Panasonic X500: fotomobil s osobností (test)

Panasonic X500 má především stylovým uživatelům co nabídnout – je elegantní, má výsuvnou konstrukci, designem je svébytný a originalitu si zachovává i v uživatelském prostředí nabídky. Zalíbí se i vám?

Zprávy nejsou pro spořivé

Pro rychlejší psaní SMS zpráv můžete použít český slovník T9. Při psaní jsou standardně používána diakritická znaménka, která nejsou před odesláním odstraněna. Zpráva je proto zkrácena a, obsahuje-li více než 90 znaků, odeslána ve více částech. Znaky však budete muset napočítat zpaměti, protože není k dispozici odpočítávání. O tom, za kolik zpráv nakonec zaplatíte, se tedy dovíte až těsně před odesláním.

 
Psaní SMS zprávy • nejčasti psané texty máte připravené

Perlička: Kromě prediktivního vkládání textu pomocí T9 je možnost přepnout klávesnici na řeckou a psát klasickou velkou alfabetou.

Pokud textovkáře nepotěším klávesnící a zkrácenými zprávami, pak alespoň jednoduchým vkládáním základních smajlíků. Stačí třikrát stisknout jednu klávesu a můžete pokračovat v psaní. Pokročilé jsou také možnosti práce s textem. Ten lze jednoduše označit a pak jej zkopírovat nebo přesunovat dále. Jedna zpráva se může skládat až ze šestnácti dílčích.

Podobné, jako editor SMS zpráv, je i prostředí pro tvorbu multimediálních zpráv. Navíc jsou možnosti přidání snímku, nastavení časovače pro přechod mezi snímky a možnost vložení multimediálního obsahu. Maximální velikost odesílané MMS zprávy je 100 kB.

 Tvorba multimediální zprávy

E-mailového klienta byste hledali marně, můžete si jej díky podpoře Javy doinstalovat stejně jako klienta pro posílání rychlých zpráv.

Práce a zábava

Tak kvalitní budík, jaký najdeme v Panasonicu X500, by mnohé telefony jen tiše záviděly. Nastavit lze totiž hned 3 na sobě nezávislé časy buzení. Každému z nich pak zvolíte opakování: jednou, denně, Po až Pá nebo Po až So, a vlastní vyzváněcí melodii. Aktivní budík je signalizován příslušnou ikonkou v horní liště základní obrazovky. Budík se aktivuje i v případě, že je telefon vypnutý.


Nastavení budíku

Jak moc vychvaluji budík, tak moc budu nyní hanět kalendář. Jeho systém je totiž naprosto primitivní a kromě uložení, editace a smazání poznámky není možné prakticky nic. Navíc jsou všechny položky naskládány pod sebou, takže nelze zobrazit záznamy jen pro jeden vybraný den. K dispozici je pouze tento seznam nebo měsíční náhled.

 
Týden v kalendáři začíná nedělí • seznam událostí

Dalším z nástrojů pro organizaci času je hlasový záznamník. Kromě probíhajícího hovoru je možné zaznamenávat i vlastní hlasové poznámky a postřehy. Maximální délka nahrávky je však jen 15 sekund.

Kromě již výše zmiňovaných funkcí najdete v telefonu možnost automatického zapnutí a vypnutí ve stanovený čas, kalkulačku s převodníkem měn a již dříve zmiňovaného skladatele melodií.

 
Nabídka doplňkových funkcí • kalkulačka • skladatel melodií

S počítačem spojíte telefon jedině pomocí datového kabelu. Jinou možnost nemáte, protože mobil standardně nedisponuje ani infračerveným rozhraním, ani technologií Bluetooth pro bezdrátové přenosy dat. Při internetovém připojení využije Panasonic buď klasické vytáčené CSD nebo GPRS třídy 8. K dispozici je WAP verze 2.0.

Předinstalovány jsou dvě javové hry: Exciting Tennis a Reversi. Jsou poměrně zábavné, až vás omrzí můžete si nainstalovat jiné.


Ukázka her: Exciting tennis • Reversi

Chcete mě?

Panasonic X500 je velice rozporuplný telefon. Na jednu stranu všestranně kvalitní možnosti nastavení fotoaparátu, výborný budík, rychlé reakce, na druhou stranu však nepříliš propracovaný kalendář, zkracování textových zpráv SMS nebo nepříliš kvalitní konstrukce. Každý potenciální zákazník by si měl nejdříve ujasnit své priority a teprve potom se rozhodnout, zda po Panasonicu sáhnout, či ne.

Zatím se cena drží kolem sedmi a půl tisíce, což není zrovna zanedbatelná položka a jsem přesvědčen o tom, že mnoho zájemců právě tato cena odradí. Pokud chce pomýšlet Panasonic X500 na prodejní úspěch, měla by se jeho cena brzy snížit.

Podrobné parametry testovaného telefonu najdete v katalogu mobilů.

Plusy a minusy:

+ atraktivní design, malé rozměry
+ vysouvací konstrukce
+ kvalitní displej
+ funkce pro fotografování

- méně kvalitní konstrukce
- displej by mohl být větší
- chybí infraport nebo Bluetooth
- T9 zkracuje zprávy a chybí odpočet znaků


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Panasonic, , Panasonic X500, Pohodlná práce, Foto, Pán, Test, Nejrůznější způsob, F +, Pan, Automatické zapnutí