Pantech IM-U140: to už je i na Korejce moc

Že už se Evropa na Japonsko a Koreu dotahuje? Pokud si to myslíte, při pohledu na nový Pantech IM-U140 změníte názor. Novinka nabízí takové finesy, jako je motoricky výsuvný displej do strany, vibrační dotykový displej, 3Mpx fotoaparát se stabilizátorem nebo čtyřkanálový prostorový zvuk.

Pantech rozvibroval displej

Pravidelní čtenáři MobilManie už jistě o značce Pantech slyšeli. Tento korejský výrobce vyrábí telefony především pro asijské trhy, ale má zastoupení i v Evropě. Bohužel ne ovšem u nás. Portfolio Pantechu je značně široké a zahrnuje i celkem běžné telefony se zajímavým designem, nejatraktivnější jsou ovšem elitní modely určené pro korejské sítě třetí generace. Poslední takovou novinkou je model IM-U140 a jako obvykle se jedná o velmi nevšední přístroj.

Pantech se nebojí experimentovat s netradičními konstrukcemi. Už jsme viděli výsuvný telefon s displejem, který se vyklápí do polohy videokamery podobně jako u Nokie N93 nebo třeba dvojitě otočný telefon složený ze tří vrstev a zajímavý je i slider s širokoúhlým displejem. Včera Pantech představil opět netradiční výtvor, jenž má displej umístěný uprostřed těla přístroje. Ten je přizpůsoben pro držení oběma rukama na podél a připomíná proto spíše herní konzoli. Zajímavostí konstrukce je ovšem vysunování displeje a zároveň jeho náklon do úhlu 30° – to vše s motorickým pohonem tam i zpět.

Umístění displeje a jeho náklon je pochopitelně přizpůsobeno pro sledování videa a filmů. A co víc, dokonce i digitální televize, protože tento Pantech je schopen příjmu DMB vysílání. Pokud by vám byl displej malý, můžete si telefon pomocí TV výstupu připojit k televizi a sledovat tak velký obraz. Vedle televize můžete poslouchat i běžné FM rádio a kromě videí lze v telefonu samozřejmě pouštět i hudbu ve standardních formátech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Včera představená novinka - Pantech IM-U140

Velký displej s úhlopříčkou necelých sedmi centimetrů má rozlišení 320 × 240 bodů a zobrazí 262 tisíc barev. Je dotykový a kromě motorického vysouvání nabízí ještě jednu zvláštní funkci – vibrační reakce. Prostředí telefonu je přizpůsobeno pro ovládání prstem a pokud potvrdíte nějakou volbu, displej se jemně rozvibruje a dostanete tak hmatové potvrzení. Jak je tato funkce provedena technicky bohužel nevíme.

Domácí kino do kapsy

Pantech IM-U140 je přístroj především pro zábavu. A abyste si přehrávání televize, videa a hudby pořádně užili, vybavil výrobce i takto malý přístroj čtveřicí reproduktorů a do každého vyvedl zvláštní zvukový kanál. V kapse si tak nosíte malé domácí kino. Ale je jasné, že by se využití pro čtyřkanálový zvuk v telefonu příliš nenašlo, a tak druhý pár reproduktorů slouží především k posílení prostorového vjemu stereofonního poslechu.

Zabavit se dále můžete s třímegapixelovým fotoaparátem, který je vybaven autofocusem a stabilizátorem obrazu, nebo velmi kvalitními 3D hrami vyvinutými pro tento unikátní přístroj. Hraní to může být velmi příjemné, protože pro každý palec máte k dispozici pětisměrný ovládací prvek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přístroj se bude prodávat pod značkou Sky, Pantech dále nabízí telefony se značkou Curitel a Pantech. Je v tom trochu zmatek, ale dá se to zjednodušeně vysvětlit tak, že Pantech se zmocnil Sky a Curitelu a využívá jejich dobrého jména. A tak má svoji nabídku rozdělenou na tři základní řady pojmenované právě podle výrobců.

Přestože telefon není vybaven otevřeným operačním systémem, výrobce u něj poukazuje na multitasking, tedy možnost spuštění více aplikací najedou. Kromě smartphonů to umí například nový Sony Ericsson K800i.

Rozměry tohoto multimediálního zázraku jsou 119 × 53 × 23 mm a hmotnost 158 g. Zdá se vám to mnoho? Oproti běžnému mobilu snad, ale třeba taková Nokia N93 je oproti Pantechu pěkný macek (119 × 56 × 28 mm, 180 g). Pantech ušetřil místo pro klávesnici díky výsuvnému displeji – klávesnice je skryta pod ním. Vzhledem k podélnému držení a rovnocennému přístupu pro oba palce byste zde možná hledali QWERTY klávesnici, ale místo titěrných tlačítek jsou tu velké klávesy klasické telefonní klávesnice. Jen je trochu netradiční, že má čtyři sloupce a tři řádky, nula se symboly je totiž napravo.

Telefon je dále vybaven Bluetooth nebo slotem pro paměťové karty microSD. Bohužel je upřednostňována pouze zábava, a tak chybí třeba takový užitečný doplněk, jakým je Wi-Fi. Telefon se začne v Koreji prodávat ještě tento měsíc za doposud nestanovenou cenu.

Diskuze (4) Další článek: HTC MTeoR: nástupce Qteku 8310 (první dojmy)

Témata článku: Pantech, Nokia N93, Nokia N93i, Sony Ericsson K800i, Užitečný doplněk, Moc, Pant, Pan, Pán, Představená novinka