Panasonic X700: provokativní véčko se Symbianem (test)

Každý telefon, který prorazí mantinely, si zaslouží pozornost. Panasonic X700 mezi takové přístroje určitě patří. Je to luxusní véčko se Symbianem Series 60 známým hlavně ze smartphonů Nokia. Model X700 se Panasonicu opravdu povedl, přečtěte si rozsáhlou recenzi s mnoha obrázky.

EDGE ale není jen mediální bublina

Panasonic X700 podobně jako Siemens SX1 nabízí pro spojení s počítačem Bluetooth, infraport i datový kabel. V některých zemích se telefon dodává rovnou s USB kabelem, v našem zapečetěném balení ale nebyl. Datové přenosy končí u GPRS třídy 10, EDGE nebo třeba dokonce podporu 3G od telefonu nečekejme.

Nabídka aplikací pro komunikaci

Nevím ale, jak je to u Panasonicu X700 s podporou HSCSD. V oficiálních technických specifikacích o této technologii není ani slovo, v manuálu jsem ale na několika místech termín HSCSD objevil. Manuál nelže...

Oživeno: Tak manuál lže, Panasonic X700 technologii HSCSD nepodporuje.

Na chvíli se zastavím u Bluetooth. Nevzpomínám si na žádný telefon Series 60, který by nabízel možnost nastavit délku doby, po kterou bude viditelný ostatním zařízení. Panasonic je proto bezpečnější než ostatní smartphony. Navíc lze ve třech stupních nastavit rychlost přenosu; nepodařilo se mi ale ověřit, jestli to má nějaký smysl.

  
Nabídka Bluetooth • nastavení doby viditelnosti • nastavení rychlosti

Panasonic X700 podporuje Bluetooth v těchto profilech:

  • sériový port
  • vytáčené připojení
  • fax
  • object push
  • přenos souborů
  • headset
  • handsfree
Pro připojení k internetu přes Bluetooth nestačilo jako u Nokií nastavit internetové APN v nabídce GPRS. Bylo nutné vepsat známý parametr +CGDCONT=1,"IP","APN" do inicializačního řetězce bluetoothového modemu ve Windows. Na internetu jsem nebyl připojený dlouho, ale pokud můžeme brát za směrodatný asi půlhodinový test, spojení bylo stabilní a přijatelně rychlé. U T-Mobilu jsem při stahování dosahoval rychlosti kolem 55 kb/s.


Když chcete Panasonic využívat jako modem, u infraportu a USB kabelu
musíte spojení iniciovat i z telefonu

Wapový prohlížeč dokáže bez problémů zobrazovat wapové stránky. Otevře i weby – ideálně textové verze – u českých serverů jsem ale nedokázal vyřešit, co se špatným zobrazováním znaků s národní diakritikou.

Oživeno: Ke správné češtině se dostanete, pokud se k webovým stránkám připojíte přes internetový, ne přes wapový datový profil. Navíc to bude levnější.

Wapový prohlížeč

Smartphone musí umět spolupracovat s počítačem

K telefonu dostanete cédéčko s programem PC Suite. Protože Panasonic X700 vychází ze starších symbianových telefonů, starý je i způsob komunikace s počítačem. Jsem zhýčkaný současnou verzí PC Suite od Nokie, proto byl návrat zpět k mRouteru trochu nepříjemný. Komunikaci přes Bluetooth se mi nepodařilo zprovoznit, zde ale možná byl na vině nainstalovaný a nastavený PC Suite pro Nokii. Nechtěl jsem ale program, který používám, dávat pryč, proto jsem Panasonic s počítačem propojil přes infraport. Vždy bylo nutné trochu déle počkat, než se obě zařízení našla a začala komunikovat. Také odezvy byly docela vláčné.

PC Suite pro Panasonic X700 se skládá z několika aplikací:

  • Backup/Restore: slouží k zálohování a obnovení dat
  • Control Panel: pro nastavení PC Suite
  • Data Import: funkce, která do X700 dokáže nahrát data z počítačů Palm nebo z jiného Panasonicu X700
  • Synchronise: aplikace pro synchronizaci adresáře, kalendáře a úkolovníku (poznámky chybí)
  • File Transfer: aplikace pro přenos souborů; je poměrně omezená, není přístup ke kompletní adresářové struktuře
  • Image Transfer: speciální program pro přenos obrázků mezi telefonem a počítačem
  • Settings Wizard: slouží pro nastavení účtů pro data, e-mail nebo MMS
Programy nabízené v balíku PC Suite jsou funkční, práce s nimi ale mohla být pohodlnější. Od softwaru pro současné telefony už čekám víc. Podobnou výtku jsem měl i k příšerně pomalému PC Suite pro Siemens SX1 – proč to umí jen Nokia?

Pohleďte na nejlepší Panasonic

Panasonic jsem v článku hodně srovnával se současnými telefony řady Series 60 a je třeba přiznat, že v některých detailech jim nestačí. Opět mířím k multimédiím, k programům pro práci se zvukem. Ale i tak se Panasonic při posouzení všech vlastností a funkcí dostal až na sedmé místo žebříčku vytvořeného podle redakční srovnávací metodiky. Hned za ním je jeho největší konkurent, Nokia 6260, dělí ji ale jen pár desetin procenta. 

Kdybychom tvrdili, že Panasonic X700 je špatný telefon, zároveň bychom odsoudili i všechny ostatní modely z řady Series 60. Funkčně jsou totiž stejné, rozdíly jsou jen v drobnostech. Naopak je nutné ocenit atraktivní design, kompaktní velikost a díky véčkové konstrukci i rozměrnou a pohodlnou klávesnici.

Když jsem v sobotu do katalogu mobilů přidal parametry Panasonicu X700, jako jeden z minusů jsem uvedl cenu neúměrnou vlastnostem. Jenže za necelých šestnáct tisíc se vlastně v běžných (tj. neinternetových) obchodech prodává i Nokia 7610. Panasonic má přibližně stejnou funkční výbavu a věřím, že při rozhodování podle designu by mu řada lidí dala přednost; stříbrná véčka jsou zkrátka atraktivní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ještě čtyři pohledy na jeden z nejhezčích současných chytrých telefonů

Panasonic X700 nepřinese nic nového starším uživatelům telefonů Series 60. Nabídne jim jen jiný vzhled a snad i lepší ergonomii, ale za to nemá smysl vydávat tolik peněz. Pro nováčky, kteří vybírají mezi smartphony, ale Panasonic X700 nelze nedoporučit. Je to moc dobrý telefon.

Podrobné parametry Panasonicu X700 najdete v katalogu mobilů


V poslední kapitole najdete rozsáhlou fotogalerii. Jsou v ní mimo jiné snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Panasonic, , , Nokia 3650, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6670, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Panasonic GD87, Panasonic X700, Siemens SX1, Příští připojení, Třetí záložka, Bluetooth modem, Pán, Klávesová zkratka, Starý způsob, Pan, Vestavěný program, Známý parametr, Test,