Panasonic GD87: bude ještě lepší, než jsme si mysleli (test)

Máme k dispozici téměř finální český Panasonic GD87. Oproti anglické verzi telefonu, o které jsme psali dříve, obsahuje několik velmi zásadních inovací: například paměť pro 200 SMS v telefonu.
Kapitoly článku

 
Panasonic GD87 je tak zvané velké véčko

Petr Broža loni v říjnu napsal podle anglické testovací verze Panasonicu GD87 rozsáhlou recenzi. Aktuální český firmware ale obsahuje několik až nečekaných novinek, díky kterým se GD87 na žebříčku mobilních telefonů posunul o hezkých pár příček výš.

Nemyslím to jen obrazně. Podle redakční srovnávací metodiky je mezi současnými více než devadesáti mobily Panasonic GD87 na devátém místě jako první telefon véčkové konstrukce:

  • 1. Siemens S55: 826 bodů z 1 000 možných
  • 2. Sony Ericsson T68i: 817 bodů
  • 3. Nokia 6610: 814 bodů
  • 4. Nokia 7210: 802 bodů
  • 5. Nokia 5100: 802 bodů
  • 6. Nokia 6100: 800 bodů
  • 7. Nokia 7650: 783 bodů
  • 8. Sony Ericsson T300: 782 bodů
  • 9. Panasonic GD87: 745 bodů

 
Když telefon rozevřete, je na délku větší než většina jiných mobilů

Novinky

Telefon je podstatně rychlejší. Betaverze, kterou jsme testovali, byla hodně pomalá a konkrétně psaní SMS doslova utrpení. Pohyb v menu je nyní rychlejší a pohodlně se používá i editor textových zpráv; byly zkráceny prodlevy při psaní znaků na jednom tlačítku

Telefon má paměť pro SMS. V původní verzi bylo možné textovky ukládat pouze na kartu SIM, nyní se do vnitřní paměti telefonu vejde 200 SMS. Nelze je bohužel smazat najednou, na druhou stranu to ale nejspíš nebude vadit, protože přečtené zprávy se při nedostatku místa mohou automaticky mazat.

   
 
V současnosti u mobilu asi nenajdete lepší displej než nabízí Panasonic GD87

SMS lze psát s českým slovníkem T9. Na rozdíl od levnějšího modelu GD67 telefon nepoužívá slovník T9 s háčky a čárkami, takže nezkracuje zprávy. Velmi praktický je učící režim: i když píšete SMS běžným způsobem, telefon sleduje napsaná slova a když je nezná, rovnou je uloží do slovníku T9!


V aktuální verzi už T9 funguje
a telefon je výrazně rychlejší

Funguje wapový prohlížeč. V recenzi jsme nemohli zhodnotit práci s WAPem, protože telefon se přes české operátory odmítal připojit. Nyní už WAP funguje a víme, že prohlížeč Panasonicu je velmi dobrý a rychlý. Na displej se při nastaveném malém písmu vejde až deset řádků textu, bez problémů se zobrazují české znaky. Zvolené stránky lze ručně uložit do paměti, odkud si je potom můžete kdykoli bez připojování prohlédnout. Záložky mohou být uspořádány do kategorií (ale nemusí, záleží na nastavení), při ručním zadávání si můžete vybrat ze seznamu dříve zadaných adres.

Hra Tetris. Kromě starších oveček, které v roli pastýřského psa musíte zahnat do ohrady, se v mobilu objevil klasický a hodně dobrý Tetris. Podle zahraničních diskusí byl prý ale kvůli konfliktu s autorskými právy jinde nahrazen hrou Zeď  (tato informace však není ověřena).


Ovečky zůstaly na svém místě

Program pro správu telefonu. Panasonic k telefonu sice pravděpodobně nebude dodávat žádný software, objevily se ale už dva programy pro správu telefonního seznamu. Bohužel nefungují při infraspojení a kabel nemám k dispozici, takže jsem je nemohl vyzkoušet. Běžná synchronizace dat ale pravděpodobně nebude možná, Panasonic na svých stránkách slibuje jen software pro pohodlné nastavení datového spojení.

Čím dříve, tím lépe

Panasonic GD87 by se na českém trhu měl objevit každým okamžikem - jenže tento stav trvá už poměrně dlouhou dobu. Je to škoda, protože telefonům ve své kategorii by byl hodně dobrým konkurentem.

Nejbližším soupeřem je Panasonicu GD87 Sharp GX10 (671 bodů podle redakčního hodnocení), který pod svým vlastním označením GX13 začal v únoru prodávat Eurotel. Tento telefon je v lecčem lepší (Java, větší telefonní seznam), jinde zase horší (organizační funkce, jen napůl využitelný infraport), výhodou je ale nižší cena.

Panasonic GD87 lze také srovnávat se Samsungem SGH-S100 (693 body), brzy se objeví fotomobil Samsung SGH-V200 (zatím nehodnoceno), konkurentem může být i Motorola T720i.


V další kapitole článku najdete kompletní přehled parametrů Panasonicu GD87.

Témata článku: Panasonic, , Motorola T720i, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6610, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7650, Panasonic GD87, Siemens S55, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T68i, Pán, Test, Pan, Lep, Panasonic GD