Panasonic končí s GSM

Máte rádi telefony Panasonic? Pak s jejich koupí příliš neotálejte, protože už se dlouho vyrábět nebudou. Výrobce totiž dnes oznámil, že končí s výrobou GSM telefonů a zaměří se na mobily pro rychle se rozvíjející sítě třetí generace. Důvodem je dlouhodobá ztrátovost mobilní divize a neschopnost Panasonicu získat významný tržní podíl.

V souvislosti s tímto rozhodnutím se Panasonic chystá uzavřít českou továrnu v Pardubicích, která vyrábí telefony, stejně jako výrobní závody na Filipínách. Čínská továrna a vývojové centrum v Británii zůstanou zachovány, postupně se ale zaměří výhradně na 3G telefony. O práci přijde celosvětově přibližně 1 400 lidí.

S největšími prodeji 3G telefonů počítá firma v domovském Japonsku, kde je signálem sítí třetí generace pokryto téměř 50 % populace. Úspěch v Evropě závisí na tom, jak rychle se bude rozšiřovat pokrytí signálem. Plnohodnotný návrat na evropské trhy se očekává za dva až tři roky. Kromě toho se Panasonic zaměří také na vývoj nového prostředí pro chytré telefony, které bude založeno na operačním systému Linux.

MobilMania komentuje: Panasonic nikdy nebyl silným hráčem na trhu s mobilními telefony. Zaměřoval se na oblast spotřební elektroniky a mobily měl jako zajímavý doplněk. Vedení nyní pravděpodobně usoudilo, že takto malý výrobce se nemůže věnovat současně vývoji GSM telefonů a odhadování trendů v oblasti 3G. Tím, že věnuje své síly výhradně telefonům pro sítě třetí generace snad získá konkurenční výhodu. Bude mít náskok ve vývoji, připravené výrobní kapacity a snad bude vnímán zákazníky i operátory jako tradiční výrobce 3G telefonů.

Podrobnosti (v angličtině) viz tisková zpráva Panasonicu.

Diskuze (22) Další článek: T-Mobile Vario: špičkový komunikátor za třináct tisíc korun

Témata článku: Panasonic, Pan, Zajímavý doplněk, Malý výrobce, GSM, Čínská továrna, Pán