Panoramio: s fotkami rychle na mapu a do Google Earth

Panoramio je internetová služba, která na mapě zobrazuje nahrané fotografie. Nebo také v programu Google Earth. Je to nejjednodušší cesta, jak používat geotagging.

Třetí díl nepravidelného seriálu o geotaggingu věnuji asi nejjednodušší metodě, jak dostat fotografie na mapu: službě Panoramio. Jako geotagging se označuje přidávání zeměpisných souřadnic, například k fotografiím, a následné využití těchto informací. Typické je právě zobrazení snímků na mapě, přesně na místě, kde byly pořízeny.

Tip: přečtěte si předchozí díly seriálu o geotaggingu. První díl popisuje náročnější metodu, která však uživateli nabídne nejvíc možností. Druhý díl využívá k prezentaci fotografií známou internetovou galerii Flickr, postup je jednodušší.

Panoramio – www.panoramio.com – je původně španělská služba. Koncem května ji koupil Google, který s ní už dlouho před tím spolupracoval. Možná jste si v programu Google Earth všimli, že Panoramio má svůj vlastní řádek v paletce Vrstvy. Mapy Google Maps jsou zase využívány pro zobrazování snímků v internetovém prohlížeči. Panoramio dnes nabízí obrovskou databázi geograficky lokalizovaných snímků, díky kterým si můžete místo, kam se chystáte, předem podrobně prohlédnout.


Hlavní stránka Panoramia

Výsledkem dnešního návodu bude například taková fotogalerie. Můžete si ji prohlédnout na mapě v prohlížeči nebo v programu Google Earth.

Čtyři možnosti, bereme jen jednu

Práce s Panoramiem je velice jednoduchá. Zdarma si na něm zařídíte účet a hned můžete nahrávat fotografie. Existují čtyři cesty, kterými lze snímku přidat informaci o místě, kde byl pořízen. Nás na Navigovat.cz bude zajímat ta poslední, ale musím zmínit všechny:

  • Vyhledání názvu místa: Panoramio zná zeměpisnou polohu mnoha míst na Zemi, přesné umístění lze potom manuálně doladit na mapě.
  • Přímé prohledávání mapy: stačí zapíchnout vlaječku.
  • Zadání souřadnic místa: tato metoda je už přesnější. Pokud se vám nechce hromadně párovat snímky s daty z GPS, můžete souřadnice zadávat číselně přímo k jednotlivým fotografiím.
  • Souřadnice se berou z hlavičky EXIF: nejrychlejší metoda, pokud máte GPS a hromadu fotografií.

Do EXIFu fotografií lze souřadnice vložit mnoha různými způsoby. Můžete použít třeba Zoner Photo Studio, z freewarových programů mohu doporučit Google GPicSync. Návod na jeho použití jsem napsal v prvním článku o geotaggingu, tady ho už nebudu opakovat. Začínáme tedy v situaci, kdy máme fotografie se souřadnicemi v EXIFu a chceme je vložit do Panoramia.

Fotky jsou okamžitě na mapě

Vlastně bych už mohl pomalu psát závěr, protože není třeba dělat nic jiného, než nahrát fotografie na web. Na stránce Panoramia postupně vybírejte z disku počítače fotky, které chcete nahrát. I když neexistuje nástroj pro hromadné nahrávání celých složek jako u Flickru, není nutné čekat na nahrání každé fotografie. Zatímco se jedna nahrává, další můžete postupně řadit do fronty a potom na Panoramio nějakou dobu zapomenout. Všechny naplánované snímky nahraje. K fotografiím lze rovnou zadat jejich název. Pokud jsou už souřadnice v hlavičce EXIF, Panoramio je přečte a snímkům přiřadí správnou polohu.


Během nahrávání: spodní snímek se nahrává, prostřední čeká, pomocí formuláře nahoře lze vybrat další

Všechny snímky se potom zobrazí na vaší stránce: podívejte se na moji ukázkovou galerii z Istanbulu. Adresu stránky můžete předat svým známým, kteří spolu s ostatními náhodnými návštěvníky mohou fotografie hodnotit a komentovat.

 
Galerie na stránce • detail jedné fotografie (z pohledu majitele galerie)

Hlavním smyslem Panoramia je ale prezentace fotografií na mapě. Zobrazují se na upravené mapě Google Maps, opět nabízím jako ukázku svůj Istanbul. V levé části jsou náhledy, v pravé na mapě body míst, kde byly snímky pořízeny. Po ukázání myší na některý z objektů se jeho dvojče na druhém panelu zvýrazní. Lze tak poznat, kde byla která fotografie pořízena, a jaká fotka patří právě k vybranému místu. Klepnutím se pak ukáže stránka s větším náhledem snímku a dalšími informacemi.


Můj Istanbul na mapě Panoramia • když myší sáhnu na snímek vlevo, v pravé části zčervená příslušný bod

Na stránce s mapou si všimněte záložek Vše a Oblíbené. Jimi se dostanete ke všem fotografiím z vybraného území, anebo k těm, které jsou vybrány pro prezentaci v Google Earth. I vaše snímky totiž mohou být součástí vrstvy Panoramio v tomto programu. Stačí když budou zajímavé, kvalitní a když je Panoramio vybere. Výběr však neprobíhá v reálném čase, zařazení do Google Earth může trvat přibližně měsíc.


Standardní vrstva Panoramio v Google Earth ukazuje vybrané snímky

V Google Earth si ale můžete prohlédnout i fotografie, které nebyly vybrány do samostatné vrstvy. Stačí si stáhnout soubor KML s datovým spojením na Panoramio a prohlédnout si třeba pouze moje snímky. Anebo úplně všechny fotografie, které uživatelé do Panoramia nahráli. Nebo výběr oblíbených snímků.


Google Earth: datový soubor s odkazem na galerii uživatele • detail vybrané fotografie

Pomalý, pomalý

Využití Panoramia je dnes ta nejjednodušší a nejrychlejší metoda, jak zobrazit fotografie s geografickými informacemi na mapě. Kombinace mapy v internetovém prohlížeči a programu Google Earth pokrývá všechny požadavky. Vidím jen jeden hlavní nedostatek: Panoramio je velice pomalý web. I s velmi rychlým připojením se zobrazování obrázků na webu táhne jako šnek, čekání na reakci v Google Earth je ještě pomalejší. Věřme, že vstup Googlu do Panoramia tuto situaci zlepší.

Diskuze (6) Další článek: HP iPAQ 514: vstupenka do klubu chytrých

Témata článku: Google, , , , Pán, Google +, F +, Fotka, Druhý díl, Ear, Hlavní nedostatek, Přesné umístění, Pan, Istanbul