem lehce nasadit zpět a nadále používat. Nyní (již podvědomě) kryt při otevírání raději jistím rukou. Možná se to nezdá, ale je to jen drobnost, která nijak výrazně funkčnost telefonu neomezuje. Kryt musíte také odklopit, chcete-li vyměnit obrázek na zadní straně přístroje, nebo manipulovat s baterií či kartou SIM. Kryt totiž jistí zadní průhledný plastový díl, který bez jeho odjištění nesundáte.

Škrábancům se nevyhnete

Kryt je bohužel vyroben z měkkého a hlavně tenkého plastu, takže je potřeba dávat si pozor, abych jej při manipulaci nezlomil, nebo nenaštípl. I když je zadní kryt vybaven vystouplými místy, která by jej měla chránit proti poškrábání, poškrábání dříve či později neujdete. Nejedná se ale o nic tragického. I přes značný stupeň poškrábání na mém je na mém telefonu obrázek krásně vidět. Na boku přístroje nalezneme dále konektor hands-free, zajištěný gumovou krytkou napevno připojenou k telefonu, takže pokud ji neutrhnete, určitě ji neztratíte.

Na horní ploše je vícebarevná dioda. Čelní straně dominuje displej s joystickem. U joysticku se na chvíli zastavím, protože je to jeden z nejdůležitějších ovládacích prvků telefonu. Joystick je všesměrový (čtyři směry  +  stisknutí). Palec po něm neklouže, protože má hranaté okraje. Měl jsem strach, jak dlouho joystick vydrží. V přístroji je uložen v gumovém prstenci, který jej obklopuje ze všech stran, což ve mně velkou důvěru nevzbuzovalo. Opak je ale pravdou. Asi po týdnu intenzivního používání se joystick trošičku uvolnil (je to běžný jev), ale u toho zůstalo. Telefon mám již půl roku a joystick je stále perfektně funkční. Tomuto prvku opravdu nemám co vytknout. Stejně tak dobrá je klávesnice. Tlačítka mají optimální zdvih a při mačkání kláves cítíte zřetelné cvaknutí.

Barvy musí stačit

První, k čemu se asi nejdříve stočí vaše pozornost po zapnutí telefonu, je barevný displej schopný zobrazit až 256 barev. Vím, že to není žádná sláva, dnes máme displeje schopné zobrazit desítky tisíc barev, nezapomínejme ale, že GD 67 je low-end a ne manažerský telefon. Pro mé potřeby je displej zcela dostačující, ale někteří si stěžují, že překreslování není dostatečně rychlé. Je to tak, na displeji jsou skutečně občas vidět "duchové", ale myslím, že to není závada, kvůli které bych si telefon nekoupil.

Displej je samozřejmě pasivní, i přes možnost regulace kontrastu je velmi těžké z něj číst na přímém slunci. To je ale úděl všech pasivních displejů a mnoho s tím nenaděláme. Podsvětlení displeje včetně klávesnice je silné a velmi vyvážené, takže tady japonského výrobce opět pochválím. S displejem velmi úzce souvisí výdrž baterie, která se u mě pohybuje v rozmezí tří až čtyř dnů, což je dle mého názoru dostačující. Nabíjení trvá přibližně hodinu, což je také velmi slušný výsledek.

Témata článku: Panasonic, Panasonic GD67, Pán, Skvělá funkce, Příjemné překvapení, Překvapení, Pan, Panasonic GD, Denní opakování, Pře, Animovaný Gif, Příjem, Zkušenost